Now Reading
Veganismul privit ca stil de viață

Veganismul privit ca stil de viață

Revista Psychologies
veganismul-privit-ca-stil-de-viață

Data de 1 noiembrie este marcată, an de an, ca Ziua Mondială a Veganismului. Cu acest prilej am pregătit un material cu sprijinul conf. univ. dr. Corina Zugravu, care ne-a explicat ce presupune și care sunt avantajele dietei vegane asupra noastră, dar și asupra mediului înconjurător. Conf. univ. dr. Corina Zugravu este medic primar în igiena alimentației și nutriție și membru al Comitetului Consultativ în Nutriție Herbalife. 

Psychologies: Sunteți unul dintre „avocații” dietei vegane. Cum ați ajuns la concluzia că este opțiunea potrivită pentru dumneavoastră?

Corina Zugravu: Motivele pentru care oamenii devin vegani sunt foarte diferite. Eu sunt de felul meu foarte empatică și, de îndată ce am devenit conștientă de cruzimile inimaginabile pe care omul le practică asupra animalelor doar pentru a pune în farfurie alimente de care nu are nevoie nutrițional, am renunțat la lactate, ouă sau carne.

Ce este veganismul? Care sunt alimentele alese?

C. Z.: Veganismul nu este absolut deloc o dietă, așa cum cred mulți. El înseamnă refuzul de a folosi orice fel de produse care ne ajung în urma exploatării animalelor, peștilor sau păsărilor, fie că e vorba de produse alimentare sau de haine, încălțăminte, etc. De asemenea, prin definiție facem acest lucru atât cât este posibil, pentru că realitatea ne arată că este foarte greu de exclus complet produsele de origine animală. Și, repet, nu mă refer aici la mâncare. Ceea ce mâncăm este oricum extrem de variat, principalele grupe alimentare fiind derivatele cerealiere, leguminoasele (fasole, linte, năut, soia, etc.), legumele și fructele, nucile și semințele. Dacă ne referim strict la consumul de alimente, fără laturile etice care țin de veganismul adevărat, putem spune că ne aflăm în fața unei „alimentații bazate pe plante”.

Vinete coapte cu roșii și usturoi

Există numeroase mituri despre veganism. Care sunt cele mai comune și care sunt contraargumentele?

C. Z.: Primul ar fi că mâncăm numai legume și fructe crude. Eu însămi am fost îndemnată să mă așez la masă, cu cuvintele: hai, vino, avem și salată pentru tine. V-am spus cam ce mâncăm și este suficient să te uiți pe o carte de bucate, un canal de Youtube sau un site cu rețete vegane ca să te lămurești că mâncăm o mulțime de lucruri foarte apetisante. NU că salata nu ar fi apetisantă…UN alt mit care îmi vine în gând este că toți veganii sunt slabi. Într-adevăr, studiile arată că, de regulă, veganii au o greutate mai scăzută decât omnivorii, dar aici vorbim despre medii. Eu cunosc mulți vegani supraponderali și câțiva chiar obezi. Gogoșile, chipsurile, multe alte produse calorigene sunt vegane. Deci, depinde cât mănânci…

Ultimul care îmi vine în cap este cel cu aportul de proteine. Cum că nu avem de unde să le luăm sau că proteinele vegetale sunt mai proaste decât cele animale. Nu e cazul să desființez eu acest mit, asta s-a făcut demult. Ajunge să spun că, de exemplu, soia are mai multe proteine decât o cantitate echivalentă de carne și că profilul de aminoacizi este asemănător.

În dieta vegană este necesar un aport de nutrienți? Care sunt aceștia și cum îi alegem?

C. Z.: În orice dietă e nevoie de nutrienți… Doar de asta mâncăm. Nu este nimic diferit la vegani față de omnivori, necesitățile sunt aceleași și depind de individ.

Cât de ușor este să fii vegan? Mă refer la timp și buget alocat?

C. Z.: Bugetul e ultima dificultate… Nu știu de ce crede lumea că este scump. Eu am mâncat astăzi de dimineață lapte de soia pe care mi l-am făcut singură cu fulgi de ovăz și mere uscate, iar la prânz am mâncat linte cu conopidă și salată de varză. Vi se pare scump?! Greutatea de a fi vegan e reală, însă, și vine din presiunea socială și din limitările care apar când nu îți poți pregăti singur de mâncare. Eu, de exemplu, am sistematic probleme când călătoresc cu grupuri mai mari unde nu e nimeni vegan sau măcar vegetarian.

Care sunt provocările unui vegan și cum trebuie să se pregătească cineva care vrea să treacă de la alimentația omnivoră la cea vegană?

C. Z.: Trebuie să fie puternic motivat pentru că va avea de întâmpinat ce spuneam mai sus, presiunea socială, limitări în timpul petrecerii timpului cu persoane care nu sunt vegane. Sigur, din punct de vedere nutrițional trecerea trebuie să fie făcută treptat și e mai simplă dacă, în calitate de omnivor, nu se consumau oricum multe produse de origine animală. Și ca să fie sigur că își face un plan dietetic corect, să se adreseze (fie și online) unui dietetician specializat în nutriție vegană. Nu știu exact dacă există la noi așa ceva, sper sincer că da. Dar există în afara țării și se poate interacționa prin internet. Și, da, să studieze ce există ca alimente gata de consum vegane pe piața românească (sunt din ce în ce mai multe) și să se inspire din diferite site-uri cu rețete.

Care este prima recomandare pentru o persoană care începe o astfel de dietă? Există contraindicații? Sunt necesare anumite analize înainte de a începe un astfel de stil de viață?

C. Z.: Absolut nu, nu sunt contraindicații pentru un om sănătos. Cred că singura contraindicație nu este de natură medicală și se referă la locul în care trăiești. Dacă accesul la produse vegetale este extrem de dificil, atunci, cu cele mai bune intenții pe care le ai, s-ar putea să nu îți reușească. Dar, în Europa, la ora actuală, acest lucru nu prea există în practică. Cât despre analize, nu înțeleg de ce lumea întreabă mereu asta. Cu toții trebuie să ne facem anual analize, veganismul nu e ca un fel de încercare imposibilă sau boală grea unde te aștepți să găsești lucruri rele la analize. Repet sfatul anterior: făceți-vă un plan alimentar după sfaturile unui dietetician care se pricepe și are experiență. Aceasta e calea cea mai sigură pentru a porni cu dreptul.

Ar mai fi ceva de adăugat despre veganism?

C. Z.: Aș mai remarca ceva: anume că veganismul a început sa fie încet, încet, promovat și în politicile macro din întreaga lume. Dincolo de motivul pentru care l-am ales eu, el reprezintă genul de stil de viață cu impact minim pe mediul ambiant. Vorbim de schimbările climatice și de ce putem face în acest context… Ei bine, încercarea de a renunța la produsele de origine animală și-ar aduce o contribuție majoră, pentru că dieta vegană are impactul cel mai mic. Indiferent de cifrele false și puzderia de articole, finanțate de industria de profil, care încearcă să ne convingă de contrariul… Am văzut un articol care arată că am pârjoli planeta dacă am deveni toți vegani. Calculele erau făcute luându-se în considerare ideea că ne-am luat TOATE caloriile din salata verde. Să fim serioși… Oricum, în Green Deal-ul european vedem sugerat, discret, e drept, sfatul de a o lăsa mai moale cu carnea… În fond, a mânca bazat pe plante e sănătos nu numai pentru mediu, dar și pentru oameni.

Herbalife Nutrition vine în întâmpinarea celor care care au spus DA pentru o dietă bazată pe ingrediente vegane, nutritive și hrănitoare oferindu-le produse variate pentru orice masă a zilei. Formula 1 Gourmet Shake mix nutritiv ciuperci și ierburi este ideal pentru un prânz sau o cină rapid de preparat, cu un echilibru excelent de proteine din soia de înaltă calitate, macro și micronutrienți cheie. Tri Blend Select Shake mix proteic vegan Coffee Caramel este un shake vegan cremos și delicios pe post de gustare, cu origini naturale – mazăre, quinoa și semințe organice de in, pentru a oferi o sursă de proteine complete care să furnizeze toți aminoacizii esențiali, vitamina C și 7 minerale cheie. Întreaga gamă de shake-uri Formula 1 are la bază ingrediente vegane, și nu conține gluten, lactoză sau coloranți. Shake-ul Formula 1 poate fi savurat ca un mic dejun nutritiv, prânz sau cină pentru a sprijini obiectivele pentru un stil de viață activ și controlul eficient al greutății corporale. Produsele sunt extrem de versatile și pot fi folosite ca ingrediente cheie pentru diferite preparate, de la clătite proteice, brioșe sau biscuiți la supe și creme tartinabile. Mai multe detalii despre produsele Herbalife Nutrition puteți găsi aici: https://www.herbalife.ro/

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top