Trei principii fundamentale pentru a deveni cea mai bună versiune a ta
Dezvoltarea personală a ajuns un subiect din ce în ce mai dezbătut, de la site-uri şi cărţi de specialitate la cultura corporatistă. Şi dacă ar fi vorba să identificăm un scop al dezvoltării personale, atunci cu siguranţă acesta ar fi să ajungem la cea mai bună versiune a propriei noastre persoane. Ce înseamnă asta? În primul rând, înseamnă depăşirea anumitor traume şi limitări, explorarea potenţialului şi stabilirea unor parametri optimi de reprezentare şi de decodificare a lumii. Desigur, există multe „reţete” şi strategii care îşi propun să te ajute în acest sens, unele însă se dovedesc prea complicate pentru a fi implementate cu succes. De aceea, îţi propunem cele mai importante trei principii pe care ar trebui să le ai în vedere pentru a evolua spre cea mai bună versiune a ta.
1. Să trăieşti înseamnă să acţionezi
Aşa cum spunea, fără echivoc, scriitorul francez Roger Martin du Gard, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1937, în celebrul său roman „Familia Thibault”, să trăieşti înseamnă să acţionezi („Vivre c’est agir, après tout!”). Multe persoane îşi fac foarte multe planuri care rămân doar nişte visuri, pentru că nu există un plan de acţiune sau, dacă el există, nu este implementat corespunzător. Aşadar, este important să acţionezi în direcţia rezultatelor pe care le doreşti. Acest lucru se aplică în orice aspect al vieţii tale. De exemplu, dacă nu eşti mulţumit de locul de muncă, poţi face cursuri suplimentare care să-ţi îmbunătăţească anumite abilităţi ce ţi-ar permite să obţii un alt post care să corespundă aspiraţiilor tale. Complexele pot fi şi ele învinse prin acţiune. Dacă te simţi jenat de pilozitatea corporală, de exemplu, poţi să-ţi faci programări la un salon de epilare definitivă. Ca să devii cea mai bună versiune a ta, este important să identifici soluţiile şi paşii care te ajută să evoluezi şi să depăşeşti anumite limitări.
2. Asumă-ţi responsabilitatea pentru propria fericire
Unul dintre adevărurile greu de acceptat este că fiecare dintre noi suntem responsabili de propria noastră fericire. Desigur, suntem „animale sociale”, aşa cum spunea Aristotel, şi suntem făcuţi pentru a relaţiona cu alţii. Cu toate acestea, fără o anumită responsabilitate faţă de propriile noastre acţiuni, decizii şi atitudini, riscăm să cădem în capcana unei mentalități de victimă, care nu favorizează niciun fel de evoluţie. Aşa cum ne învaţă stoicii, calitatea vieţii noastre este determinată de calitatea propriilor noastre gânduri. Este important să conştientizezi că nu este de datoria celorlalţi să se comporte astfel încât tu să fii fericit, ci că este responsabilitatea ta să alegi să te înconjori de oameni care te respectă, care te iubesc şi care îţi respectă libertatea de a alege ce e bine pentru tine. Doar atunci când astfel de principii sunt reciproce se pot crea relaţii echilibrate care te împlinesc.
3. Cea mai importantă relaţie este cea cu tine însuţi
Fundamentul unei vieţi împlinite este o bună relaţie cu propria persoană, însă, din păcate, este un obiectiv căruia prea puţini oameni îi acordă atenţie. Pentru a cultiva o astfel de relație pozitivă cu propria persoană este nevoie de o bună cunoaştere de sine: cine eşti, care sunt valorile care te ghidează, care sunt aspirațiile tale. Pe de altă parte, este important să-ţi cunoşti şi defectele şi să ştii cum poţi lucra cu tine însuţi pentru a le corecta. Dinamica relaţiei cu propria persoană este deosebit de complexă şi poate fi influenţată de comportamentul părinţilor, evenimente din copilărie, traume etc. Pentru a ajunge să ai o relaţie echilibrată cu tine însuţi este important să îţi faci timp pentru a-ţi analiza gândurile şi comportamentul, dar şi să te ierţi pentru ceea ce consideri că ai greşit. Acestea sunt bazele pe care poţi clădi o adevărată stabilitate, atât în relaţia cu tine însuţi, cât şi cu cei din jur.
Parcursul evoluţiei personale este rareori lipsit de provocări. Cu toate acestea, ținând cont de aceste trei aspecte fundamentale ale unei vieţi împlinite, poţi ajunge să devii cea mai bună versiune a ta.