Adelin Petrisor: „Povestile din zonele de razboi sunt extrem de puternice si sunt usor de gasit.”
Adelin Petrisor este unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti de razboi din Romania. A primit cinci premii ale Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania, iar dupa albumul de fotografie, “Corespondent de razboi”, publicat in 2007, au urmat, firesc, „Razboaiele mele” (2010), „Coreea de Nord, un lagar cat o tara” (2012), „Tara cu un singur gras” (2013). L-am intrebat despre emotii, razboi si acest tip de jurnalism cu adevarat periculos.
Psychologies: De unde atractia asta pentru zonele de conflict? Cum a inceput totul?
Adelin Petrisor: Din intamplare. Prin 1996, am ajuns in sudul Libanului, la granita cu partea ocupata atunci de Israel. Aveam 21 de ani. Am ajuns la scurt timp dupa ce armata israeliana bombardase un adapost al ONU. Am facut un reportaj mai mare pentru Reporter Tele 7 abc. A fost totul atat de intens, incat mi-a placut si am mers mai departe.
Dupa prima „misiune” de acest gen, de ce ati simtit mereu nevoia sa reveniti? Creeaza dependenta experientele de genul acesta?
A.P.: Probabil ca e vorba si de o anumita dependenta. Am facut-o pentru ca povestile din zonele de razboi sunt extrem de puternice si sunt usor de gasit. Acolo povestile il cauta ele pe reporter si nu invers. De aceea tot spun ca meseria de corespondent de razboi e una dintre cele mai usoare.
La ce va ganditi cand sunteti in avion, cu cateva minute inainte de a ateriza in locul respectiv?
A.P.: La ce voi face, la cat de repede pot transmite, lucruri legate de meserie.
Ati intalnit si femei care sa faca ce faceati dumneavoastra? Cum erau? Aveau ceva in plus sau in minus fata de celelalte jurnaliste pe care le cunosteati?
A.P.: Sunt jurnaliste celebre care se ocupa de aceasta nisa. Cel mai cunoscut exemplu este probabil Christiane Amanpour de la CNN. Am intalnit-o de cateva ori. La noi, imi vin in minte amicele mele Cristina Liberis si Oana Dobre.
Femeile trebuie si mai mult respectate pentru ca ele se expun si mai multor pericole: hartuire sexuala, viol. Au fost foarte multe cazuri, de exemplu cel al jurnalistei americane violate in Piata Tahrir din Cairo.
In ce fel te schimba experienta razboiului? Ar putea sa fie acolo oricine?
A.P.: Experientele negative si violente te schimba. Dupa o anumita perioada, lucrurile urate pe care le-ai vazut te incarca negativ. Trebuie sa gasesti o cale sa sublimezi energiile negative care se aduna… Trebuie sa ai familie, pasiuni, prieteni…
Interviu de: Maria Tufan