Now Reading
Toate acele fetisuri cosmetice

Toate acele fetisuri cosmetice

Revista Psychologies

Frumusetea mai ales cea cu istorie, continua sa ne seduca. Chiar mai mult decat atat, o consideram un must have.

Reeditari, reconditionari retro, spirit de budoar, secrete de cochetarie readuse in lumina zilei… Sarmul vechiului se impleteste cu noul si ne fascineaza mai mult ca niciodata.

Ne tulbura simtamintele nostalgice, ne aminteste de copilarie, de modelele feminine care au populat-o si trezeste in noi emotii foarte puternice.

Aceste bijuterii cosmetice sunt ancorate atat in memoria noastra individuala, cat si in cea colectiva. Fiecare in parte povesteste o istorie anume si evoca gesturile eternului feminin: picatura de parfum din spatele urechii, aura creata in jurul fetei cu ajutorul pudrei, rujul care aluneca usor pe buze…

Imprumuturi de o afectivitate imensa, aceste „produse-refugiu“ ne linistesc, ne tin loc de repere intr-o lume in continua miscare si nu inceteaza sa ne dea un sentiment de siguranta.

Folosirea lor inseamna reinnodarea cu radacinile proprii, continuarea fireasca a generatiilor, inscrierea intr-o linie a amintirilor si filiatiei feminine. Cateva idei despre cele patru emotii generate de frumusete.

Pudra de obraz

„NASA MEA DRAGA“

„O buna prietena a mamei mele, nasa mea, o persoana tare speciala pentru mine, era cea mai cocheta femeie pe care am cunoscut-o vreodata. Mereu coafata, imbracata frumos, impecabila in orice moment, imi dadea voie sa ma uit la fardurile ei si sa o asist cand isi retusa machiajul. Daca inchid ochii, imi apare mandra, pudrandu-si fata si decolteul cu un fel de pamatuf rotund si pufos, pe care il adanceste intr-o cutie. Apoi ma saruta blajin si imi mangaie obrajii cu ustensila fina, spunandu-mi ca sunt cea mai frumoasa fetita din lume. In fiecare zi cand ma fardez si ma dau cu pudra, o simt langa mine, dandu-mi incredere“, Cristina, 42 de ani.

IN TRECUT

Pudrele de obraz aveau ca functie permiterea unei toalete „seci“ si arborarea unei palori aristocrate. Pana la inceputul secolului XX, femeile isi pudrau intregul corp, ritual ce le permitea sa se simta netede si sa stearga orice impuritate.

IN ZILELE NOASTRE

Finetea si nuantele sale delicate fac pudra accesibila oricarui tip de piele, catifeland-o si fixand machiajul. Impalpabila, nu mai are aspectul de tencuiala, de altadata. Iar marile branduri vin cu o oferta fabuloasa, ce acopera preferintele fiecarei femei, in functie de stilul de make-up si de nevoile tenului.

Diorskin Matte and Luminous Hydrating Loose Powder, de la Dior, este o pudra pulbere ce hidrateaza, matifiaza si protejeaza pielea de poluare printr-un ingredient vegetal activ cu putere mare, care lupta contra radicalilor liberi si care are efect de detoxifiere.

Pentru doamnele mai practice, care prefera ingredientele „doi in unu“, desigur, exista solutii: ca Parure Compact, de la Guerlain, produs ce poate fi folosit atat ca un fond de ten pentru o acoperire mata, cat si ca o pudra matifianta, pentru retusarea machiajului. Acesta este primul fond de ten de la Guerlain in a carui formula sunt incluse perlele de cristal, ce confera tenului stralucire exceptionala si transparenta cristalina.

 Parfumul

„INTRUCHIPEAZA ELEGANTA BUNICII MELE“

„Desi are 74 de ani, bunica mea si acum este indragostita de parfumuri. Cea mai mare bucurie pe care i-o pot face este sa ii ofer un parfum – de ziua ei, de sarbatori sau, daca este surpriza fara vreo ocazie speciala, este si mai bine. Cum parintii mei erau studenti, in primii ani ai copilariei mele ea m-a ingrijit, fiindu-mi, practic, o a doua mama. Imi amintesc cu placere de lungile plimbari in parc, de tandretea, distinctia si atentia ei. Dar si de aroma discreta de lacramioare care o insotea oriunde, mereu aceeasi, pentru ca, dupa cum stim, inainte de Revolutie, optiunile in materie de parfumuri (si nu numai) erau foarte limitate. Cred ca a folosit acelasi parfum ani intregi, si nu conta unde plecam, ea intotdeauna trebuia sa miroasa frumos. Cred ca datorita bunicii mele si acelui parfum, lacramioarele sunt florile mele preferate.“ Andreea, 31 de ani

IN TRECUT

Asa cum spune si Andreea in confesiunea ei, acum ceva vreme nu ne puteam lauda cu o gama larga de parfumuri. Oferta era modesta si includea apa de toaleta de liliac, de lacramioare si o apa de colonie bulgareasca, cu aroma de trandafiri.

Ulterior, au aparut parfumurile Farmec, de la Farmec, si Amfiteatru, de la Miraj. Mai existau si tot felul de deodorate obtinute, cum se spunea atunci, „pe sub mana“, care insa nu erau folosite pentru scopul lor de antiperspirant, ci ca parfumuri.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top