Now Reading
Trei lucruri importante pe care ar trebui să le știi despre pielea ta

Trei lucruri importante pe care ar trebui să le știi despre pielea ta

Revista Psychologies
trei-lucruri-importante-pe-care-ar-trebui-să-le-știi-despre-pielea-ta

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, fiind prima linie de apărare împotriva factorilor externi. Fiecare centimetru de piele este format din milioane de celule, glande sudoripare, vase de sânge și terminații nervoase.

Menținerea unei bariere cutanate sănătoase este crucială pentru sănătatea organismului, întrucât celulele imunitare care trăiesc în piele recunosc organismele și substanțele intruzive și protejează corpul de acestea.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre pielea ta, pentru a o menține sănătoasă cât mai mult timp:

Pielea se reînnoiește lunar

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi despre piele este că aceasta se reînnoiește o dată pe lună. Stratul superior al pielii sau epiderma conține celule moarte care trebuie îndepărtate. Acestea sunt exfoliate și cad pe măsură ce alte celule vii din partea inferioară a epidermei își fac loc către suprafață. Procesul natural de exfoliere are loc în permanență, chiar și în timpul odihnei.

Fiecare persoană poate contribui însă la exfolierea pielii, folosind anumite produse cosmetice. De fapt, exfolierea este unul dintre pașii pe care ar fi bine să îi introduci în rutina de îngrijire. Pe lângă folosirea unor spume ori șampoane de curățare, a unor tonere pentru hidratarea și calmarea tenului și a unor produse care oferă luminozitate și mențin elasticitate și fermitatea tenului, precum crema hidratanta Aquafil Hydra Light, este indicat să folosești și produse care contribuie la exfolierea tenului. Acest proces poate fi inclus în rutina de îngrijire fie o dată la șapte zile, dacă ai un ten sensibil, fie de două ori într-o săptămână, dacă ai anumite afecțiuni ale pielii, precum acneea, sau ai un ten gras.

Colagenul și acidul hialuronic sunt esențiale pentru sănătatea pielii

Colagenul este proteina structurală principală a țesuturilor conjunctive și a pielii. Vârsta, precum și expunerea la soare se numără printre factorii care duc la diminuarea producției endogene de colagen. Acidul hialuronic joacă, de asemenea, un rol important în menținerea sănătății pielii. Această substanță ajută la sinteza colagenului și reținerea unei mari capacități de apă. Datorită colagenului și acidului hialuronic, pielea este hidratată în profunzime și își păstrează elasticitatea.

Pielea hidratată nu are doar un aspect plăcut, ci este benefică pentru menținerea sănătății întregului organism. Bariera cutanată poate fi afectată dacă pielea este slab hidratată, ceea ce înseamnă că stratul exterior își va pierde din capacitatea de protecție, permițând bacteriilor să pătrundă în organism.

Somnul și stresul influențează sănătatea pielii

Somnul este important pentru menținerea sănătății pielii. În timpul odihnei, organismul se regenerează, iar pielea se numără printre organele care se bucură de efectele pozitive ale somnului, rezultatele observându-se rapid. Specialiștii recomandă să dormi între 7 și 9 ore în fiecare noapte. Astfel, previi apariția ridurilor și a cearcănelor, tenul își păstrează luminozitatea și fermitatea, iar fața este mai radiantă.

Pe de altă parte, stresul are o influență negativă asupra sănătății pielii. Din cauza creșterii nivelului de cortizol – acțiune provocată de factorii declanșatori ai stresului – moleculele numite citokine se răspândesc prin tot corpul, ceea ce provoacă o creștere a markerilor inflamatori. Din acest motiv, enzimele care descompun moleculele de colagen din piele se declanșează, iar pielea ajunge să își piardă elasticitatea și fermitatea.

Grija față de piele te ajută să previi îmbătrânirea prematură și să îți menții tenul radiant și fără riduri cât mai mult timp. De aceea, este esențial să eviți factorii care pot să influențeze negativ sănătatea pielii, precum razele solare și stresul și să îți formezi obiceiuri bune care să contribuie la menținerea în stare optimă a barierei cutanate.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top