Now Reading
Sunt lentilele de contact sigure pentru tine?

Sunt lentilele de contact sigure pentru tine?

Revista Psychologies
sunt-lentilele-de-contact-sigure-pentru-tine

Încă de la apariția lentilelor de contact și până în prezent, s-au format numeroase mituri cu privire la aceste produse medicale. Află totul despre lentilele de contact din zilele noastre!

Lentilele de contact sunt dispozitive de corecție optică care și-au câștigat o popularitate respectabilă în cazul majorității purtătorilor săi. Lentilele de contact nu doar că elimină rapid toate problemele asociate defectelor de vedere, ci și sporesc confortul din timpul purtării. Cu alte cuvinte, ele au un potențial ridicat de a apăra ochiul împotriva agenților patogeni și sunt extrem de portabile. De exemplu, le poți lua cu mare usurință în bagajul de avion în momentul în care alegi să pleci în vacanță. Scapi, astfel, de grija ochelarilor și eviți riscul uitării lor.

Beneficiile purtării lentilelor de contact sunt numeroase, însă, în aceeași măsură, îngrijorările sunt frecvente. De aceea, de la apariția lentilelor de contact, în anii 1880, și până în prezent, s-au format numeroase mituri cu privire la aceste produse medicale.

Lentile confortabile

Care sunt cele mai bune lentile de contact? este întrebarea pe care medicii oftalmologi o aud zilnic de la pacienţi. Cel mai frecvent tip de lentilă de contact este cel cu lentile moi. Acestea sunt confortabile, stabile şi uşor de reglat. Mai mult, lentilele moi permit oxigenului să treacă prin lentila de contact la cornee pentru a creşte confortul şi a menţine sănătatea ochilor.

Purtarea lentilelor de contact poate provoca anumite afecţiuni ale ochilor. Dacă respecţi însă instrucţiunile medicului oftalmolog şi cele de îngrijire a lentilelor, purtarea lor este una sigură.

Este sigur să le porți în fiecare zi?

Ar trebui să puteți purta lentilele de contact în fiecare zi, cu excepția cazului în care aveți o problemă temporară care vă împiedică să purtați lentilele confortabil sau în siguranță. De exemplu, nu trebuie să purtați lentile de contact dacă: aveți înroșirea ochilor sau iritații.

Lentile de contact vs ochelari de vedere

Lentilele de contact pot îmbunătăți acuitatea vizuală, un câmp vizual mai mare și mai clar față de ochelari. Ele sunt în mare parte invizibile cu ochiul liber. Lentilele de contact nu îi expun pe purtători la un risc ridicat de infecție, leziuni oculare, ochi uscați, iritații și roșeață atunci când respectă o practică de igienă foarte strictă.

Lentilele de contact zilnice?

Dacă te temi cumva prea mult pentru sănătatea ochilor tăi, ei bine, ai la dispoziție soluția unei perechi de lentile de contact zilnice. Acestea nu necesită respectarea unor instrucțiuni clare de îngrijire, în timp ce riscul apariției unor iritații sau infecții este extrem de redus.

La aceeași alternativă apelezi și atunci când nu ai timp pentru curățarea și dezinfectarea lentilelor.

Purtarea a doua zi

Pot să-mi port contactele zilnice timp de două zile? Nu poți purta zilnic lentile de contact de unică folosință timp de două zile. Chiar dacă le purtați doar câteva ore într-o zi, tot trebuie să le aruncați după acea utilizare și să deschideți o pereche proaspătă a doua zi.

Riscuri

Deși lentilele de contact sunt de obicei o formă sigură și eficientă de corectare a vederii, ele nu sunt complet lipsite de riscuri, mai ales dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Lentilele de contact sunt dispozitive medicale, iar lipsa purtării, curățării și depozitării lor conform instrucțiunilor poate crește riscul de infecții oculare, cum ar fi keratita microbiană.

Îngriijirea lentilelor

Eliminarea riscurilor apariției unor infecții oculare precum keratita este realizată cu ajutorul îngrijirii temeinice a acestora cu ajutorul unor solutii lentile de contact multifuncționale sau pe bază de peroxid.

Momentul ideal pentru curățarea lentilelor de contact este imediat după ce le-ai purtat. Pe durata purtării, lentilele de contact captează o serie de factori din atmosferă precum praf, polen și alți alergeni. Aceștia au un efect dur asupra ochilor și provoacă iritații puternice.

Ochiul are proprietăți naturale de curățare, ce se găsesc în lacrimi. Lentilele de contact, în schimb, funcționează ca un fel de barieră care atrage impuritățile ce în mod normal s-ar depune pe ochi și ar fi curățate în mod natural, cu excepția că acestea rămân acolo și necesită o curățare specială.

Curățarea și întreținerea lentilelor de contact este necesară pentru îndepărtarea secrețiilor, a mucusului și a depozitelor ce se prind de lentilă pe toată durata putării. Dezinfectarea se face cu scopul de a înlătura germenii dăunători.

Există un proces special pentru întreținerea lentilelor de contact care trebuie respectat pas cu pas. Nerespectarea tuturor regulilor de îngrijire poate duce la dezvoltarea unor infecții oculare grave.

Studii anterioare au indicat că portul lentilelor de contact a îmbunătățit considerabil calitatea vieții copiilor și adolescenților, în special, modul în care își percep înfățișarea, satisfacția privind corecția vederii și activitățile de socializare. Este, așadar, important să ai în vedere satisfacția per ansamblu a pacienților și nu doar în privința corecției vederii.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top