Now Reading
Totul despre injectiile cu acid hialuronic

Totul despre injectiile cu acid hialuronic

Revista Psychologies

Interventiile estetice cu acid hialuronic nu mai sunt o noutate. Pentru ca vrem sa fim bine informate, dr. Valentina Boboc, medic primar de medicina generala, cu supraspecializare in medicina estetica, ne explica in ce consta aceasta procedura, care ii sunt efectele si ce mituri o insotesc.

 

Ce sunt si cum actioneaza injectiile cu acid hialuronic?

Dr. Valentina Boboc: Acidul hialuronic este o proteina intalnita natural in piele si in articulatii, rolul acesteia fiind de hidratare a colagenului si elastinei si de mentinere a elasticitatii, supletii si tonicitatii pielii.

Este un lider in combaterea procesului anti-ageing prin toate formele sale, fie ca vorbim de redobandirea volumului facial, prin umplerea si netezirea ridurilor statice (pometi, riduri nazo-geniene, cearcane) sau restabilirea balantei hidrice la nivelul mainilor, gatului, decolteului sau buzelor.

Atat timp cat injectiile cu acid hialuronic sunt realizate intr-o clinica specializata, care ofera conditii de maxima siguranta, riscurile pe care le implica acestea sunt foarte mici si pasagere.

In maini neexperimentate, injectarea poate produce o usoara paralizie a partilor tratate ale fetei.

Mai poate aparea, de asemenea, migrarea solutiei injectate, care conduce la o usoara asimetrie faciala, caz in care este necesara o injectie suplimentara, de corectie.

Pe termen lung, nu exista riscuri, acidul hialuronic fiind considerat cea mai sigura substanta de umplere, deoarece este eliminat complet din organism dupa 9-12 luni de la injectare.

 

Care este diferenta dintre injectiile cu acid hialuronic si botox?

Dr. V. B.: Acidul hialuronic este o substanta de umplere si hidratare, pe cand toxina botulinica impiedica transmiterea impulsului nervos la nivelul sinapsei neuromusculare, blocand astfel contractia muschilor care determina formarea ridurilor de expresie.

Injectat in doze mici, botoxul impiedica formarea si definirea ridurilor de expresie si, de asemenea, determina relaxarea muschilor mimicii, pentru ca fizionomia sa capete un aspect relaxat si o infatisare mai tanara.

Filler-ele de acid hialuronic ajuta la refacerea volumelor pierdute din cauza imbatranirii, a denivelarilor si a adanciturilor inestetice.

 

Pentru ce interventii putem apela la injectiile cu acid hialuronic?

Dr. V. B.: Acidul hialuronic este utilizat, in special, pentru umplerea ridurilor nazo-geniene, redobandirea volumului si conturului facial, estomparea cearcanelor si a aspectului de „ochi obosit“, volumizarea si hidratarea buzelor.

De asemenea, acesta ofera rezultate foarte bune si in rejuvenarea liniilor gatului, ridicarea colturilor gurii (riduri marioneta) sau in hidratarea mezoterapica a pielii de la nivelul fetei, decolteului, gatului, mainilor, genunchilor si coatelor.

 

Sunt dureroase injectiile cu acid hialuronic?

Dr. V. B.: Datorita cremei anestezice aplicate si a prezentei lidocainei in compozitia acidului hialuronic, durerea este redusa pana la usor perceptibila.

 

Care este timpul de recuperare? Exista recomandari speciale ce trebuie urmate?

Dr. V. B.: Cu o saptamana inaintea vizitei la medic, pentru efectuarea injectarii cu acid hialuronic, cat si imediat dupa tratament, este recomandata evitarea antiinflamatoarelor, aspirinei sau anticoagulantelor, in scopul evitarii producerii de edeme.

Post tratament, se poate relua imediat activitatea sociala, insa in urmatoarele zile se vor evita baile foarte fierbinti, sauna, solarul ori masajul intens pe zona tratata.

In cazul in care s-a procedat la umplerea ridurilor, timp de 12 ore, nu este recomandat sa se aplice machiaj pe zona tratata.

Dupa aceasta perioada ne putem machia, insa fara a presa zonele tratate, deoarece substanta se poate misca din locul injectat.

 

Ce efecte secundare pot aparea?

Dr. V. B.: Tratamentele cu acid hialuronic sunt minim invazive, nedureroase, nu necesita timp de recuperare si ne putem relua activitatile obisnuite imediat dupa tratament.

Insa, ca la orice injectare, dupa tratament, pot aparea efecte secundare. Aceste reactii sunt cat se poate de moderate si reduse ca efect si, de obicei, dispar singure.

Principalele efecte secundare ce pot aparea sunt echimoza (vanataie), edem, eritem (roseata), care persista pe o durata ce variaza de la cateva ore pana la doua-trei zile. Reactiile alergice locale, dupa una sau mai multe injectii, sunt rare si trecatoare.

 

Exista contraindicatii pentru injectiile cu acid hialuronic?

Dr. V. B.: Tratamentul cu acid hialuronic nu este recomandat femeilor insarcinate, femeilor care alapteaza, persoanelor care au tulburari ale sistemului imunitar sau boli autoimune, diabet necontrolat sau leziuni ale pielii pe zona tratata.

De asemenea, persoanele alergice la substante din compozitia injectiei sau cele care se afla sub tratament cu anticoagulante sau antiinflamatoare nu sunt eligibile pentru aceasta procedura.

 

Cat timp se mentin rezultatele? Cand este nevoie sa re venim pentru repetarea injectarii?

Dr. V. B.:  Efectele sunt vizibile imediat dupa incheierea procedurii de injectare cu acid hialuronic.

In functie de activitatea musculara a zonei injectate, de cantitatea de acid injectata sau stilul de viata, rezultatele se mentin pe o perioada ce variaza intre 6 si 12 luni.

Dupa aceasta perioada, se poate reinjecta o alta cantitate de acid hialuronic, injectarile repetate neafectand sanatatea organismului.

 

Dau dependenta injectiile cu acid hialuronic? „Cade“ fata sau buzele daca renuntam la injectii?

Dr. V. B.: Contrar miturilor existente despre aces­te tratamente, injectiile cu acid hialuronic nu dau dependenta.

Substanta, in sine, nu creeaza de­pendenta, ci doar efectul placut al acesteia, care ii determina pe pacienti sa revina pentru o noua injectare. Odata cu incetarea efectuarii procedurilor injectabile cu acid hialuronic, ridurile, forma fetei si a buzelor revin la forma de dinainte.

 

De la ce varsta este recomandat sa apelam la ele?

Dr. V. B.: Se poate opta pentru acest tip de tratament chiar si dupa 18 ani, atunci cand simtim nevoia unor mici corectii.

Injectiile se pot face si in scop profilactic, pentru a preveni ridurile,  incepand chiar de la varste tinere, in jur de 20 de ani.

E bine de stiut ca injectarea cu acid hialuronic la varste foarte tinere nu dauneaza tenului, ci, dimpotriva: o interventie timpurie asupra ridurilor previne adancirea lor odata cu inaintarea in varsta.

 

Exista modalitati prin care sa prelungim efectul?

Dr. V. B.: Efectul tratamentului cu acid hialuronic poate fi prelungit prin acordarea de mai multa atentie igienei si ingrijirii pielii.

O piele sanatoasa este o piele frumoasa, iar pentru asta trebuie sa urmam cateva ritualuri zilnice: demachiere, aplicarea cremelor hidratante, masaje usoare ascendente, consum crescut de lichide (apa, ceai), renuntarea la fumat.

 

Cand trecem de la injectiile cu acid hialuronic la ceva mai puternic?

Dr. V. B.: Preventia este termenul ce caracterizeaza procedurile anti-ageing. Astfel, pentru o persoana care si-a ingrijit pielea, se poate ca interventiile cu acid hialuronic sa fie suficiente pentru un aspect tanar si natural.

 

De Dr. Valentina Boboc, medic primar de medicina generala, cu supraspecializare in medicina estetica, supraspecializare in laserterapie si supraspecializare in ecografie generala.

Coordonator al sectiei anti-ageing si de remodelare corporala din cadrul clinicii Miko Med

Str. Nicolae Caranfil, nr. 51, Bucuresti

Tel.: 0722.525.472

[email protected]

A consemnat Catalina Cristescu

 

Citeste si:

Complexele fizice si operatiile estetice

Medicina estetica: Corpul si bisturiul

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top