Stresul cronic, generat de instabilitatea financiară
Hans Selye, considerat părintele cercetărilor despre stres, consideră că nu există viață fără stres. Dar ce este stresul, de fapt? Stresul este considerat a fi „un sindrom general al adaptării” pe care toți oamenii îl manifestă în diverse forme.
Stă în puterea fiecăruia dintre noi să luăm decizii responsabile pentru sănătatea noastră și nu numai, de aceea, este important să combatem stresul cronic încă de la primele semne ale apariției sale. Iată 4 metode smart pe care le poți aplica și tu.
1. Pune în practică principiile economisirii SMART
Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală (NIMH) din Statele Unite, există trei caracteristici principale ale stresului cronic:
- Durată mare – stresul cronic are la bază cauze constante.
- Frecvență mare – stresul cronic nu este continuu, dar reapare la intervale scurte de timp.
- Factori care nu țin de o situație bruscă și gravă (un accident, un deces). Stresul cronic este provocat și de factori ca lipsa resurselor financiare sau diverse presiuni profesionale.
Prin urmare, instabilitatea financiară, cauzată de o gestionare deficitară a resurselor sau de pierderea locului de muncă, de exemplu, poate cauza stres cronic. În acest context, e important să pui în aplicare principiile economisirii smart. Acestea sunt esențiale pentru a-ți asigura un consum eficient de resurse, astfel încât să faci economii și să-ți păstrezi, în același timp, nivelul de confort dorit, fără să-ți impui un set drastic de restricții care pot, la rândul lor, să constituie alte motive de stres.
Iată care sunt cele 5 principii ale economisirii smart:
- realizarea unui plan de economisire specific, cu etape concrete de realizare;
- setarea unor obiective măsurabile pentru a monitoriza evoluția;
- identificarea unor activități acționabile, în concordanță cu stilul tău de viață;
- confirmarea că întreg planul de economisire este relevant pentru obiectivele tale;
- stabilirea unui termen clar de realizare.
Toate aceste principii pot fi aplicate, de exemplu, pentru îndeplinirea planului de a reduce consumul de energie electrică acasă. Tot ceea ce trebuie să faci este să îți setezi obiective măsurabile, plecând de la consumul actual și să identifici câteva acțiuni pe care le poți implementa pentru a atinge obiectivele stabilite. Scoaterea din priză a electrocasnicelor atunci când nu sunt folosite, folosirea becurilor LED și folosirea programului „Eco” pentru electrocasnicele care permit acest lucru sunt câteva dintre cele mai eficiente activități pe care le poți pune în aplicare. Descoperă și mai multe strategii pentru a reduce consumul de energie electrică la casă.
După ce ai stabilit acțiunile pe care le implementezi, asigură-te că acestea sunt relevante pentru obiectivele tale. Mai apoi, stabilește un termen de realizare a obiectivelor. De exemplu, un termen de realizare ar putea fi 3, 6 luni sau 1 an.
2. Construiește-ți eficient bugetul personal, ca să economisești
Pentru organizarea eficientă a bugetului, un aspect foarte important de care este bine să ții cont, dacă vrei să mai și economisești, este să îți prioritizezi cheltuielile. Experții financiari recomandă să privim nevoile noastre din trei perspective:
- primare – rate la casă și mașină, cheltuieli cu întreținerea;
- secundare – haine, mâncare, băutură;
- opționale – vacanțe, evenimente culturale.
Când vorbim de nevoi, evident, ne referim la motivele pentru care cheltuim. Așa cum putem deduce, atunci când vorbim despre nevoile primare, nu ai cum să reduci din cheltuieli pentru că ele sunt fixe și obligatorii. Cu toate acestea, când vorbim despre nevoile secundare și mai ales cele opționale, ne dăm seama că avem un potențial mare de ajustare a cheltuielilor și, deci, de economisire.
Experții financiari susțin că atunci când vrem să ne construim un buget eficient care să ne ofere oportunitatea de a economisi, unul dintre principalele obiceiuri pe care ar trebui să ni le cultivăm este constituirea unui fond pentru situații de urgență.
3. Transformă hobby-urile în afaceri de familie
Orice sursă suplimentară de venit reprezintă un pas înainte pentru o mai bună stabilitate financiară și emoțională. De pildă, pornind de la pasiunea pentru gătit, poți dezvolta în timp un business prin care torturile tale delicioase să ajungă la cât mai mulți oameni.
Indiferent de activitatea pe care o alegi, este important să stabilești o strategie care să-i asigure succesul. Promovează-ți mai întâi produsele, perfecționează-te constant, înarmează-te cu răbdare și fii pregătit să te adaptezi schimbărilor care pot interveni pe parcurs.
4. Ai controlul asupra carierei tale
Nu privi jobul exclusiv ca pe o sursă de venit, ci ca pe o oportunitate de dezvoltare profesională și umană. Nu te gândi că vârsta este un impediment și înțelege că nu există o limită din acest punct de vedere pentru a te reprofila și a activa într-un domeniu nou.
De pildă, cunoscând deja mai multe programe de editare video și de sunet, poți participa la programe de reconversie sau de perfecționare și să devii copywriter sau web designer. Cum toate aceste activități fac parte dintr-o arie creativă, îți va fi mai ușor să stăpânești și celelalte abilități necesare pentru a deveni ceea ce îți dorești.
Apoi, chiar dacă nu vrei să schimbi domeniul de activitate, a investi continuu în pregătirea ta profesională, care să-ți permită adaptarea la noi cerințe, este un atu. Nu uita: depinde doar de tine să fii activ, nu pasiv, și să acționezi concret pentru a-ți asigura un viitor mai bun.
Instabilitatea financiară poate fi un factor declanșator al stresului cronic. Folosește-te de informațiile din acest articol și pune în aplicare soluțiile care consideri că ți se potrivesc, ca să faci față eficient stresului cronic cauzat de instabilitatea financiară.