Yoga pentru minte si trup
Yoga nu este un altfel de fitness. Nu este un set de exercitii fizice, nici un sistem de diete si nici o culegere de tehnici respiratorii. Cuvantul „yoga” poate fi tradus ca unire, uniune si se subintelege aici uniunea sinelui cu energia cosmica din care s-a nascut.
Suna ca o filozofie, poate ca o religie, dar, daca ajungi sa aprofundezi, o sa fii de parere ca nu este nici filozofie, nici religie; este, pur si simplu, adevarul. Daca, insa, nu esti initiat, poti sa beneficiezi, totusi de cateva tehnici specifice yoga care iti vor inlesni relaxarea si buna circulatie energetica.
Exista mai multe scoli yoga, dar cea mai cunoscuta este Hatha-yoga, care, in ajutorul atingerii scopurilor superioare, propune un ansamblu de tehnici si exercitii fizice complexe, combinate cu exercitii de respiratie. Ele ar trebui insusite numai sub indrumarea unui maestru.
In urma cu cateva decenii, a fost initiata o alta metoda, Sahaja Yoga, care nu se bazeaza deloc pe postºri – asa-zisele exercitii fizice – ci doar pe relaxare, pe concentrare si pe sprijinul reciproic pe care si-l acorda cei din grup.
Relaxare prin yoga
Principiile yoga ar trebui abordate ca o suma de idei si de atitudini de viata: curatenia acasa si la serviciu, organizarea activitatilor si flexibilitatea, spiritul pacifist, o alimentatie echilibrata, iata doar cateva dintre lucrurile cu care ar trebui sa fii mai atenta, chiar inainte de a te apuca de exercitiile de relaxare.
Ne putem imbunatati echilibrul emotional si starea de sanatate practicand cu consecventa doar cateva dintre exercitiile de respiratie si relaxare sugerate de maestrii acestei discipline.
Pentru inceput, ar fi bine sa te gandesti ca exercitiile sunt doar o forma de a te detasa de problemele din jur. Nu cauti sa atingi nici o performanta intelectuala (sau energetica), nu te obliga nimeni sa incremenesti intr-o pozitie dureroasa. Pur si simplu e vorba de cateva minute pe care le folosesti numai pentru tine. In schimb, nu este cazul ca, dupa ce ai terminat exercitiul, sa consideri ca, gata, ai facut tot ce trebuia, pe ziua aceea, pentru sanatatea ta. Daca te repezi direct la o cafea si la cateva tigari, daca te consumi la serviciu, daca te certi cu cei din familie, daca mananci tot felul de prostii sau daca la tine in casa este mereu dezordine si galagie… Sigur nu ai rezolvat nimic!
Clasicul „lotus”
Poti face acest exercitiu oricand ai un pic de timp liber. 15 minute de liniste ar trebui sa iti fie de ajuns. Opreste telefonul, radioul sau televizorul si ar fi bine sa te asiguri ca este o ora la care vecinii nu fac galagie. Imbraca-te comod, cu haine care sa nu te stranga (preferabil din bumbac) si deschide larg geamurile. Poti sa stai direct pe covor sau pe o saltea mai subtire.
Pozitia lotus este binecunoscuta: asezat, cu picioarele incrucisate, spatele drept, barbia usor ridicata, privirea inainte. Un lotus „academic” ar fi cu picioarele astfel incrucisate incat partea opusa talpilor sa se sprijine pe interiorul coapselor. Este dificil la inceput, de aceea ne vom multumi cu pozitia din fotografie care, veti vedea, este deosebit de relaxanta si conserva energia, o dispune echilibrat si o ajuta sa circule.
Astfel asezata, concentreaza-te asupra respiratiei. Inspira lung si cat de lent poti. Cand ai ajuns la limita maxima, mai pastreaza, cateva secunde, aerul in piept. Da apoi drumul aerului, la fel de lent. Cand simti ca ai expirat tot aerul, forteaza inca un pic iesirea, cu o tuse usoara. Reia apoi, la fel de lent, urmarind inspiratia si expiratia, de cateva ori (minim cinci).
Truc: Poti face un exercitiu de respiratie si in pozitie culcat. Intinsa pe spate, cu mainile si picioarele usor departate, cu palmele deschise in sus, urmareste-ti respiratia, fara sa te gandesti la nimic altceva. S-ar putea sa fie complicat, la inceput, sa-ti pastrezi mintea treaza, fara sa te gandesti, insa, la nimic. Daca simti ca te toropesti si ti se face somn, renunta si fa exercitiul in pozitie sezand.
Alungarea gandurilor stresante
In aceeasi pozitie, lotus sau culcat, concentreaza-te asupra respiratiei. Nu in sensul de a te gandi la respiratie. Doar urmareste imaginar aerul care intra pe nas, coboara, in bronhii, iti dilata alveolele pulmonare, apoi pleaca in circulatia sanguina, in brate, in trup, in picioare… Apoi se intoarce, urca si il expiri.
Incearca sa nu gandesti, sa nu faci demersuri logice, sa nu formulezi idei, sa nu rostesti in gand cuvinte. Pentru inceput, s-ar putea sa-ti fie de ajutor o imagine pe care sa ti-o evoci in minte. Cel mai sigur este sa-ti imaginezi o apa curgatoare linistita. Doar apa care curge, niciun alt element din peisaj. Recompune-ti in minte sunetul ei.
Nu vad de ce aceasta tehnica nu s-ar putea ajuta de anumite prescriptii Feng Shui, privitoare la elementele naturii si la potentialul lor. Ar putea fi de folos sa-ti evoci un anumit element de care ai nevoie.