Now Reading
Sănătatea emoțională la menopauză – Este glanda tiroidă vinovată?

Sănătatea emoțională la menopauză – Este glanda tiroidă vinovată?

Revista Psychologies

În prezent, disfuncțiile tiroidiene sunt printre cele mai frecvente patologii endocrine. Dezechilibrele hormonale vizează tulburări în ceea ce privește producția sau funcționarea hormonilor din corp. Acestea apar frecvent (în timpul pubertății, sarcinii, menstruației, menopauzei, îmbătrânirii) și uneori, pot conduce la formarea unor boli.

Problema este că astfel de afecțiuni nu sunt întotdeauna ușor de detectat, dar pot fi diagnosticate de medici de specialitate la o clinică de endocrinologie în București, unde se fac investigații precise, începând de la ecografii uzuale, de tiroidă, anumite analize și până la proceduri inovatoare.

Persoanele care suferă de tulburări tiroidiene au adesea simptome fizice și emoționale. Acestea pot suferi de afecțiuni ale glandei tiroide, precum: hipertiroidism (glanda produce hormoni în exces), hipotiroidism (glanda nu produce suficienți hormoni), noduli tiroidieni, tiroidită, cancer tiroidian.

La unele persoane apar boli oculare legate de tiroidă sau de un cancer tiroidian. Boala oculară tiroidiană provoacă inflamație și leziuni ale țesuturilor din jurul ochiului, dar și asupra mușchilor și țesutului adipos. Ea apare frecvent în hipertiroidism și este o afecțiune autoimună. Afecțiunile tiroidiene pot însă cauza și leziuni ale nervului optic – un glaucom secundar – sau chiar o atrofie de nerv optic.

Problemele tiroidiene pot interacționa cu menopauza

Potrivit medicilor specialiști, problemele tiroidiene pot crește riscul de complicații asociate cu menopauza. Ca răspuns, aceștia recomandă tratamente pentru reducerea simptomelor perimenopauzei sau ale menopauzei (bufeuri, oboseală, iritabilitate, tulburări de somn, migrene, dificultăți de concentrare), pentru a scădea astfel probabilitatea de a dezvolta o boală mai gravă sau alte complicații, cum ar fi osteoporoza și bolile cardiovasculare.

În timpul menopauzei apare riscul de osteoporoză din cauza scăderii nivelului hormonal (cu impact negativ asupra densității osoase). Femeile au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză decât bărbații, pentru că la ele apare un nivel scăzut de estrogen în perioada de menopauză.

De asemenea, la femeile aflate la menopauză crește riscul de boli cardiovasculare. Dacă o afecțiune tiroidiană coexistă cu menopauza, atunci apare riscul de boli cardiace. În plus, coexistența hipertiroidismului sau a hipotiroidismului la pacienții cu diabet agravează cursul bolilor cardiovasculare. Prin prevenirea și tratamentul disfuncției tiroidiene se poate proteja sănătatea acestor persoane cu boli cardiovasculare și diabet de complicații grave.

Glanda tiroidă și psihicul – Ce probleme emoționale apar?

Metabolismul hormonilor tiroidieni în creier este un proces foarte complex. Dacă apar dezechilibre, atunci este afectată capacitatea glandei tiroide de a transmite semnale către creier.

Atunci când glanda tiroidă este hiperactivă se instalează hipertiroidismul și apar simptome precum: transpirație intensă, creșterea ritmului cardiac, iritabilitate, depresie, tulburări de concentrare, insomnie. Dacă această glandă nu produce destui hormoni, atunci apar stări de oboseală, încetinirea metabolismului, senzație de frig, letargie, creșterea în greutate.

Indiferent de tipul de tulburare tiroidiană, ea va duce la schimbarea stării de spirit în mod neașteptat, la anumite probleme emoționale: anxietate, depresie și iritabilitate.

Mulți oameni suferă de anxietate, care este o stare de nervozitate, oboseală, pierdere de energie, inima bate mai tare, apar tremurături și griji legate de gestionarea activităților zilnice normale.

Oboseala constantă este cel mai frecvent simptom al tulburărilor tiroidiene. Mai ales în hipotiroidism apare o senzație de oboseală cronică și de somnolență.

De asemenea, depresia este o afecțiune comună la oamenii cu tulburări ale glandei tiroide. Depresia este o stare rea de dispoziție care duce la letargie, sensibilitate, plâns fără motiv, pierderea poftei de mâncare și incapacitatea de a te bucura de viață.

Persoanele cu subactivitate tiroidiană pot avea și probleme cognitive, ce includ: scăderea memoriei, dificultăți de concentrare, lipsă de interes și altele. Hipotiroidismul are un impact asupra minții, produce tulburări psihice.

Bolile tiroidiene netratate pot produce tensiune arterială scăzută și dificultăți de respirație.

Tratamentul pentru hipotiroidism se face cu ajutorul hormonilor de substituție tiroidiană pe o perioadă nelimitată. În caz de hipertiroidism, medicii recomandă tratamente cu medicamente ce ajută în ameliorarea simptomelor, reducerea producției anormale de hormoni. Terapia de substituție hormonală ajută și în menopauză; ea combină estrogenul și progestativul și reduce simptomele neplăcute ale acestei afecțiuni la femei.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top