Scrierea ambidextră
Neuroplasticitatea asigură longevitatea. Specialiștii din domeniu ne asigură că, așa cum păstrăm protocoalele de igienă dentară sau alimentară, la fel avem nevoie de un regim ce ne asigură neuroplasticitatea creierului.
Ce înseamnă neuroplasticitatea?
Termenul se referă la capacitatea creierului de a funcționa corespunzător pentru o stare bună de sănătate.
Scrierea ambidextră face parte din lista exercițiilor pe care le putem face pentru a ne întreține o stare de spirit bună. Emisferele cerebrale sunt conectate încrucișat la corp. Asta înseamnă că atunci când scriem cu mâna dreaptă activăm procesele de pe emisfera stângă, iar când folosim mâna stângă activăm procesele de pe emisfera dreaptă. Practic, emisfera stângă va mișca partea dreaptă a corpului, iar cea dreaptă va mișca partea stângă a corpului.
La naștere fiecare copil are scris în ADN, printre multe alte caracteristici și preferințe, și acest aspect al mâinii sau mâinilor pe care le poate folosi pentru a scrie. Interesant e că doar 5% din populația globului se naște ambidextră și dă dovadă de această simetrie a funcționabilității corporale. La nivel global, cultura umanității educă scrierea cu mâna dreaptă și, uneori, descalifică scrierea cu mâna stângă sau scrierea ambidextră. Dacă ești dreptaci și vei scrie cu mâna stângă te vei simți poate, ca și cum lumea se învârtește invers.
Citește articolul integral în Ediția Specială Psychologies, IUNIE 2020: Ce spui în loc de stres?.