Celebrul pianist DAN GRIGORE va interpreta Rachmaninov la Sala Radio
DAN GRIGORE, artistul roman care a concertat pe toate meridianele lumii, de la Tokyo, Kyoto sau Osaka, la Anvers, Berlin, München, Philadelphia, Washington, Paris, Roma, Ierusalim, Barcelona s.a, alaturi de prestigioase orchestre ale lumii si sub bagheta unor mari dirijori, este invitat sa evolueze vineri, 22 aprilie (19.00) alaturi de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului MISHA KATZ.
Artistul francez de origine rusa a inceput sa studieze violoncelul la varsta de cinci ani, iar la Conservatorul Ceaikovski de la Moscova s-a format sub indrumarea lui Mstislav Rostropovici. Cariera lui Misha Katz cuprinde concerte dirijate in Rusia, Polonia, Franta, Cehia, Spania, Elvetia, Danemarca, Suedia, Mexic, Monaco, Italia, Germania, SUA, Canada etc.
Programul serii de la Sala Radio reuneste un repertoriu deosebit, 100% rus: Glinka – uvertura operei Ruslan si Ludmila (lucrare inspirata de poemul omonim semnat de Puskin), Rachmaninov – celebrul Concertul nr. 2 in do minor pentru pian si orchestra in interpretarea solistica a pianistului Dan Grigore si Ceaikovski – Simfonia a IV-a in fa minor.
DAN GRIGORE, artistul roman care a concertat in cele mai importante sali de concerte, alaturi de prestigioase orchestre ale lumii si sub bagheta unor mari dirijori, a fost decorat de Guvernul francez cu Ordinul Artelor si Literelor in Grad de Cavaler.
Deosebitul sau drum artistic se leaga de nume importante din istoria si cultura romana. Intre 1961-1965, printr-o bursa acordata de Principesa Maria Cantacuzino-Enescu, a primit dreptul de a folosi pianul care a apartinut lui George Enescu, tanarul pianist fiind de altfel laureat al Concursului International George Enescu, la editiile din 1961 si 1967. Celebra pianista si profesoara Cella Delavrancea l-a apreciat intr-o serie de articole, intr-o perioada in care criticii oficiali il ignorau. In 1996, a sustinut trei concerte alaturi de Orchestra Filarmonica din München, sub bagheta lui Sergiu Celibidache, de altfel ultimele concerte ale marelui dirijor, Dan Grigore fiind singurul pianist roman alaturi de care dirijorul s-a aflat la pupitru.
MISHA KATZ a avut privilegiul de a se perfectiona in arta dirijorala sub indrumarea celebrului dirijor si compozitor Leonard Bernstein. La stabilirea sa in Franta, in 1985, a format Trio-ul Sostakovici, alaturi de care a fost invitat sa inregistreze in 1994 pentru cunoscuta casa de discuri SONY CLASSICAL. A participat la numeroase festivaluri internationale si a fost invitat sa cante in numeroase sali de prestigiu din lume, precum Concertgebouw – Amsterdam, Alte Oper in Frankfurt, Salle Pleyel – Paris, Sala Conservatorului Ceaikovski din Moscova, Wigmore Hall – Londra, Palais des Festivals – Cannes, Teatrul Bolsoi – Moscova, Grand Auditorium de l’UNESCO – Paris s.a. In 1996, a fost numit dirijor permanent al Filarmonicii Nationale din Minsk – Belarus.
Din 1997, cariera sa internationala de dirijor a cunoscut o evolutie permanent ascendenta: a fost invitat sa dirijeze in Anglia, Belgia, Cehia, Spania, Suedia, Danemarca, Italia, S.U.A, Elvetia, Franta etc. Din 1998, este dirijor permanent al orchestrei de camera “The Soloists from Russia”. In 2003, a fost numit director artistic al Festivalului International “Solomon Mikhoels” din Franta, derulat sub patronajul presedintelui Jacques Chirac. In 2005, a fost director artistic al evenimentului intitulat “The International Peace Festival”. Din 2008, este dirijor principal invitat al ansamblului Slovak Sinfonietta.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecvenaele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, in magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librariile Carturesti, Humanitas, in benzinariile OMV si la casa de bilete a Salii Radio.