Pilates, o coordonată importantă pe harta longevităţii și a wellbeing-ului
Sănătatea fizică este prima cerinţă a fericirii, o condiţie indispensabilă a wellbeing-ului. Definiţia wellbeing-ului este creionată de însuși inventatorul pilates-ului, Joseph Pilates: „Dobândirea și bucuria bunăstării fizice, a calmului mental și a păcii spirituale sunt nepreţuite pentru posesorii săi”.
Pilates-ul este un sistem de conditionare fizică și mentală care sporește forţa fizică, flexibilitatea, coordonarea și ajută la reducerea stresului, îmbunătăţirea concentrării, favorizarea unei stări de bine. Pilates însumează coordonarea completă a corpului, a minţii și a spiritului, ce contribuie remarcabil pe harta longevităţii și a wellbeing-ului.
Conform studiilor de la Harvard, pilates-ul este o formă de mișcare recomandată pentru sănătate, longevitate și cogniţie, fiind cheia pentru o bunăstare mentală, emoţională și spirituală. Joseph Pilates își mai numea metoda și „antrenamentul omului care gândește”.
Pilates contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii în general și a performanţelor profesionale
Cultivând această stare de bine printr-o abordare holistică, efectele nu întârzie să apară. În primul rând, un corp sănătos prin mișcare te susţine în viaţă – sănătatea fizică este fundamentul unei vieţi satisfăcătoare. Apoi, o gândire pozitivă și o mentalitate deschisă, articulate prin rezilienţă și curiozitate, te conduc spre auto-depășire și obţinerea ţelurilor personale, profesionale și sociale.
O igienă emoţională aplicată constant, conectându-te cu propriile emoţii și gestionându-le corect, te împuternicește – devii mai centrat, mai sigur pe tine. Având o stare de bine, întâmpini provocările vieţii cu mai multă încredere, disponibilitate și dinamism.
Orice tip de exerciţiu fizic contribuie la eliberarea endorfinelor, dopaminei și serotoninei, hormonii fericirii. Cercetările susţin că pilatesul ajută la îmbunătăţirea semnificativă a performanţei funcţionale și cognitive, flexibilităţii, coordonării, reducerea stresului, îmbunătăţirea concentrării.
Totodată, datorită execuţiei exerciţiilor prin control, coordonare, concentrare, precizie și respiraţie, plasticitatea sinaptică este dezvoltată, având ca efect stimularea memoriei și sporirea neurogenezei – prin contrologia mobilizării corpului, minţii și spiritului, nu se creează doar noi sinapse, ci și noi neuroni.
Maison Pilates – perspective de viitor, adoptarea unui stil de viaţă echilibrat prin mișcare
Trendurile internaţionale în următorii ani reflectă o orientare spre un mod de viaţă sănătos, fiind din ce în ce mai conștienţi de somatizare, longevitate, antiaging și prevenţie.
Tehnologie avansată:
Utilizarea echipamentelor de ultimă generaţie pentru pilates, precum analizorul de compoziţie corporală Tanita, pentru monitorizarea progreselor clienţilor: raport vârstă metabolică, grăsime viscerală, masă musculară, apă din organism.
Aer purificat:
Practicarea acestui sport într-un mediu cu aer purificat. Respiraţia profundă și conștientă este unul dintre pilonii de bază ai metodei pilates, iar la Maison Pilates, calitatea aerului este asigurată de purificatoarele Dyson.
Spaţii luminoase și aerisite:
Accent pe mișcare în spaţii cu lumină naturală și aer natural, factori importanţi pentru reglarea ceasului intern, producţiei de vitamina D și stării de spirit.
Diversificarea pilates-ului:
Clientele doresc să exploreze un pilates mai îndrăzneţ, combinând stretching cu izometrie, plank-uri, cardio, greutăţi și pulsaţii repetate pentru a crea un tot unitar armonios.
Mediatizarea cercetărilor:
Activitatea fizică este promovată ca fiind transformatoare pentru sănătatea creierului și longevitate, sporind neurogeneza și plasticitatea sinaptică, crescând interesul pentru mișcare.
Din perspectiva mea, mentalitatea românilor este una deschisă și flexibilă, axată pe un un modus vivendi sănătos. În ultimii ani, interesul pentru pilates a crescut mult, oamenii integrând organic mișcarea în stilul lor de viaţă. Comparativ cu acum 3-4 ani, sunt tot mai multe femei și bărbaţi care practică constant pilates, demontând prejudecata că pilates-ul este o activitate exclusiv feminină.
Dr. Mihaela Marinescu,
Medic specialist Geriatrie și Gerontologie
Vrei să afli mai mult? Te așteptăm la Maison Pilates, pentru un program personalizat în vederea realizării unui corp armonios, sănătos și bine structurat, prin participarea la clasele private sau sesiunile de grup.