Un zambet de fildes
Cum sa avem grija de dintii copiilor nostri?
M. A. S. : Pentru o igiena orala corecta, chiar inainte de aparitia primului dinte, cu un material moale, umed se sterg gingiile bebelusului.
Mai tarziu, efectuarea unui periaj corect este cea mai buna metoda de prevenire a cariilor. In plus, se mai adauga un control periodic, obligatoriu, la stomatolog.
Acest fapt este important pentru educarea unei conduite sanatoase, de prevenire a afectiunilor dentare.
Este bine ca cei mici sa fie adusi din timp la stomatolog pentru a se obisnui cu prezenta acestuia, cu controalele regulate, nu cand este prea tarziu, problemele au aparut deja, iar copilul ajunge sa se teama de durere si de medicul stomatolog.
Cariile dintilor de lapte sunt un semnal de alarma?
M. A. S. : Aceste carii ale dintilor de lapte sunt cunoscute sub denumirea de „carii de biberon“. Ele trebuie tratate, intrucat infectia va impiedica dezvoltarea dintelui permanent sau, mai rau, aceasta poate topi dintele de lapte si nu va mai permite noului dinte sa iasa. Implicit, pot aparea anomaliile dentare.
Ce trebuie sa faca parintii atunci cand cei mici schimba dintii de lapte?
M. A. S. : Primul pas este controlul, pentru ca dentistul sa poata constata daca dintii au o pozitie normala sau eventuale anomalii.
Pana la schimbarea dintilor, cantitatea de fluor din pasta de dinti trebuie sa fie foarte mica – prin urmare, atentie la alegerea pastei de dinti pentru copii.
De asemenea, parintii trebuie sa asigure o alimentatie sanatoasa si sa impuna un program regulat de curatare dentara. Subliniez, inca o data, ca hrana are un rol foarte important.
Ce lucrari dentare se pot face unei femei insarcinate?
M. A. S. : Este indicat ca femeile ce doresc sa ramana insarcinate sa efectueze un control stomatologic si sa efectueze orice lucrare dentara inainte de sarcina.
In timpul sarcinii, tratamentul stomatologic se reduce la unele masuri de igienizare a danturii, precum periajul profesional si la urgenta (abcese).
Restul lucrarilor trebuie amanat dupa nastere. Ca masura de precautie, in primul si in al III-lea semestru de sarcina tratamentele dentare trebuie evitate.
De ce este important sa avem dintii aliniati si muscatura corecta?
M. A. S. : Este important sa avem dinti aliniati si sanatosi. Dintii inghesuiti sunt greu de intretinut, ceea ce conduce la aparitia cu mai mare usurinta a cariilor dentare, a bolilor paradontale si, in final, la pierderea dintilor.
Alinierea necorespunzatoare poate crea, de asemenea, o masticatie ineficienta. Si, nu in ultimul rand, trebuie sa tinem cont si de partea estetica.
Cat timp poate dura un tratament ortodontic?
M. A. S. : Durata tratamentului ortodontic variaza intre 1 si 3 ani, in functie de cresterea pacientului si dificultatea problemei existente. Cooperarea pacientului este extrem de importanta in obtinerea eficientei rezultatului final.
Dintii se ingrijesc diferit in functie de varsta?
M. A. S. : Dintii se ingrijesc diferit in functie de problema lor, fara sa conteze varsta. Ea este un element separat atunci cand discutam de perioada de crestere a individului.
Durerile de cap sunt un indiciu al unei probleme dentare?
M. A. S. : Da. In general, in problemele ortodontice, durerile cronice de cap reprezinta unul dintre simptome.
Problemele dentare pot indica afectiuni ale anumitor organe?
M. A. S. : Foarte multe dintre problemele dentare arata existenta altor boli. Atentia trebuie indreptata spre sangerarile prelungite ale gingiilor, care pot indica boli ca: leucemia, boli de sange, in special la adulti, deficienta de vitamina K, afectiuni ale ficatului si rinichilor.
Care este rolul geneticii in sanatatea dentara?
M. A. S. : Sfatul genetic reprezinta o metoda folosita pentru a evalua riscul unei boli ereditare la un individ. Conexiunea dintre aparitia cariilor si mostenirea genetica a fost studiata intens in ultimii ani. Iar factorul ereditar, da, are un rol foarte important.
Articol de Catalina Cristescu