Ambasadorul
Gabriela Adamesteanu, Mircea Cartarescu si Florin Iaru prezinta Ambasadorul, de Ioan Mihai Cochinescu, la Diverta Magheru. Interzis de cenzura comunista, Ambasadorul a aparut abia dupa revolutia din 1989, obtinind in scurt timp cele mai prestigioase premii literare din Romania: Premiul Academiei Romane, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania si Premiul pentru Proza „Liviu Rebreanu”.
Gabriela Adamesteanu, Mircea Cartarescu si Florin Iaru prezinta Ambasadorul, de Ioan Mihai Cochinescu, la Diverta Magheru.
Editura Cartea Romaneasca va invita vineri, 16 aprilie, de la ora 18.00, la Diverta Magheru, la lansarea romanului Ambasadorul, de Ioan Mihai Cochinescu.
Prezinta: Gabriela Adamesteanu, Mircea Cartarescu, Florin Iaru.
Moderator: Oana Boca.
In Ambasadorul, Alexandru traieste aventura unei fabuloase calatorii catre China veacului al XVII-lea, ca ambasador al tarului Rusiei. Un sir nesfirsit de peripetii, o tulburatoare, secreta si interzisa poveste de dragoste. Inaltarea si decaderea unui tragic personaj livresc, invaluit in mister. Totul, intr-o cheie finala absolut imprevizibila.
Interzis de cenzura comunista, Ambasadorul a aparut abia dupa revolutia din 1989, obtinind in scurt timp cele mai prestigioase premii literare din Romania: Premiul Academiei Romane, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania si Premiul pentru Proza „Liviu Rebreanu”. Prima editie, aparuta tot la Editura Cartea Romaneasca, in 1991, s-a epuizat in numai citeva saptamini. Reeditarea Ambasadorului aduce in atentia cititorului roman contemporan o opera unica, slefuita cu migala artizanilor de pietre pretioase si cu stiinta ezoterica a alchimistilor de demult, si, deopotriva, un autor in plina ascensiune.
Ioan Mihai Cochinescu ( n. 16 aprilie 1951, Timisoara) este prozator, eseist, estetician.
– A absolvit Facultatea de Compozitie-Muzicologie in 1974.
– In 2005 devine doctor in muzica (estetica) al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.
– Este profesor de estetica, pian si procesare computerizata a imaginii la Liceul de Arta „Carmen Sylva” din Ploiesti.
– A realizat filme artistice si documentare de scurt metraj: Ultimul om de zapada, Casa de pe colina, Orasul etc.
– Filmul Cind oamenii se joaca a fost premiat pentru scenariu si regie (la Bucuresti, 1969 si Hirosima – Marele Premiu si Medalia de Aur, 1975).
– Este membru al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania (1982) si al Uniunii Scriitorilor din Romania (1993).
– In anul 1991 a debutat cu romanul Ambasadorul la Editura Cartea Romaneasca.
– In 1993 a publicat romanul Rock & Depeche. Filmul unui roman, la Editura Liberart.
– In 1996 au aparut volumele de proza scurta Visul de iarna al Isabellei si Insula, la Editura RAO.
– In 2006, la Editura Libertas a publicat volumele de eseuri Tratatul de Caligrafie si Tratatul de Alchimie.
– In 2007, apare Tratatul despre sublim, iar in 2009, monografia-album Vivaldi in Venetia.