Now Reading
Tratamentul cu aparat dentar: când mergem prima dată la ortodont?

Tratamentul cu aparat dentar: când mergem prima dată la ortodont?

Revista Psychologies

Un zâmbet frumos și sănătos înseamnă, pentru mulți dintre noi, dinți drepți și strălucitori indiferent dacă vorbim de adulți, copii sau adolescenți. Însă, dinții drepți nu sunt doar estetici, ci au un rol esențial în procesul de masticație și de vorbire. De aceea, este important să avem o atitudine preventivă în ceea ce privește sănătatea orală a copiilor și adolescenților, iar atunci când remarcăm probleme la nivelul aparatului dento-maxilar să mergem la medicul stomatolog pediatru sau la ortodont.

Când mergem prima dată la medicul ortodont?

Medicii ortodonți din cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS și DENT ESTET 4 TEENS sunt specializați în tratamente ortodontice (de corectare a alinierii dinților și maxilarelor) și ortopedie dentofacială (ghidarea dezvoltării feței și maxilarelor). Aceștia identifică posibile probleme ortodontice care pot influența dezvoltarea sănătoasă a copilului sau adolescentului, cu efecte negative chiar și asupra activității școlare.

Specialiștii susțin că vizita la medicul ortodont pediatru este recomandată în jurul vârstei de 7 ani, când există deja dentiția mixtă (dinți de lapte și dinți permanenți). Medicul ortodont va putea verifica dacă mandibula este poziționată corect față de maxilar, respectiv dacă mușcătura este corectă, și dacă dinții permanenți cresc în poziția lor. Astfel, ortodontul poate interveni la timp, preîntâmpinând evoluția negativă a anumitor afecțiuni ortodontice.

Semne care indică necesitatea unui control ortodontic:

  • Obiceiurile vicioase: folosirea suzetei pe o perioadă mai mare de 2 ani, suptul degetului, respirația orală, mușcatul obrazului interior
  • Dificultăți în mestecarea alimentelor sau în mușcarea acestora
  • Pierderea timpurie a dinților de lapte
  • Creșterea anormală a maxilarului
  • Dinții nu sunt poziționați corect, fiind înghesuiți sau, dimpotrivă, există spații interdentare mari
  • Scrâșnitul din dinți pe parcursul nopții sau în condiții de stres (bruxism)
  • Dificultăți de vorbire
  • Remarcarea unor asimetrii la nivelul feței

Importanța tratamentului ortodontic timpuriu

Tratamentul ortodontic timpuriu are rol interceptiv, adică va permite corectarea din timp a problemelor depistate. Când dinții sunt aliniați, iar mușcătura corectă, copilul sau adolescentul nu va întâmpina probleme precum:

  • carii dentare (din cauza unei igiene precare)
  • probleme digestive – atunci când mușcătură este incorectă pot apărea dificultăți în procesul de masticație
  • dureri de cap sau de articulații la nivelul aparatului dento-facial
  • probleme de dicție

În plus, tratamentul timpuriu cu aparat dentar este mai eficace, pentru că, în procesul de creștere, oasele își pierd din maleabilitate, iar durata tratamentului poate fi influențată de vârsta pacientului.

Potrivit specialiștilor, tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix poate începe în jurul vârstei de 12 ani, când, teoretic, procesul de formare a dentiției permanente s-a încheiat. Sunt însă situații când un tratament ortodontic început de la o vârstă mai mică (ortodonție interceptivă – faza I) poate ajuta la reducerea duratei tratamentului ortodontic ulterior (faza II), deoarece sunt abordate și tratate afecțiunile dintr-o fază incipientă.

dent-estet-ortodontie-psychologie

Tipuri de aparate dentare și beneficiile pentru copii și adolescenți

Aparatul dentar este un tratament modern și minim invaziv, cu rezultate spectaculoase în tratarea unor afecțiuni, folosind brackeți sau gutiere transparente (Alignere). În funcție de problemele apărute, există mai multe tipuri de aparate ortodontice:

  • Aparatul dentar fix: are o eficiență sporită, având brackeți din metal, ceramică sau safir care pot exercita o presiune mai mare asupra dinților, mai ales în cazurile mai complexe de reabilitare orală
  • Aparatul dentar mobil: pentru dentiție temporară sau mixtă. Este indicat în cazul problemelor mai ușoare, putând fi îndepărtat pentru igienizare.
  • Alignerele dentare: reprezintă o alternativă modernă pentru îndreptarea dinților, care oferă aceleași rezultate ca aparatele dentare cu brackeți, dar cu disconfort redus.
  • Aparatul dentar lingual: este poziționat pe partea din spate a danturii. Se optează pentru acest tip de aparat când nu doriți să se vadă brackeții. El poate fi montat după vârsta de 12 – 14 ani.

Tratamentul cu aparat dentar oferă o multitudine de beneficii, nu doar simpla îndreptare a dinților. Astfel, aparatul dentar:

  • îmbunătățește fizionomia feței și estetica zâmbetului
  • corectează mușcătura și problemele de aliniere a dinților
  • ajută la sporirea încrederii de sine
  • îmbunătățește sănătatea orală
  • ajută în îmbunătățirea funcțiilor de masticație și vorbire.

De ce să alegi alignerele dentare

Datorită stomatologiei digitale, tratamentul cu alignere a devenit o opțiune modernă și non-invazivă pentru a obține un zâmbet mai frumos și mai sănătos. Tehnologia care stă la baza realizării alignerelor permite personalizarea completă a gutierelor și previzualizarea rezultatului final, garantând în acest fel succesul tratamentului.

Alignerele sunt gutiere realizate dintr-un material termoplastic transparent, fiind aproape invizibile, astfel că reprezintă opțiunea ideală pentru cei care nu se simt confortabil cu brackeți. Gutierele pot fi îndepărtate pentru o igienizare dentară corectă și pentru a mânca, astfel că pe perioada tratamentului nu există restricții din acest punct de vedere.

Un alt beneficiu major al alignerelor dentare este evitarea celor mai comune probleme ale aparatului dentar clasic: abraziunea dentară, decolorarea dinților, decalcifierea smalțului dentar. Deoarece mișcările dinților sunt planificate pentru fiecare stadiu al tratamentului, timp alocat pentru vizitele de ortodont este redus, iar durata tratamentului este de asemenea mai mică.

Este important de menționat însă că alignerele trebuie purtate conform recomandărilor medicului ortodont, pentru ca rezultatele să fie cele scontate.

În cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS și DENT ESTET 4 TEENS, pacienții pot beneficia de expertiza unei echipe de medici specializate în lucrul exclusiv cu copiii și adolescenții, astfel că planurile de tratament sunt sigure, eficiente și cu un grad ridicat de confort.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top