Aurolac Blues si alte texte scurte
Prefatat de Alina Nelega, Aurolac Blues si alte texte scurte cuprinde piese scrise de Saviana Stanescu atit in limba romana, cit si in limba engleza (traduse de Ioana Ieronim). Un personaj comun le leaga insa pe toate: antieroina, prin traditie, femeia-victima a propriei conditii, femeia-obiect de consum.
Editura Cartea Romaneasca va invita miercuri, 17 iunie, la ora 18.00, la o intilnire cu Saviana Stanescu, unul dintre cei mai apreciati dramaturgi romani pe plan international.
Saviana Stanescu se afla in Romania pentru a-si lansa volumul Aurolac Blues si alte texte scurte, aparut in seria de „Teatru” de la Cartea Romaneasca, serie coordonata de Iulia Popovici.
Cartea va fi prezentata de criticii de teatru Ioana Ieronim si Cristina Modreanu si de Oana Boca, director de imagine la Editura Polirom. Evenimentul va avea loc la Sala de lectura a Teatrului Act din Bucuresti (Calea Victoriei nr.126 etaj 2). Actrita Adelaida Zamfira va citi un fragment din carte.
Prefatat de Alina Nelega, Aurolac Blues si alte texte scurte cuprinde piese scrise de Saviana Stanescu atit in limba romana, cit si in limba engleza (traduse de Ioana Ieronim). Un personaj comun le leaga insa pe toate: antieroina, prin traditie, femeia-victima a propriei conditii, femeia-obiect de consum. Oriunde ar fi montate, la Bucuresti sau New York, ele provoaca aceleasi efecte asupra spectatorului: subtile procese de constiinta, reconfigurari ale reperelor morale, intrebari care isi gasesc raspuns. E nevoie de curaj pentru a intra in Soriestore-ul Savianei Stanescu, dar, odata intrat, patrunzi intr-o imensa sala de teatru: viata.
Saviana Stanescu (n. 1967, Bucuresti), dramaturg, poeta, jurnalista, traieste si lucreaza din 2001 la New York (SUA).
– Piesele ei sint publicate si jucate pe scene din toata lumea, printre productiile new-yorkeze numarindu-se Waxing West (premiata in 2007 cu New York Innovative Theatre Award for Outstanding Full-length Script) si YokastaS Redux la La MaMa Theatre, Flagstories la TBG Theatre, Suspendida la Ontological Theatre, Balkan Blues la New York City Fringe Festival si Manhattan Theatre Source si in situ I want what you have la World Financial Center.
– A coeditat antologiile de texte de teatru Global Foreigners (impreuna cu Carol Martin, de la New York University) si roMANIA after 2000 (cu Daniel Gerould, de la City University of New York).
– In Romania, a obtinut in 2000 Premiul UNITER pentru cea mai buna piesa a anului (Apocalipsa gonflabila), a publicat volume de poezie si teatru.
– In vara lui 2006, a tinut la Teatrul Desant din Bucuresti un atelier de dramaturgie pe motivul mitic al Antigonei.
– In prezent, este dramaturg-rezident al NYSCA in cadrul Women’s Project si scriitor-rezident al companiei East Coast Artists si preda in cadrul Departamentului Drama al Tisch School of the Arts, New York University.