Şase tipuri de îngrijire de care are nevoie orice persoană
De multe ori, mai cu seamă în circumstanțele dificile ale vieţii de zi cu zi, ne propunem să avem mai multă grijă de noi înşine, să ne dedicăm mai mult timp şi să fim mai prezenţi şi mai conectaţi cu propriile noastre emoţii. Dar ce înseamnă a avea grijă de tine însăţi? Ca răspuns la această întrebare, vom explora şase dimensiuni ale îngrijirii personale, de care avem nevoie fiecare dintre noi.
1. Îngrijirea fizică
A avea grijă de propriul corp este un aspect fundamental al vieţii contemporane, însă ce presupune acest lucru poate varia de la o persoană la alta. Dincolo de asigurarea unei igiene corespunzătoare, a hranei zilnice şi a unui mediu înconjurător în care să te simţi bine, îngrijirea corpului mai presupune şi asumarea responsabilităţii pentru starea de sănătate sau introducerea în programul săptămânal, dacă nu în cel zilnic, a activităţilor fizice. Pentru unele persoane poate să însemne inclusiv aplicarea machiajului sau a unui lac de unghii, în timp ce pentru altele presupune controale medicale anuale sau o alimentaţie sănătoasă. Orice ar însemna pentru tine, este important să ai grijă de corpul tău în modul pe care tu îl consideri adecvat, de la sănătate, până la aspect fizic şi starea generală de bine.
2. Îngrijirea emoţională
Acesta este un capitol la care nu sunt mulţi cei care excelează. În tumultul vieţii de zi cu zi e uşor să pierdem legătura cu latura noastră emoţională. Acest tip de îngrijire presupune o recunoaştere a emoţiilor, o investigare atentă a cauzelor care le generează, mai ales pe cele negative, o recunoaştere a unor tipare de comportament negativ şi încercarea de a le soluţiona cu afecţiune şi generozitate faţă de propria persoană. În acest sens, un jurnal poate fi de mare ajutor, pentru că te ajută să te exprimi, dar şi să analizezi restrospectiv anumite aspecte care altfel s-ar pierde.
3. Îngrijirea spirituală
Îngrijirea spirituală poate avea legătură cu religia, dar nu este obligatoriu. Acest tip de îngrijire ne îmbogăţeşte sufletul şi ne ajută să clarificăm răspunsurile personale la întrebări semnificative legate de sensul vieţii, dar şi scopul propriei existenţe. Rugăciunea, meditaţia, implicarea în cauze caritabile te pot ajuta să-ţi hrăneşti sufletul şi să rămâi conectat la dimensiunea spirituală.
4. Îngrijirea intelectuală
Dorinţa de a evolua este caracteristică multor persoane care caută oportunităţi şi, uneori, şi noi provocări care să le ajute să se autodepăşească şi să evolueze. Îngrijirea intelectuală înseamnă să fii conştient de propriile talente şi abilităţi şi să aloci resursele necesare pentru a le dezvolta. Indiferent că citeşti o carte despre un domeniu despre care vrei să afli mai multe sau mergi la un curs de perfecţionare pentru a deveni şi mai bun la ceea ce faci, este important să nu neglijezi acest aspect.
5. Îngrijirea socială
Încă de la filosofii antici ştim că omul este un animal social. Suntem fiinţe care au nevoie de ceilalţi pentru a se dezvolta şi a evolua. Acest tip de îngrijire poate fi diferit pentru persoanele introvertite față de cele extravertite, pentru că nivelul de confort în situaţiile de socializare diferă foarte mult. Totuşi, este important să nu ne deconectăm de cei din jurul nostru, chiar dacă asta înseamnă doar două sau trei alte persoane. Ca să te adresezi acestei laturi, fă-ți timp pentru familie, pentru prieteni şi pentru colegi. Interacţiunile cu ei sunt importante şi aduc satisfacţii semnificative.
6. Îngrijirea senzorială
Acest tip de îngrijire se adresează simţurilor şi este şi ea foarte importantă. Multe persoane au putut constata în perioada pandemiei cât de mult contează o strângere de mână. Acordând atenţie simţurilor tale este şi o metodă de a combate anxietatea şi de a redeveni conştienţi de prezent. Cultivă mici ritualuri senzoriale: aprinde o lumânare parfumată, ascultă muzica preferată de relaxare sau plimbă-te desculţ prin iarbă!
Atunci când vorbim despre a avea grijă de propria persoană trebuie să avem în vedere multiplele laturi şi dimensiuni ale propriei noastre persoane. Acordând atenţie fiecăreia dintre ele, putem regăsi echilibrul şi liniştea interioară.