Tu si parul tau
Insuficient de lung, des, stralucitor, carliontat, drept… Foarte rar suntem multumite de cum arata parul nostru. Dar cum sa imblanzim „scorpia“? Mai ales ca este unul dintre semnele distinctive ale feminitatii si da un plus look-ului nostru.
Anumite motive de insatisfactie personala raman nemarturisite sau sunt spuse pe un ton glumet. Etichetate ca superficiale, se considera ca ele nu trebuie tratate cu seriozitate, iar parul face parte din aceasta categorie. O nemultumire, cu aparenta de capriciu poate ascunde probleme mult mai profunde.
Anca N., 29 de ani, ne povesteste: „Parul foarte cret l-am mostenit de la mama mea. Iar pe timpul adolescentei si chiar mai tarziu l-am brutalizat in toate modurile posibile pentru a fi intins. Daca erau la moda niste tunsori adecvate parului drept, pentru mine nu conta, trebuia sa fiu in trend. Iar coafarea carliontilor pentru a pastra linia tunsorii era un adevarat calvar.
Desi parul cret imi incadra frumos trasaturile fetei si era deosebit, eu il uram. Il pieptanam in exces si petreceam ore intregi in fata oglinzii cu placa de intins parul intr-o mana si pieptenele in alta. Nu stiu daca toti adolescentii au fost rebeli, dar eu aveam o relatie dezastruoasa cu mama mea. Ne certam foarte des si parca nu aveam absolut nimic in comun.
Dupa moartea ei, acum cinci ani, am inceput sa nu imi mai chinui parul si sa il accept asa cum este. Facand terapie, o vreme, dupa acest eveniment, am realizat ca, de fapt, eu imi torturam parul pentru ca il mostenisem de la ea si, fiind in conflict, respingeam orice avea legatura cu mama mea. Am facut pace cu mine, am stins conflictele, iar acum sunt chiar foarte mandra de onduleurile mele.“
1. Masca
Majoritatea femeilor sunt foarte critice cu parul lor. Ele vor mereu mai mult: mai multa stralucire, sa fie mai matasos, mai des, dar vor si ceea ce nu au. Poate suna extrem, dar este, de fapt, buna reflectare a realitatii. Iar arta coafatului consta in acoperirea acelei distante dintre fantezie si realitate. Multe femei se simt „descoperite” atunci cand culoarea se estompeaza sau coafura se lasa. Este ca si cum nu mai au scutul protector, sunt vulnerabile sau ceilalti nu le plac asa cum sunt… naturale.
2. Rolul matern
Psihanalistii remarca faptul ca, la un moment dat in timpul analizei, toate femeile evoca modul in care mamele le atingeau parul. Acest simbol al feminitatii este investit de catre mama intr-un mod special, si preluat apoi de catre fiica. Fie ca ii neglijeaza parul, trage de el pentru a-l disciplina intr-un coc sau intr-o coada, o obliga sa-l poarte lung si neingrijit, i-l coafeaza cu rabdare sau brutal, aceste gesturi maternale participa la formarea identitatii sexuale a fetitei. Iar mai tarziu, parul dispretuit sau, dimpotriva, rasfatat determina retrairea acestei legaturi complexe. Vechile placeri sunt reactivate, iar vechile dureri invinse sau reproduse.
3. Starea de desavarsire
Deseori s-a intamplat sa vedem o femeie frumoasa, aranjata la par intr-un anumit fel si sa ne dorim sa abordam acelasi look. Sau sa-i spunem stilistului la salon: „vreau sa ma tund ca…” ori sa venim la el cu o fotografie dintr-o revista. Acest comportament se traduce prin intentia de a-ti insusi puterea sexuala pe care i-o atribui acelei persoane sau acelei imagini. A dori ceea ce nu ai este o consecinta a identitatii tale ca individ, prin definitie incompleta. In toate cautarile umane exista aceasta dorinta puternica de a trai starea de desavarsire.
4. Extensiile: un mix de energie?
Nu iti trebuie o bagheta magica ca sa ai parul mai lung si mai des in doar cateva ore. Miracolul vine din extensii! Aceasta tehnica de lipire-impletire cu ajutorul unor fire de par naturale, transforma parul rar sau scurt intr-o podoaba capilara deosebita. Oferta tentanta, dar nu lipsita de riscuri. Psiho-energeticianul francez Michel Odoul considera, in acord cu medicina chineza traditionala, ca parul reprezinta firul sufletului si banda magnetica a vietii noastre. Unindu-ti parul cu cel al altei persoane, iti asumi riscul de a-i cuprinde si memoria energetica.
5. Calea impacarii
Parul este un motiv de insatisfactie si pentru ca proiectam asupra lui toate fantasmele noastre legate de identitate. Transformarile rapide si vizibile ne dau impresia ca ne putem schimba imaginea si, deci, identitatea. Putem sa evidentiem un aspect lasat in umbra, sa ne eliberam in mod simbolic de ceva dureros, sa fim mai feminine. In toate cazurile, insatisfactia este o forta ce va determina reducerea distantei dintre imaginea pe care o avem despre propria persoana si imaginea la care ne raportam. Si cu cat distanta este mai mica, cu atat ne simtim mai bine in pielea noastra.
Barometru al starilor sufletesti, laborator al experientelor de identitate, relatia cu parul nostru spune, adesea, mai multe despre noi decat spun toate cuvintele.
6. Stimulent sexual
Parul este un caracter sexual secundar, care evoca partea animalica a sexualitatii si ne aminteste ca suntem mamifere programate sa ne reproducem. Cu cat parul este mai sanatos, mai opulent, mai stralucitor, cu atat mai mult el starneste dorinta masculina. Sa-ti expui podoaba capilara sau, dimpotriva, sa incerci s-o domini, controland-o – spune multe lucruri despre raportul tau cu seductia si sexualitatea.
Editare de Catalina Cristescu
Foto: shutterstock.com