Ce trebuie să știi dacă vrei să faci sport de performanță
Vrei să faci sport de performanță? Perfect! Este o decizie potrivită, însă, pentru o dinamică corectă și cu atenție pe sănătatea ta, este benefic să ai în vedere o serie de aspecte extrem de importante.
„Practicarea unui sport de performanță vine cu o serie de chestiuni importante pe care trebuie să le avem în vedere, ce țin de starea noastră de sănătate, de felul în care alegem ce și cum facem. În mod special, mi-aș dori să atrag atenția asupra aspectelor care țin de integritatea stării noastre de sănătate!”, explică Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, clinica Masaya.
Ce trebuie să știi dacă vrei să faci sport de performanță?
Este clar că, atunci când îți dorești să iei o decizie în viața ta, este musai să deții informația, iar de la acest lucru vom pleca în discuția noastră. „Documentează-te, vezi care este structura ta fizică, vezi care-ți sunt abilitățile și nu în ultimul rând vezi ce ți-ar plăcea cu adevărat să practici ca și sport!”, explică specialistul.
În al doilea rând, sfatul este să vorbești cu un specialist în domeniu. „Fie că vorbim despre un antrenor cu experiență, fie că vorbim despre un specialist kinetoterapeut, înainte să te apuci de un sport este important să vezi cum stai din punctul de vedere al sănătății. „Cu siguranță că unul dintre cei doi specialiști și-ar găsi perfect locul în managementul situației tale. Dacă introduci în discuție și un medic, lucrurile vor fi complete din punct de vedere al siguranței stării tale de sănătate. Asigură-te că vei fi supus unui examen medical amănunțit, asigură-te că din punct de vedere cardiovascular, osteoarticular, respirator toți parametrii sunt optimi.”, explică medicul.
Fii în temă cu ce și cum trebuie să mănânci. „Pe lista specialiștilor pe care este recomandat să-i ai aproape atunci când plănuiești să te apuci de sport este, fără doar și poate, un specialist nutriționist. El te va ajuta să-ți calculezi necesarul nutrițional în funcție de consumul energetic pe care îl ai zi de zi!”, explică dr. Tarek Nazer.
De asemenea, sportul de performanță implică și costuri și nu este lipsit de riscuri. „Sportul de performanță nu este lipsit de riscuri – RISCUL DE ACCIDENTARE este prezent la toate sporturile în procente variabile – riscul de accidentare nu trebuie nici exagerat, dar nici neglijat – o atitudine echilibrată este esențială pentru obținerea performanțelor.”, mai precizează ortopedul clinicii Masaya.
Cu toate acestea, medicul ortoped Tarek Nazer spune că trebuie să ținem cont de 6 reguli, atunci când alegem să practicăm un anumit tip de sport:
1. Ca primă regulă, trebuie să ținem cont de nivelul de pregătire pe care-l avem și care sunt abilitățiile noastre, atât fizice cât și psihice. Dacă vorbim de sporturi, există așa numitul fenotip potrivit, adică fiecare tip de sport necesită unele condiții fizice pre-existente sau structura corpului să fie potrivită pentru un anumit tip de sport, cum ar fi: trebuie să ai înălțime mare ca să poți practica baschet, să ai brațele mai lungi dacă vrei să faci un sport care implică membrele superioare – box sau înot (greutatea corpului, structura, înalțime și masă musculară). Aceste aspecte au un rol important în alegerea corectă înainte de a începe un sport.
2. Ce sport îți place și te atrage
Este clar că, atunci când vorbim de sport, este ca orice activitate pe care o facem zilnic sau chiar și ca un loc de muncă, unde, dacă nu îți place ceea ce faci, clar există șanse de eșec și riști să nu progresezi. Totodată, este foarte important să alegem sportul care ne atrage și, aici, vorbim de sporturile care necesita efort fizic mare, cum ar fi fotbalul, baschetul, tenisul, sau sporturi care necesită forță pentru o perioadă scurtă, precum halterele.
3. Îți dorești sport de echipă sau individual?
Este la fel de important să alegem sporturile după psihologia noastră. Pentru a participa la un sport în echipa, trebuie să ai încredere că succesul vine prin munca în echipă și că șansele de a avansa nu depind doar de tine, ca persoană, ci de toată echipa. Sunt multe persoane care aleg sporturile individuale pentru că rezultatul depinde doar de performanța și pregătirea acestora și nu depind de altii. De aceea, este trebuie să alegem, de la bun început, sportul care ni se potrivește.
4. La ce sporturi ai acces și la ce nivel suntem pregătiți?
Din păcate, sporturile și centrele de sport de performanță se limitează la orașele mari, asta însemând că o persoană care stă într-un oraș mic întâmpină problema de a accesa sau a participa la un centru de sport unde poate face pregătire la nivel de perfomanță. În acest caz, aici contează foarte mult cât de dotat este acest centru și dacă te poate ajuta sau nu să avansezi. Dacă nu reușești să găsești acest tip de centru în orașul unde locuiești, este recomandat să te reorientezi către unul mai mare cu aparatură performantă și preparatori avizați.
5. Echipamentele speciale și de protecție
Atunci când vorbim de sport, și mai ales unul de contact, îți asumi unele riscuri cum ar fi accidentările. Regula de aur este cea a prevenției: o pregătire fizică adecvată, o încălzire bună de fiecare dată și echipamentele de protecție. Acestea reprezintă soluțiile sigure care te țin departe de medic, așa că, mereu, să te asiguri că respecți aceste reguli pentru a preveni eventualele accidentări.
6. Alimentația
Alimentația unui sportiv reprezintă sursa de energie, așa cum este combustibilul pentru mașină. Fără alimentația adecvată nu ai puterea necesară pentru a practica sportul respectiv și diferă în funcție de gradul de activitate pe care o desfășori (hiperglucidic, hiperproteic, hipolipidic). De asemenea, alimentația diferă și de perioada de pregătire în care te afli, plus că trebuie să ții cont, mereu, de sfaturile nutriționisului sau a medicului de medicină sportivă, pentru a avea necesarul de calorii, glucide și carbrohidrați.