Now Reading
Tu si corpul tau

Tu si corpul tau

Revista Psychologies

Daca forma este in regula, corpul raspunde bine la ceea ce i se cere, poate ca avem fantasme de autodepasire.

Pentru unii, incercarea unui sport extrem precum parasutismul sau rafting-ul sau deltaplanul; pentru altii, o aventura ce are in ea ceva initiatic: un drum prin desert sau prin muntii cei inalti…

Este oare pentru caracterul incitant al acestui demers, pentru descoperirea senzatiilor tari sau e ceva ce vrem sa demonstram noua insine sau altora? Putem face descoperiri mari.

In fine, dialogul cu corpul trebuie sa cuprinda si o muzica mai lejera in aceasta lume a brutelor
.

Ea inseamna dimineti lenese, siesta in hamac, o cura la spa, un masaj care detensioneaza toti acei muschi despre care nu stiam.

Stim sa cream aceasta muzica? Nu este vorba despre laxism, ci despre echilibru: corpul are ratiunile sale, care nu trebuie ignorate.

Parerea expertului – Gata cu normele!

Corpul spune ceva despre personalitatea noastra: o silueta slaba indica un control crescut asupra sinelui, o femeie plinuta sugereaza o natura materna.

Un barbat bine facut va fi perceput drept puternic, o persoana grasa – moale si lenta. Astazi, societatea apreciaza silueta slaba.

Ca cineva cu o diformitate reala incearca sa-si schimbe felul cum arata, putem intelege. Pentru ca nu este simplu sa traim cu un corp departe de normele sociale.

Ceea ce mi se pare realmente problematic, este vointa unora de a se conforma total canoanelor.

Pentru ca ele au un rol distructiv asupra corpului: regimuri repetate, chirurgie estetica… Sa ne intrebam asupra acestei dorinte de a ne supune normei.

Investim in aparente pentru a castiga stima de sine. Dar este fals
. Pentru ca deplasam in exterior ceea ce ne lipseste pe dinauntru.

Provocarea este de a regasi increderea in sine. Norma de azi este rentabilitatea.

Ne tratam corpul ca si cum ar fi un sclav: zile lungi de birou, asezat pe scaun, stres, masina, absenta sportului. Ne simtim obositi? Corpul are nevoie de activitati reparatorii. Toti stim care sunt.

(Jean Philippe Zermati, medic nutritionist)

5 cuvinte-cheie la care sa meditam

Stres: este un efort intelectual, fizic si relational pe care individul il poate face pentru a se adapta la o situatie. Stresul nu este rau in sine. El poate actiona ca stimulant si poate da energie. Ceea ce pune probleme este excesul acestuia, tensiunea si rigiditatea.

Relaxare: corpul nostru are nevoie de intervale reparatorii: somn, nutritie echilibrata, exercitiu fizic… De fiecare data cand una dintre aceste nevoi nu este satisfacuta, el simte oboseala. O dimineata de trezit tarziu, masaj, relaxare – toate acestea nu trebuie privite ca un lux, ci ca o reparatie pe care corpul nostru o cere.

Durere: functia ei biologica este esentiala. Ea permite supravietuirea individului, informand despre rana, si genereaza un reflex de autoaparare.

Piele:
frontiera intre „inauntru“ si „inafara“, ea ne informeaza despre ceea ce este agreabil sau dezagreabil, ne protejeaza de mediu si traduce emotiile noastre (roseata, paloare) sau bolile noastre (boli de piele, care semnalizeaza un stres psihic).

Psihosomatica: se spune despre problemele fizice care nu au o cauza organica vizibila ca sunt de ordin psihosomatic. Ulcer, migrena, astm… De o maniera mai generala, psihosomatica cerceteaza tot ceea ce uneste corpul si spiritul.

 

Editare de Raluca Stan

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top