Strălucire din interior
Decembrie este poate una din cele mai frumoase luni ale anului. Ne pregătim de sărbători, așteptăm cu nerăbdare zilele libere, ne gândim cum vom petrece Revelionul și ne dorim să ne întâlnim cu familia și prietenii dragi. Dar tot decembrie poate deveni rapid și cea mai obositoare lună a anului. Gonim după cadouri, vrem să ne aprovizionăm cu bunătăți pentru zilele festive, ne agităm să organizăm plecări și petreceri. Ce e de făcut pentru a nu ajunge epuizate la sfârșitul anului?
Trăim într-o epocă a vitezei. Atenția noastră este fragmentată pentru că dispozitivele fără de care nu mai putem trăi ne-o solicită constant. Răspundem la telefon oriunde am fi, citim emailuri în baie. Primim notificări și simțim nevoia să le verificăm imediat. Toată această grabă externă produce inevitabil o agitație interioară. Facem prea multe și suntem prea puțin. Nu e de mirare că ne simțim deconectați de noi înșine, obosiți și fără chef. Trăim prea mult în minte și prea puțin în corp, uitând că fără acesta din urmă, fără a-l respecta și onora cum se cuvine, nu putem avea o minte echilibrată. Există însă soluții la îndemâna oricui. Ele cer doar o hotărâre inițială de a ne schimba stilul de viață, pentru a ne recăpăta strălucirea.
Mișcarea
Corpul nostru este un splendid agregat bio-fizic creat pentru a se mișca. Sedentarismul a apărut recent în istoria omenirii. Tehnologiile noi și stilul de viață creat de munca la birou ne-au transformat și ne-au creat probleme pe care nu le aveam. Cred cu toată puterea că o mare parte dintre tulburările psihice se pot rezolva prin mișcare. Și aici nu mă refer neapărat la performanță sportivă, ci la orice formă de exercițiu fizic care ni se potrivește și ne produce plăcere. Mersul pe jos, de exemplu, face piciorul frumos și ne ajută să ne clarificăm mintea după o zi încărcată. Un sport de intensitate moderată, practicat de 2-3 ori pe săptămână, este cheia nu doar spre sănătate, ci și spre bună dispoziție. Iar buna dispoziție se va reflecta într-un ten luminos, ochi curați, o postură încrezătoare.
Citește continuarea articolului în ediția de decembrie 2022 – ianuarie 2023 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește revista lunar, prin curier.
Dana Mina Verescu a absolvit Facultatea de Psihologie în 1997 și are titlul de MA în Psihologie Organizațională și Psihologie aplicată în domeniul securității naționale. Lucrează în presă de peste 20 de ani și a scris la revistele Grădina mea de vis, Femeia, Femeia de azi, Ioana, Cărticica practică, Național Geographic. Este redactor la Psychologies România. Este pasionată de taichi, lectură, filme și plimbări în aer liber și crede că una dintre cele mai bune psihoterapii este mișcarea.