5 cărți esențiale despre minte, emoții, schimbări benefice pentru un nou început în 2025
Ne dorim adesea să ne fie mai bine, să ne bucurăm de mai multă sănătate, vitalitate și să aducem schimbări benefice în viețile noastre. Însă pe lângă entuziasm și rezoluțiile de moment, ne lipsesc adesea instrumentele pentru un început structurat și, mai important, elementele care să ne motiveze pe parcurs și să ne mențină voința la fel de puternică. Editura Trei vine în sprijinul celor care își doresc să afle cum se pot consolida cele mai profunde schimbări și cum să folosim timpul în favoarea noastră. Fie prin metoda Metoda Timeboxing, din cartea cu același nume, sau înțelegând de unde vine Magia minții și De ce visăm, fie abordând subiectul fiziologiei noastre din Cântecul celulei sau descoperind cum funcționăm în raport cu alimentația noastră și cu societatea modernă în Pilula Magică. Beneficiile extraordinare și riscurile tulburătoare ale noilor medicamente pentru slăbit, vă recomandăm un grupaj-ghid cu 5 cărți esențiale, concrete și antrenante scrise de scriitori multi-premiați.
1. De ce visăm? Ce dezvăluie creierul adormit despre viața noastră aievea
De ce visăm? Ce dezvăluie creierul adormit despre viața noastră aievea este o fascinantă incursiune pe urmele scopurilor și potențialului viselor. Urmărind studii de ultimă oră în domeniul visării și date științifice, Rahul Jandial, neurochirurg și neurocercetător, ne arată cum să folosim visarea lucidă ca să exersăm talente din viața reală, cum să rescriem coșmarurile, ne spune ce dezvăluie visele despre cele mai profunde dorințe ale noastre și cum să căutăm în vise semne ale bolilor Parkinson sau Alzheimer. În tradiția Respirațieilui John Nestor, De ce visăm deschide o ușă spre una dintre cele mai vechi funcții vitale ale omului și îi descătușează potențialul de a ne îmbunătăți radical viața. Rahul Jandial, MD, PhD, conduce o echipă de specialiști în neuroștiințe de la Laboratorul Jandial din City of Hope, un centru de cercetare și tratare a cancerului din sudul Californiei. Profesor asociat în cadrul Departamentului de Neurochirurgie de la City of Hope, Dr. Jandial face intervenții chirurgicale în spitale de pediatrie aflate în zone defavorizate din America Centrală, America de Sud şi Europa de Est, prin intermediul Asociației Internaționale de Neurochirurgie Pediatrică (INCA), o organizație nonprofit pe care a înființat-o în 2003. Este autorul a zece cărți academice și a peste 100 de articole publicate în reviste de specialitate. În prezent, locuiește la Los Angeles.
2. Cântecul celulei
Istorisind povești remarcabile cu oameni de știință, medici și pacienți salvați de munca lor, Cântecul celulei este a treia carte în care Siddhartha Mukherjeeexplorează ce înseamnă să fii om și povestește cum au fost descoperite celulele și în ce fel biologia celulară conduce la crearea de tratamente inovatoare și de oameni noi. Scrisă cu antren, cartea de față oferă o panoramă vie, condimentată cu propria experiență a lui Mukherjee de cercetător, medic și cititor pasionat. Descoperirea celulelor – și regândirea corpului uman ca un ecosistem celular – anunța nașterea unui nou tip de medicină, bazat pe manipulările terapeutice ale celulelor. Boli de o mare diversitate, de la cancer la COVID, pot fi, toate, privite ca rezultate ale funcționării anormale a sistemelor celulare, dar și ca ținte ale terapiilor celulare. Siddhartha Mukherjee este autorul cărților O istorie fascinanță (primul loc pe lista New York Times Bestsellers) și Împăratul tuturor bolilor. O biografie a cancerului (câștigătoare a Premiului Pulitzer în 2011 pentru domeniul nonficțional). Mukherjee este conferențiar universitar la Columbia University, medic și cercetător în oncologie.
3. Magia minții
În Magia minții, James Doty, neurochirurg și neurolog, profesor la Universitatea Stanford, îi călăuzește pe cititori în înțelegerea practicilor care modifică structura creierului: atenția, meditația, vizualizarea și compasiunea. Astfel de manifestări acționează ca o magie a minții care ne determină să privim lumea cu claritate, revendicându-ne puterea de acțiune, realizându-ne visurile și întinzându-le o mână de ajutor și celor pe care îi întâlnim în drumul vieții noastre. Magia mințiine pune la dispoziție o analiză amănunțită a datelor neuroștiințifice care stau la baza manifestării și un plan în șase etape pentru realizarea visurilor noastre.
Dr. James R. Doty, profesor colaborator al Universității Stanford și director al Center for Compassion and Altruism Research and Education (Centrul de Cercetare și Educație a Compasiunii și Altruismului), este membru în consiliul de administrație al mai multor organizații nonprofit și fost președinte al Fundației Dalai Lama. Totodată, moderează un podcast care poartă numele celei mai vândute și mai îndrăgite cărți semnate de el: În atelierul de magie, publicată la Editura Trei.
4. Metoda Timeboxing. De ce e bine să faci câte un singur lucru odată
Metoda Timeboxing. De ce e bine să faci câte un singur lucru odată este antidotul „oboselii decizionale” contemporane, iar cu ajutorul acestei cărți, vei descoperi beneficiile unui obicei extraordinar de simplu – să alegi un singur lucru de făcut și momentul în care îl vei face, apoi să-l duci la bun sfârșit. În capitole concise și ușor de parcurs, cartea explorează în profunzime Metoda Timeboxing, prezintă beneficiile acestui sistem de gestionare a timpului și, cel mai important, îți dezvăluie modalități garantate de a-l transforma într-un obicei de durată. Metoda Timeboxing îți permite să nu te mai simți copleșit, să-ți regăsești productivitatea – și, în ultimă instanță, pacea interioară –, astfel încât să-ți folosești bine timpul înseamnă să trăiești o viață bună.
Marc Zao-Sanders este cofondatorul și directorul executiv al filtered.com. Și-a început cariera în domeniul strategiilor, iar în prezent scrie articole pe teme precum algoritmi, învățare și productivitate pentru Harvard Business Review, Scientific American și MIT Sloan Management Review. Materialele sale despre timeboxing, devenite virale, sunt prezentate acum în cadrul HBR Emotional Intelligence Series, Developing Good Habits, alături de articolele lui James Clear și ale altor experți în formarea de obiceiuri durabile și creșterea productivității.
5. Pilula magică. Beneficiile extraordinare și riscurile tulburătoare ale noilor medicamente pentru slăbit
Unul dintre cei mai urmăriți speakeri TED, Johann Hari revine cu un nou demers jurnalistic strălucit despre un subiect controversat, în cartea Pilula magică. Beneficiile extraordinare și riscurile tulburătoare ale noilor medicamente pentru slăbit, despre care Gabor Maté nota: „Johann Hari își folosește talentul său caracteristic și perspicacitatea ascuțită pentru a diseca încă una dintre caracteristicile tulburătoare ale culturii noastre disfuncționale: epidemia de obezitate din ultimele decenii și tratamentele acesteia. Amuzantă fără a trivializa și profund informativă, această carte ne lasă cu multe de contemplat, atât la nivel individual, cât și social”.
Folosirea medicamentului Ozempic l-a condus pe Hari către analiza unor răspunsuri la întrebări esențiale pentru a afla cauzele obezității la nivel mondial și modul în care s-a produs schimbarea dramatică a alimentației și a comportamentelor de hrănire în ultimii aproximativ 50 de ani.
Însă, așa cum și-a obișnuit cititorii, nici din Pilula magică nu lipsesc soluțiile conturate în timpul călătoriei de documentare prin diverse țări- Marea Britanie, S.U.A., Islanda sau Japonia și pe parcursul a 100 de interviuri cu specialiști, toate redate într-o lectură antrenantă, presărată cu umor și plină de informații utile, analize și argumente elocvente care deschid perspective de introspecție, bazate pe dovezi științifice.
Johann Hari este jurnalist, autor a patru cărți traduse în 40 de limbi, producător executiv al filmului „The United States Vs Billie Holiday”, recompensat cu 11 premii și 25 de nominalizări, printre care și o nominalizare la premiile Oscar, și al unui serial în opt părți, ambele bazate pe prima sa carte, despre cauzele adicțiilor și soluții, „Chasing the Scream. The First and Last Days of the War on Drugs”. Cea de-a doua carte, Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare, publicată în România la Editura Trei în colecția „Psihologia pentru toți”, a fost numită de British Journal of General Practice, „una dintre cele mai importante ale perioadei recente”. Bestseller pe trei continente, cea de-a treia carte, Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra, a fost desemnată drept una dintre cele mai bune trei cărți ale anului 2022 de către Amazon.com și a fost numită Cartea Anului de către publicațiile Financial Times, New York Post și The Spectator. A câștigat mai multe premii, inclusiv titlul de „Cea mai importantă carte a anului” la Non-Essential Book Awards și „Cea mai bună carte a anului”, la Porchlight Book Awards.