Now Reading
„Băiatul meu frumos”, cea mai bună carte de nonficțiune a anului

„Băiatul meu frumos”, cea mai bună carte de nonficțiune a anului

Revista Psychologies

Bestseller New York Times și cea mai bună carte de nonficțiune a anului, potrivit Entertainment Weekly, „Băiatul meu frumos”, povestea reală a unui tată în lupta cu dependenţa fiului său și încercarea de a-i salva viața

La fel ca multe alte persoane aflate în situația mea disperată, am devenit depedent de dependența copilului meu”, începe confesiunea unui tată într-una dintre cele mai reale și pline de compasiune cărți-mărturie scrise pe tema adicției și a consumului de droguri.

O călătorie dureroasă

Autorul cărții, David Sheff, îi ia cu el pe cititori într-o călătorie dureroasă și foarte intimă, care oscilează între speranță și deznădejde, în încercarea de a-și salva fiul, pe Nic, un copil „sclipitor, minunat, carismatic și iubitor atunci când nu se droghează, dar, la fel ca orice depedent de care am auzit vreodată, când se droghează devine un străin, distant, nesăbuit, autodistructiv, deprimat și periculos”. Un copil foarte talentat, sportiv, pasionat de școală și iubitor cu frații și familia lui, căruia metamfetamina, pe lângă alte droguri, i-a răpit mulți ani din viață.

Volumul „Băiatul meu frumos. Lupta unui tată cu dependenţa fiului său” , apărut la Editura Trei, în colecția Psihologia pentru toți, este o carte destinată deopotrivă celor care și-au dedicat viața înțelegerii și combaterii depedenței în diferite centre, spitale și intervenții terapeutice, dar mai ales tuturor celor care se luptă zi cu zi cu propria depedență sau cea a celor dragi.

Când dependența preia controlul

Începutul, reîntoarcerile, recăderile sfâșietoare atât pentru tânărul Nic, cât și pentru familia sa, alternate cu perioadele de aparentă stabilitate din timpul sau după internările în diferite centre de dezintoxicare, dar marcate de o angoasă puternică la gândul viitorului incert, toate alcătuiesc un portret social, familial și uman ale celei mai crude realități care a luat demult amploare în toată lumea: dependența, care se strecoară într-o întreagă familie și comunitate și preia controlul. În anul în care a fost publicată cartea, notează autorul în paginile sale, în America au murit 36 000 de oameni din cauza supradozelor de droguri. Nouă ani mai târziu, în 2017, numărul a crescut la 64 000 de decese. „Au murit 175 de oameni în fiecare zi, adică 8 persoane pe oră. (…) Iar 90% dintre persoanele care au nevoie de ajutor nu îl primesc niciodată”.

„Băiatul meu frumos” pune în cuvinte ceea ce niciun părinte nu îndrăznește să își imagineze

Scrisă cu măiestria unui autor de thriller și rafinată de iubirea unui tată, „Băiatul meu frumos” pune în cuvinte ceea ce niciun părinte nu îndrăznește să își imagineze. Și tocmai de aceea este cel mai bun ghid și, totodată sprijin, pentru cei care se află într-o astfel de suferință. „Ce s-a întâmplat cu băiatul meu frumos? Cu familia noastră? Unde am greșit? Nu ar trebui să reușesc să-l protejez?”. Acestea sunt întrebările care au stat în mintea lui David Sheff pe tot parcursul dependenței de droguri a fiului său, pe drumul anevoios al recuperării sale și într-o continuă luptă cu adrenalina, epuizarea și vinovăția.

O călătorie în care tatăl a căutat din toate puterile să găsească soluții, posibile tratamente pentru fiul său. Și a refuzat să renunțe la el. „Dependenții se află într-o stare de negare împreună cu familiile lor, deoarece adesea adevărul este prea greu de crezut, prea dureros şi prea înspăimântător. (…) Nimic din viața mea nu m-a pregătit pentru a face față îngrijorării paralizante care mă copleşeşte atunci când nu știu unde este. Mi-l imaginez pe Nic rătăcind pe străzile din San Francisco aidoma unui animal sălbatic, rănit și disperat”, mărturisește autorul.

Volumul a devenit nr. 1 Bestseller New York Times și cea mai bună carte de nonficțiune a anului

David Sheff este jurnalist și a scris numeroase articole și cărți despre dependența de droguri. „Băiatul meu frumos” a fost precedată de un articol în New York Times Magazine, „My Addicted Son”, despre care autorul dezvăluie că apropiați ai familiei l-au sfătuit să nu îl publice, după ce l-au citit. În special din cauza temerilor că după momentul publicării, familia și copilul ar putea fi judecați de comunitate, de vecini, de colegii de școală, de profesori. În urma acestui demers, pe care Sheff l-a făcut cu mult curaj, reacțiile au fost puternice, dar din alt registru. „Ceea ce am observat a fost o imensă revărsare de interes, de ajutor, compasiune și bunătate. M-am conectat profund cu oameni pe care nu îi cunoscusem niciodată”, iar din acel moment mulți oameni străini i-au mărturisit propria experiență și suferință, nu de puține ori chiar pe stradă, cu ochii în lacrimi.

Acel articol și cartea „Băiatul meu frumos. Lupta unui tată cu dependenţa fiului său” a adus, după cum a observat autorul, multă vindecare, estompând sentimentele de singurătate și alienare, ca o consecință a judecății și excluderii sociale trăite de foarte mulți dintre cititorii săi.  Volumul a devenit nr. 1 Bestseller New York Times și cea mai bună carte de nonficțiune a anului, potrivit Entertainment Weekly. O adaptare cinematografică a lungmetrajului „Beautiful Boy” a fost produsă după carte de Amazon Studios și Plan B Entertainment,  avându-i ca protagoniști pe Steve Carell și Timothee Chalamet.

Despre David Sheff

David Sheff este și autor al cărților„Clean. Overcoming addiction and ending America’s greatest tragedy”, „All We Are Saying”, „Game Over”, „High”, „China Dawn” sau „The Buddhist on Death Row”, despre care Sfinția Sa, Dalai Lama, a scris că „această carte arată în mod grăitor cum, chiar și în fața celei mai mari adversități, compasiunea și grija caldă pentru ceilalți aduc pace și putere interioară”. În 2009, el a fost inclus în Time 100, lista revistei Time a celor mai influenți oameni din lume și a câștigat, de asemenea, un premiu special din partea Asociației Americane de Psihologie pentru „contribuția remarcabilă la înțelegerea dependenței”.

Absolvent al Universității din California, Berkeley, el locuiește cu familia sa în California de Nord. Pe lângă activitatea de scriitor, David a devenit și un renumit vorbitor despre tulburările legate de consumul de substanțe și despre bolile mintale la ONU (Organizația Națiunilor Unite), în licee și universități, la conferințe despre dependență și sănătate mintală și la evenimente comunitare în Statele Unite și Canada. El a fondat și programul Beautiful Boy Fund, dedicat sprijinirii tratamentelor de calitate, bazate pe dovezi, pentru tulburările cauzate de consumul de substanțe și a cercetării în domeniul medicinei dependenței.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top