Now Reading
Solitudinea, un lux?

Solitudinea, un lux?

Gerogeta Dendrino
solitudinea-un-lux

„Mi-aș dori să am și eu câteva momente când să fiu singură, fără familie, fără presiuni la job, fără atâtea responsabilități!” Am auzit sau am spus noi însene/înșine o asemenea frază, poate de mai multe ori.

Momentele pentru noi, pentru mintea și sufletul nostru par să fi devenit un lux pentru mulți oameni.

Avem nevoie de timp și spațiu ca să reflectăm asupra săptămânii, lunii trecute, să ne facem planuri. Când reflectăm, ne dezvoltăm.

Am căutat în dicționar cuvântul solitudine și apare ca sinonim cu singurătatea, izolarea. Singurătatea are însă o conotație negativă, de aceea am ales solitudine, ca să delimitez între „a fi singur”, cu valențele pozitive ale verbului, și „a ne simți singuri”, care vine cu melancolie, tristețe, izolare, stare de gol.

Momentele despre care vorbesc aici sunt cele în care suntem singuri, în care putem să ne centrăm, să ne relaxăm, să facem ceva ce ne bucură, în care nu e nevoie să avem grijă de nimeni. Un fel de noi cu noi, în oglindă, dar cu grijă pentru persoana din față. De obicei avem grijă de alții, lucrăm foarte mult, ne îndeplinim toate responsabilitățile, cu o excepție: cea față de persoana noastră. Nu îndemn către egoism ci către a ne îngădui timp și spațiu pentru noi, pentru echilibrarea ființei noastre. Când suntem centrați, mulțumiți și de noi, cu noi, atunci putem să ne ocupăm mai bine de ceilalți, de toate proiectele, fără resentimente, fără a avea senzația că facem eforturi prea mari, fără un stres continuu, fără dureri de cap. Echilibrul interior ne face să avem mai multă energie, să fim împăcați cu toate cele pe care fiecare zi ni le pune în față, să le abordăm cu detașare, cu dezinvoltură, să fim mai productivi.

Veți spune: „bine, hai că știu asta, dar cum să fac, de unde să găsesc timp?”

Toți avem 24 de ore. Unii însă fac altfel alegerile când e vorba de timpul lor.

De exemplu, dacă ne uităm în telefonul nostru, putem vedea cât timp petrecem în medie săptămânal pe social media. Dacă în fiecare săptămână tăiem o oră de acolo, iată o oră pentru noi.

Dacă ne gândim la activitățile pe care le facem la serviciu, mulți dintre noi vom găsi cu siguranță unele pe care le putem delega. Am întâlnit manageri care lucrau foarte mult, făceau taskuri ale unor oameni din echipele lor, iar acei oameni erau afară, la țigară, de câte ori ajungeam pe acolo.

Dacă trebuie să facem mâncare în fiecare seară pentru familie, cum ar fi ca o dată pe săptămână să fie ziua pizza, o altă dată, să fie ziua mâncării chinezești, toate comandate și livrate acasă? Am avea iar câteva ore economisite și pe care le putem folosi pentru noi. Când suntem în echilibru cu noi devenim mai productivi, putem ajunge chiar să câștigam mai mulți bani.

Citește continuarea articolului pe Revista CARIERE.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top