Now Reading
5 cărți numai bune de daruit de Paște fiecărui membru al familiei

5 cărți numai bune de daruit de Paște fiecărui membru al familiei

Revista Psychologies

Paștele este un eveniment perfect pentru a adăuga între cadourile pentru familie și câte o carte potrivită preferințelor fiecăruia. Oferta editorială este mai mult decât generoasă. Editura Trei a lansat în această primăvară romane de la autori români premiați internațional, dar și volume de beletristică ale unor autori străini aflate în top bestseller New York Times. Selecția de mai jos cuprinde cărți utile pentru cei preocupați de dezvoltarea personală, precum și originale scrieri istorice pentru pasionați. Să le descoperim!

1. Numărul 1 în top bestseller New York Times, nominalizată de GoodReads la categoria „cea mai bună carte de nonficțiune din 2023”, Actul creativ: un mod de viață de Rick Rubin este cadoul perfect pentru tinerii – de toate vârstele – preocupați să-și atingă potențialul maxim. Fost președinte al Columbia Records, inclus de revista Time în top 100 cele mai influente de persoane din lume, Rick Rubin este considerat cel mai important producător muzical din ultimii 20 de ani. Cel care a transformat zeci de muzicieni în super vedete debutează cu o carte de nonficțiune despre creativitate care, până la urmă, s-a dovedit un volum despre cum să-ți accesezi cea mai bună versiune a sinelui. Deținător a nouă premii Grammy, Rick Rubin se adresează prin cartea sa tuturor oamenilor, pentru că, „indiferent dacă facem sau nu artă în mod formal, trăim toți ca artiști”. Creativitatea este o însușire a firii umane și „un mod de a fi”, iar „motivul pentru care trăim este să ne exprimăm sinele în lume”. Cartea lui Rick Rubin conține multe reflecții și sfaturi practice prin care dorește să ajute cititorii să-și acceseze potențialul creativ și totodată să-și conștientizeze unicitatea. Creativitatea este cel mai eficient instrument de a împărtăși viziunea proprie despre lume, dar și de a comunica adevărurile interioare este de părere celebrul muzician.

 

2. Cel de-al doilea roman publicat de Ioana Maria Stăncescu, premiată la Festivalul de la Chambery, Franța, Tăcerea vine prima abordează o temă mereu actuală – traumele unei familii, perpetuate de la o generație la alta, ca urmare a blocajelor de comunicare.

Singurătatea, conflictele între generații, înstrăinarea adolescenților, căsniciile disfuncționale, care sfârșesc în abandon și iubirile înfiripate în mediul virtual, pe Facebook sunt alte teme dezvoltate de Ioana Maria Stăncescu în cel de-al doilea roman publicat la Editura Trei.

 

3. Pentru iubitorii romanelor science-fiction o carte potrivită pentru a fi dăruită de Paște este Marea Liniștii de Emily St. John Mandel. Bestseller New York Times, romanul autoarei care semnează și Station Eleven, ecranizat de HBO Max este ingenios și provocator. Dezvoltând teme precum arta, iubirea, pandemia și timpul, cartea scriitoarei canadiene își spune povestea simultan, în mai multe perioade de timp – 1912, 2020, 2203 și 2401. Romanul poartă cititorii de pe Insula Vancouver, în 1912, unde descoperă istoria vieții lui Edwin St. Andrew, cel de-al treilea fiu al unei bogate familii britanice, exilat în Canada. Merg apoi în New York-ul anului 2020, unde fac cunoștință cu Mirella. Două secole mai târziu, o celebră scriitoare, Olive Llewellyn pleacă într-un turneu de promovarea a cărții sale pe Pământ, deși casa ei este foarte departe de acest loc: în a doua colonie de pe Lună, un loc de o frumusețe stranie și artificială. În 2401, Gaspery Roberts, un detectiv din Orașul Nopții, descoperă niște întâmplări ciudate, care pot influența curgerea lineară a timpului. Universurile sunt interconectate prin personajele romanului, iar autoarea sugerează că nicio întâlnire nu e întâmplătoare. Chiar și cel mai neînsemnat eveniment face parte dintr-un puzzle universal.

 

4. Scriitoare tradusă în peste 40 de limbi, Ágota Kristóf este recomandarea pentru cei care își doresc să citească o carte memorabilă, șocantă, să aibă o experiență de lectură foarte puternică. Câștigătoare a European Literary Award 2008 și Grand Prix Littéraire Européen 1986, Trilogia gemenilor publicată de Pandora M, parte a Grupului Editorial Trei este un roman cu o atmosferă hipnotică, tulburătoare. Protagoniștii sunt gemenii Claus și Lucas, abandonați de mama lor nevoită să fugă din Marele Oraș și lăsați în grija unei bunici diabolice. Contrar așteptărilor, gemenii nu sunt victime, ci dezvoltă un simț moral alterat, un amestec de inocență și cruzime, de dorință de răzbunare și violență. Cele trei părți ale cărții prezintă maturizarea gemenilor într-o lume devorată de război, în care adevărul este relativ, iar realitatea se contopește adesea cu imaginația.

 

5. „Superbă, scrisă cu competență și fascinantă” spune Simon Sebag Montefiore despre Perșii. Epoca Marilor Regi de Lloyd Llewellyn-Jones, o altfel de istorie a Imperiului persan. Autorul promite o istorie politică a primei superputeri mondiale a lumii, urmărind ascensiunea, extinderea și consolidarea Persiei antice, de la începuturile sale ca societate tribală, până când devine un imperiu ce domină mapamondul. Director al Programului Iranul Antic din cadrul Institutului Britanic de Studii Persane, Lloyd Llewellyn-Jones surprinde o imagine mai puțin cunoscută a Iranului antic și subliniază contribuția sa la lumea civilizată. Istoricul descrie viețile monarhilor persani și analizează modul cum au influențat politicile dinastice administrarea imperiului. Cartea este populată de figuri de regi și regine, colectori de taxe și concubine, eunuci, soldați, prizonieri și oameni simpli. Lumea în care trăiesc este descrisă în amănunt, de la conceptele religioase și politice, la elemente care zugrăvesc realist viața de zi cu zi: ce mâncau, cum se îmbrăcau, cât de confortabile erau casele persanilor și, mai ales, care era mentalitatea lor, cum se raportau la lumea înconjurătoare.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top