Now Reading
Bogdan Zvoristeanu canta pe vioara Gagliano (1761) la Sala Radio

Bogdan Zvoristeanu canta pe vioara Gagliano (1761) la Sala Radio

Revista Psychologies

Vineri, 24 aprilie (19.00), Bogdan Zvoristeanu revine pe scena Salii Radio impreuna cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizata in 1761) pentru a interpreta, alaturi de Orchestra Nationala Radio, Concertul nr. 3 pentru vioara si orchestra semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns. Cel de-al treilea si ultimul concert de vioara al lui Saint-Saëns  a fost dedicat marelui violonist (si compozitor) spaniol Pablo de Sarasate, care a si interpretat de altfel lucrarea la premiera din octombrie 1880.

Concertmaestru al prestigiosei orchestre Suisse Romande (Elvetia) – din anul 2002, violonistul Bogdan Zvoristeanu a ocupat anterior aceeasi pozitie la Orchestra Filarmonica din Santiago de Compostela (Spania) si la cea de camera din Pforzheim (Germania), sustinand recitaluri si concerte in Europa, Argentina, Canada, China, Coreea de Sud, Japonia.

Bogdan Zvoristeanu si-a continuat formarea muzicala inceputa la Bucuresti la Academia Internationala de Muzica Menuhin din Gstaad/Blonay – Elvetia, unde a beneficiat de indrumarea maestrului Alberto Lysy. Participarile in numeroase concursuri internationale, precum George Enescu (Bucuresti), Tibor Varga  (Sion), Leopold Mozart (Augsburg) si la Concursul International din Geneva i-au adus de-a lungul anilor prestigioase premii si distinctii.

Concertul se deruleaza sub bagheta dirijorului german Gerd Schaller, care se bucura de o activitate foarte bogata la  pupitrul celor mai cunoscute orchestre germane si are un repertoriu impresionant (peste 100 de simfonii, peste 50 de titluri de opera si balet, numeroase lucrari concertante).

Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat si Orchestra Filarmonica Radio din Hanovra, Orchestra Filarmonica de Camera din Leipzig, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Simfonica a Teatrului National din Praga, Orchestrele Radio din München si Budapesta, Orchestra Operei Nationale din Varsovia etc. A fost dirijor principal al Teatrului de Stat din Braunschweig, iar intre anii 2003-2006 a fost director artistic al Teatrului din Magdeburg.

Programul serii de la Sala Radio va mai include inca doua partituri: celebra uvertura a operei lui Verdi – Nabucco si Simfonia Dante de Franz Liszt, cea de-a doua lucrare fiind interpretata cu participarea Corului Academic Radio, dirijor: Dan Mihai Goia.

Inspirata de „Divina Comedie”, Simfonia Dante descrie  calatoria lui Dante Alighieri prin iad si purgatoriu. Partitura a avut premiera absoluta la Dresda, in noiembrie 1857, cu Liszt insusi  la pupitrul dirijoral, si a fost neoficial dedicata prietenului sau (si viitorului sau ginere), compozitorul Richard Wagner.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.

Info  www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top