Tehnici simple care combat anxietatea
Cu toții avem momente în care ne simțim stresați, emoționați sau irascibili, dar când anxietatea devine un sentiment copleșitor, care îți afectează viața și starea de bine, este important să recunoști semnele și să înveți să o combați.
Alina Gârleanu, Manager Programe Suport Psihosocial, Crucea Roșie Română, este de părere că situațiile dificile, schimbările pe care le întâmpinăm în viață, precum și unele obiceiuri pe care le avem pot crește nivelul general de anxietate și nervozitate cu care ne confruntăm. În astfel de momente ne este dificil să gândim clar, simțim că pierdem controlul și, în consecință, nu acționăm în modul cel mai potrivit.
Așadar, specialistul ne-a pus la dispoziție o serie de exerciții care au ca scop să ne ofere mai mult control asupra situațiilor pe care le trăim zi de zi și să construiască noi obiceiuri. De exemplu, respirația profundă este o modalitate extrem de simplă și eficientă de a te calma și de a obține o imagine de perspectivă și, care îți oferă mai mult control și putere de decizie pentru a decide cum să acționezi într-o situație anume, în loc să reacționezi. Tehnicile sunt potrivite pentru copii și adulți deopotrivă.
FĂ BALOANE DE SĂPUN
Atunci când te afli în dificultate, un simplu exercițiu de respirație îți poate ușura mintea și îți poate aduce un moment de liniște. Cel mai simplu mod prin care poți învăța să respiri profund, chiar și copil fiind, este să-ți imaginezi că sufli baloane de săpun. Plămânii se golesc și se umplu cu aer fără efort atunci când se dorește crearea unui balon mare și frumos. Suflă câteva baloane de săpun reale sau imaginare. Pentru copii, suflarea baloanelor este asociată cu distracția și le menține atenția asupra altor lucruri decât grijile și incertitudinile.
PĂCĂLEȘTE CREIERUL CU GUMĂ DE MESTECAT
Atunci când mestecăm gumă sau ne imaginăm că mestecăm gumă, gura se va umple de salivă. Saliva semnalează creierului o stare de bine, ceea ce ne face să ne simțim mai puțin nervoși. Atunci când suntem nervoși sau anxioși, gura și gâtul se simt uscate – prin urmare, acest exercițiu „păcălește” creierul să trimită mesaje de relaxare către corp.
RESPIRĂ ÎN CULOAREA PREFERATĂ
O modalitate ușoară pentru copii și adulți de a se calma dacă sunt anxioși sau îngrijorați este de a face un exercițiu de respirație combinat cu o imagine mentală. Acest exercițiu folosește asocierea imaginii inspirării aerului cu o culoare plăcută și a expirării aerului cu o culoare neplăcută.
- Începe prin a inspira adânc, apoi expiră lung. Lasă plămânii să se umple și să se golească cu fiecare inspirație și expirație.
- În continuare, imaginează-ți o culoare preferată și plăcută pe care o inhalezi odată cu aerul. Umple-ți plămânii cu o culoare frumoasă, care îți place. Apoi, expiră o culoare mai puțin plăcută. Expiră aerul imaginându-ți că acea culoare părăsește corpul.
- Continuă oricât dorești…
Cum să gestionezi grijile
Din păcate, tendința de a te îngrijora și de a te gândi la probleme nu face decât să crească atunci când te concentrezi asupra acestora. Atunci când se axează în mod constant pe griji, mintea rămâne ocupată, iar acest lucru îngreunează reacția constructivă și proactivă pentru a rezolva problemele sau chestiunile în cauză. O modalitate de a rezolva această problemă este de a ne concentra pe altceva în timpul zilei și de a rezerva un interval de timp dedicat analizării grijilor. Reține că intervalul de timp dedicat NU trebuie să fie înainte de culcare.
Următorul exercițiu are avantajul că te antrenează să decizi unde îți îndrepți atenția și este orientat către acțiune, deoarece va exista un plan de acțiune.
Stabilește un interval zilnic de 10-30 de minute pentru îngrijorare, în care să îți notezi fiecare îngrijorare și să îți un plan de acțiune pentru fiecare dintre ele.
În cazul în care o grijă apare în alte momente ale zilei, amintește-ți că te vei ocupa de ea mai târziu, în „intervalul îngrijorării”. Acest lucru îți permite să te detașezi mai ușor de griji în restul zilei.
Vino pe 1-2 iulie la Mogoșoaia și află cum să acționezi în caz de dezastru
În anumite situații imprevizibile, de exemplu, în cazul unui cutremur, anxietatea este nu doar justificată, ci și extrem de greu de gestionat. Totuși, să îți păstrezi calmul și să iei cele mai bune decizii în astfel de momente îți poate salva viața. În perioada 1-2 iulie, cu ocazia aniversării a 147 de ani de activitate, Crucea Roșie Română organizează în Parcul Mogoșoaia evenimentul maraton „Noapte albă pentru zile negre”. Evenimentul se dorește a fi o experiență de viață sub cerul liber pentru a atrage atenția asupra victimelor calamităților naturale, dar și asupra altor tragedii care ne pot afecta pe toți în orice moment al vieții: cutremure, incendii, inundații, război. Dezastrele vin neanunțate și se petrec peste tot în lume, iar pentru a supraviețui este bine să fim pregătiți în orice moment. În cadrul evenimentului, timp de 36 de ore, participanții vor descoperi cum arată o tabără de sinistrați și vor putea să petreacă o noapte în cortul de campanie, având la dispoziție un kit de supraviețuire.
Mai multe detalii aici: http://noaptealba.crucearosie.ro.
Roxana Melnicu este redactor-șef al revistei Psychologies. Psiholog din 1997, jurnalist din 2000, Roxana a tradus numeroase lucrări din câmpul psihologic, iar obiectivul ei este ambițios: construirea unei culturi psihologice care să fie activă pe o pe scară cât mai largă în societatea românească.