Terapia te ajuta sa… slabesti?
Cate eforturi ai facut pentru a slabi? Diete? Sport? Poate chiar liposuctie? Incearca o noua abordare: sa meditezi asupra propriei persoane. Este aceasta o alt fel de arma impotriva kilogramelor in plus? Trei experti ale caror metode difera se pun de acord: terapia este esentiala, dar nu miraculoasa.
A slabi tine de puterea mintii? Iata un nou mesaj catre persoanele care vor sa scada cateva masuri la haine. Stim atat de bine ca totul se leaga de viata noastra interioara, iar uneori raspunsurile pe care le primim chiar ne surprind. Esti gras pentru ca esti nefericit sau esti nefericit pentru ca esti gras?
O psihoterapie te ajuta sa slabesti sau sa te accepti asa cum esti? Dureaza mult, functioneaza, este de durata? Ce fel de terapie ar fi buna? Verbala, corporala sau ambele? Ce terapeut: unul specializat in analiza sau in comportament? Raspunsurile difera de la caz la caz.
Terapia este esentiala, dar nu si miraculoasa. In primul rand, procesul este lent. Daca iti acorzi timp pentru a te analiza, pentru a-ti schimba optica asupra propriei persoane, vei invata sa te iubesti asa cum esti. De fapt, asta e ideea, iar a slabi (sau nu) devine un accesoriu. Descoperind ca ai in interior ceea ce iti „ofera“ mancarea, nu ramane decat sa faci pace cu trupul pe care il torturezi.
„Imi respect poftele“
Corina, 33 ani
„Dietele chiar mi-au stricat viata. Ansamblul de «rezultate bune», «sanatate», «forma perfecta» nu face decat sa amplifice sentimentul de culpabilitate, de a nu fi niciodata «normala», frumoasa, la inaltimea a ceea ce «ar trebui» sa fiu. Armonia cu mine insami iese din discutie! Nu mai tin niciun regim, pentru ca, desi il duc la bun sfarsit, ulterior mananc foarte mult. Astazi, vreau sa fiu din nou libera sa mananc ce vreau, cand vreau. Caci, daca te asculti cu adevarat, iti regasesti senzatia de satietate.
Datorita terapiei, imi respect poftele. Sunt supravegheata si de un homeopat, care imi prescrie vitamine si oligoelemente, pentru energie si tonus. A merge pe acest drum ma elibereaza, ma surprinde chiar si pe mine. Victoria mea este mai discreta, mai profunda, mai dinamica si mai sincera. Este ca un suras interior care se deseneaza.”
„Kilogramele in plus arata nevoia de a fi iubit“
Oana Nica, psiholog clinician si psihoterapeut, cu formare in terapie reichiana si in formare in psihanaliza
Vrem sa slabim. Ne poate ajuta psihoterapia?
Oana Nica: Epuizate, dezamagite de cure de slabire repetate, persoanele care apeleaza la psihoterapie pentru a slabi, sperand ca vor obtine, in sfarsit, rezultatul tintit, ar putea fi iarasi dezamagite. Asta, in cazul in care, impreuna cu psihoterapeutul, nu se va obtine o alta viziune, mai completa, asupra luptei cu kilogramele. Insa psihoterapia nu face minuni, ca de altfel nici curele de slabire axate strict pe modificarea comportamentului alimentar.
Ce face totusi psihoterapia? Ajuta persoana sa descopere cauzele reale ale neimplinirii, care poate avea drept simptom luarea necontrolabila in greutate. Putem apela la sustinere psihologica prin intermediul unei terapii de scurta durata, cum este terapia cognitiv-comportamentala, sau la o psihoterapie de mai mare profunzime si durata, cum este cea de orientare dinamica. Demersul terapeutic reichian, spre exemplu, abordeaza psihodinamic trairile, starile, emotiile stocate in memoria corporala si retraite prin tehnici specifice de lucru cu corpul.
Cineva poate afla, de exemplu, ca prin intermediul simptomului alimentarii compulsive se joaca, in corp, relatia cu o mama „nu indeajuns de buna“ sau mult prea capabila din perioada orala initiala. Ori ca in spatele kilogramelor in plus se afla nevoia de a fi iubit, resimtita ca un gol interior, teama de violenta si agresivitate exterioara sau teama de intimitate. Accesand aceasta realitate psihica, motivul initial devine secundar, datorita urgentei interioare de a descoperi cum poate fi accesata si recunoscuta iubirea, cum sa ne deschidem catre ea si nu catre farfuria cu mancare aflata mult la mai indemana.
Recursul la psihoterapie ca la o alta metoda infailibila de rezolvare a problemei luarii in greutate risca sa creeze asteptari false persoanelor aflate in goana dupa rezultate vizibile rapide si de durata.
Paradoxal, persoana care incepe o cura de slabire, deja poluata de regimuri repetitive, se supune unor frustrari interioare importante, care se adauga celor determinate de o imagine de sine deficitara. Psihoterapia poate oferi sustinerea psihologica necesara pentru a face fata restrictiilor impuse de regimul de viata implicat de cura de slabire. In fapt, beneficiul psihoterapiei va fi cel de a permite modelarea unei relatii bune cu sine si cu celalalt, inclusiv cu propriul corp.