Șansa de a avea o Deltă și de a putea face sport în ea
Suntem slabi când ne separăm de natură. Uităm, ne îmbolnăvim, suferim, asuprim. Suntem puternici dacă ne menținem contactul cu natura. Este vital, nu e loisir. Studii recente o demonstrează pe placul științei, cu cifre: locuitorii orașelor cu mai multe zone verzi sunt mai sănătoși decât cei care locuiesc în medii puternic artificiale, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic.
Natura nu numai că ne liniștește trepidația interioară integrând pur și simplu frecvența noastră de funcționare ritmurilor ei specifice; ea ne curăță de anxietățile zilnice arătându-ne relativitatea și zădărnicia lor. Contactul zilnic cu ființe care se nasc și mor sub ochii tăi te îndreaptă către seninătate – o putem constata intuitiv uitându-ne la bătrânii satelor, cărora nu le-a mai rămas mare lucru decât o palmă de grădină pe care desigur nu o mai pot munci eficient, dar care le asigură supraviețuirea psihică. Știm cu toții ce se întâmplă dacă îi „smulgi” de acolo, cu bune intenții, ca să îi duci în securitatea de beton a unui apartament confortabil la etaj…
Nouă, citadinilor, ni se recomandă contemplarea naturii și îmbrățișatul copacilor, sportul în natură, în recunoașterea faptului că un contact superficial și „de vacanță” cu natura nu este suficient pentru a ne menține un raport firesc și sănătos cu lumea. Cu toate acestea, în practică aceste lucruri nu sunt prea ușor de realizat.
Puțini au parcuri la îndemână; pe unii, parcul nu-i mulțumește, fiind o creație antropică și aglomerată, lipsindu-i acea componentă de sălbăticie care ne satisface năzuința internă spre libertate. Locurile „sălbatice” sunt în afara orașului, nu sunt mereu accesibile, drumurile se lungesc și direct proporțional scade și probabilitatea de a le face în confort.
Aici, noi, bucureștenii, ne bucurăm de un avantaj neașteptat, cel de a avea în mijlocul orașului o insulă de sălbăticie, un ecosistem unic, care este Delta Văcărești, acum curățată, ocrotită și devenită Parcul Natural Văcărești.
Dacă toată lumea vorbește despre haosul care și-a pus amprenta pe tot ce ține de București, sunt mai puțini cei care-și dau seama de avantajele acestui haos. Aceasta deoarece, realmente, el este calea spre o ordine superioară. În bazinul adânc, cu margini foarte înalte, abrupte și pavate a ceea ce trebuia să fie lacul de acumulare Văcărești, lăsat în paragină și abandon, natura și-a reintrat în drepturi, complet nepăsătoare față de intențiile omenești. Despre insula de natură apărută printre blocuri s-a vorbit și s-a scris mult. Parcul natural a fost protejat, amenajat pentru observarea naturii și de patru ani se desfășoară acolo în septembrie o competiție de alergare unică: Sun Challenge. În fiecare an ea are o misiune ecologică: primele au fost dedicate animalelor din parc, dar misiunea din anul acesta este adresată oamenilor.
Din încasările și donațiile de anul acesta, în interiorul parcului va fi amenajat un traseu de alergare permanent de 10 km, asta pentru ca doritorii de natură să poată contempla dinamic, deci făcând mișcare în același timp. Se știe de altfel că alergarea în natură, pe pământ, este balsam pentru plămâni, articulații și mai ales pentru suflet.
De aceea vă anunț cu mândrie că pe 2 octombrie am alergat la cea de-a patra ediție Sun Challenge Văcărești, organizat de Sun Plaza. La competiție au participat 350 de alergători și s-au strâns aproape 6.000 euro din contribuțiile de participare. La suma aceasta, CBRE – compania ce administrează Sun Plaza – adaugă încă 2.000 euro.
Suma strânsă va fi folosită la realizarea unui traseu de alergare permanent de 10 km în Parcul Natural Văcărești și la construirea la nivelul solului a unui foișor de observare a faunei. Traseul va avea marcaje pentru numărul de kilometri și direcțiile de alergare, unde alergătorii se vor putea bucura și de un punct de observare îndeaproape a ecosistemului parcului. Va fi construit din materiale sustenabile, care nu dăunează mediului și prietenoase cu animalele care trăiesc în parc: vidre, țestoase de apă și aproximativ 170 de specii de păsări. Traseul va fi permanent și disponibil pentru toți bucureștenii pasionați de mișcare în aer liber.
Participanții la Sun Challenge au ales una dintre cele trei distanțe de alergare: 5 km, 10 km și 20 de km, curse care s-au desfășurat atât prin interiorul Parcului Natural Vacărești, pe poteci de trail, cât și pe digul parcului.
Au fost premiate locurile 1, 2 și 3 de la fiecare categorie de vârstă, precum și locurile 1, 2 și 3 General Open, masculin și feminin. Valoarea totală a premiilor acordate în cadrul competiției s-a ridicat la aproape 57.000 RON. De asemenea, participanții s-au putut înscrie la o tombolă cu peste 40 de premii în valoare de aproape 12.000 RON.
Ambasadorii cursei au fost Constantin Popovici, campion european și medaliat cu aur și bronz la Cupele Mondiale la proba de sărituri în apă de la mare înălțime, Lucian Mîndruță, jurnalist, Radu Restivan, de la 321sport.ro și Răzvan Popescu, de la Radio ZU.
Parcul Natural Văcărești este prima arie protejată urbană a țării și cel mai mare spațiu verde al capitalei. Aici au fost identificate deja peste 170 de specii de păsări, multe dintre ele fiind specii protejate. La ultima ediție Sun Challenge s-a alergat pentru crearea programelor de conservare a vidrelor din parc.
Parteneri: Administrația Parcul Natural Văcărești împreună cu Sectorul 4 al Municipiului București, Asociația Parcul Natural Văcărești, Bebe Tei, CBRE, Cora, Cupio, Decimas, Gloria Jean’s, Gold Nutrition, Leroy Merlin, Numis Med, OptiBlu, PepsiCo, Editura Publica, Sabon, Worldclass, Centrul medical Superfit, Asociația Alergăm de plăcere, Asociația de Podiatrie
Parteneri media: Digi FM, 321sport, pressone.ro, alerg.ro
Despre Sun Plaza
Inaugurat în 2010, Sun Plaza este centrul comercial dominant din zona de sud a Bucureștiului, având o suprafață construită de 208.000 mp. Centrul comercial cuprinde patru etaje, două destinate exclusiv cumpărăturilor, un spațiu de relaxare și o parcare subterană cu 2.000 de locuri. În anul 2018, Sun Plaza a finalizat cel mai amplu proces de reconfigurare și extindere din piața de retail din România, fiind adăugată o aripă nouă, dar și multe modificări la nivel de design. În 2019 a fost modernizat food court-ul și reamenajată o parte din terasa exterioară. Centrul comercial este deținut de către S IMMO AG și administrat de către CBRE România.
Roxana Melnicu este redactor-șef al revistei Psychologies. Psiholog din 1997, jurnalist din 2000, Roxana a tradus numeroase lucrări din câmpul psihologic, iar obiectivul ei este ambițios: construirea unei culturi psihologice care să fie activă pe o pe scară cât mai largă în societatea românească.