Sauna sau visul unui frig de iarnă
Când afară ne cuprinde câte-o umezeală rece, începem mai toți să ne gândim cu drag la căldura unei saune – iar în ritualurile SPA sauna nu este numai cea mai caldă experiență, ci câteodată este chiar și cea mai artistică.
De mii de ani oamenii au folosit saunele în scop curativ. În unele țări să intri în saună este o tradiție și se întâmplă cel puțin o dată pe zi. În alte țări, e o experiență într-un centru de fitness sau SPA.
Sunt mai multe tipuri de saune – unele unde umiditatea este foarte scăzută și temperatura este foarte ridicată (spre 90ºC), unele intermediare cu diverse combinații de temperatură și umiditate – dar cu tot felul de elemente specifice – și altele unde nu este foarte cald, dar este foarte umed (baia de aburi), chiar și hammam-urile unde camera este încălzită nu prin abur, ci prin căldura emisă de piatră.
La început, când mergeam la SPA alegeam numai ritualuri „uscate”; saunele au început să mi se pară interesante din momentul în care am făcut primul ritual hammam.
Ulterior, am avut parte de un mini-ritual cu argilă albastră de Transilvania într-un rhassoul (rasul în română) – care este tot o baie de vapori la bază. Dar design-ul, nota de eleganță din rasul, culorile și întreaga ceremonie te poartă într-o lume de basm oriental. Umiditatea este crescută, dar nu chiar atât de ridicată ca într-o baie de vapori. De cum am intrat, am primit un bol din ceramică umplut cu pastă de argilă minerală. M-am uns pe tot corpul cu argilă și am rămas acolo 20 de minute. După aceea, am îndepărtat-o cu apa din rasul (ca în hammam, aici ai un fel de robinet de apă) și apoi, la un duș.
În România găsești astfel de rhassoul-uri la Băile Balvanyos și în Băile Herculane.
Așa m-am învățat să iubesc saunele umede, dar nici nu visam că voi ajunge să le iubesc și pe cele uscate. Până la momentul Aufguss, ritualul suprem într-o saună uscată – de minimum 60ºC, dar eu am avut parte de o experiență la 90ºC. Dar cine se mai gândea la temperatură, când toate simțurile mi-au fost acaparate de spectacol?!
Citește continuarea articolului în ediția de decembrie 2022 – ianuarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.
Ioana Marian este fondatoarea despreSpa.ro, președintele Asociaţiei SPA România și ambasador Global Wellness Day în România.