Vitaminele sunt vitale
Vrem sa aratam bine, sa avem un corp de invidiat si un ten care sa nu ne tradeze varsta.
Factorul genetic atarna greu, insa ce tine de noi nu presupune mare efort, trebuie doar sa ne cream un stil de viata sanatos – sa facem sport si sa ne alimentam corespunzator.
Chiar daca luam suplimente, ori diverse medicamente, natura a avut grija sa ne ofere tot ceea ce avem nevoie, iar vitaminele aducatoare de frumusete
si sanatate ne sunt la indemana, stocate in fructe, legume, peste si seminte savuroase.
Desigur nevoile nutritionale difera de la barbati la femei, sunt in functie de istoricul medical, de nivelul de stres etc, dar cu putina documentare lucrurile se simplifica.
Nu trebuie ocolit nici medicul de familie care iti cunoaste starea sanatatii si care poate recomanda aportul de vitamine in functie de nevoile tale.
In plus, o persoana care simte ca se preocupa de sine este o persoana mai fericita, care se simte mai implinita.
Dupa varsta de 30 de ani, nu putini sunt cei care se afla intr-un proces de regasire, de restructurare, care au un puternic imbold interior de a se reinventa, de a avea grija de propria persoana atat din punct de vedere spiritual cat si corporal.
Vitamina A: favorizeaza simtul vazului si este excelenta pentru sanatatea pielii (este indispensabila pentru reinnoirea celulelor si franeaza aparitia ridurilor). Se gaseste in ficat, sardine, lapte, oua, morcovi.
Vitamina B: o grupa de 8 vitamine. Vitaminele B11 si B6 asigura starea buna a sistemelor muscular si nervos (germeni de grau, carne de pui, nuci, jambon). Vitamina B9 este antianemic (se afla in ficat, oua, salate).
Vitamina C: antioboseala, remarcabil antioxidant care ajuta pielea sa se protejeze de soare, de poluare si de tutun (citrice, kiwi, patrunjel, ceapa).
Vitamina E: antioxidant, protejeaza pielea si pare sa joace un rol important in fertilitate (germeni de grau, nuci, migdale).
Mai mult de jumatate din populatia globului are o alimentatie dezechilibrata. In societatile moderne si bogate, obsesia pentru silueta a unora sau supraconsumul de grasimi al altora fac sa existe un mare dezechilibru alimentar, cu consecinte serioase asupra starii de bine sau a fizicului.
Dincolo de fibre, esentiale pentru prevenirea anumitor maladii, vitaminele trebuie reintroduse de urgenta in meniurile noastre cotidiene. Dar fara a face exces, desigur! De altfel, vitaminele sunt putin cunoscute.
Cat e de bine sa consumam
Nevoile nutritionale se definesc in functie de varsta si de sex. Acesti parametri ne permit sa identificam nevoile fiecaruia.
Aportul zilnic recomandat, de obicei prezent pe etichetele alimentelor dietetice sau al cutiilor cu vitamine, propune o lectura precisa a vitaminelor si mineralelor.
Ele constituie un fel de pavaza contra unui consum excesiv.