Somnul
Somn, dulce somn, în așternuturi proaspete, în liniștea dormitorului ori legănat în hamac, vara, la umbra răcoroasă a unui copac pe fundal de foșnet de frunze… sau poate mângâiat de soare, cu sunetul valurilor mării în urechi… Un pui de somn sau un dormit buștean, iepurește sau ca un prunc ‑ somnul este indispensabil vieţii oricărei fiinţe vii.
Statisticile spun că europenii dorm în medie circa 7,3 ore pe noapte, timpul recomandat de specialiști, pentru ca odihna să poată contribui la buna stare de sănătate. Americanii, în schimb, dorm insuficient, media lor fiind 6,5 ore pe noapte.
Alte studii relevă nevoia crescută de somn a adolescenţilor și o cazuistică deloc neglijabilă de sindrom burn‑out în rândul tinerilor până în 30 de ani. Aceștia sunt în vârful topului în ceea ce privește numărul de ore nedormite, deși, paradoxal, tot cei cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani sunt cap de listă la numărul maxim de ore dormite. Deci, ce se întâmplă ? Există o etapă de vârstă la care se bifează excesele? Ce e cu atâta somn și lipsă de somn în aceeași frază?
Citeşte articolul integral în cadrul ediţiei de octombrie 2021 a Revistei PSYCHOLOGIES.
Crescută la granița dintre România și Serbia, la confluența dintre două culturi, între două religii și vorbind trei limbi în casă, Delia Apostol-Hanzelik este o persoană deschisă și comunicativă, receptivă la noi provocări, mereu dornică de cunoaștere, cu o apetență deosebită pentru limbi străine și comunicare, literatură, teatru, medicină, psihologie și lucrul cu oamenii. Delia a urmat de-a lungul timpului mai multe direcții de formare de management și relașii publice la Universitatea de Medicină, FSJC și UNATC București. În prezent, este în proces de formare acreditată de psihoterapeut. Delia a călătorit foarte mult și a participat la multe formări și inițieri extracuriculare, din sfera medicinei complementare, naturiste și nu numai. În căutare de răspunsuri, a urmat cursuri de Qi-Gong, Medicină Energetică cu Donna Eden, Metoda Călătoria cu Brandon Bays, terapie florală Bach, cu formator acreditat de școala-mamă din Anglia, tehnici de eliberare emoțională EFT – metoda Matrix Reimprinting, practică tehnici de respirație conștientă după metoda lui Dan Brulé, tehnici de vizualizare și imagerie mentală, tehnici de meditație ghidată, dans energetic, Yoga, etc. Este formator și lector în diverse comunități de femei din România.