Cu cele mai rele intentii
Romanul lui Alessandro Piperno a fost distins in 2005 cu doua prestigioase premii pentru debut: Premiul Campiello si Premiul Viareggio, si a fost tradus in unsprezece tari.
Romanul lui Alessandro Piperno a fost distins in 2005 cu doua prestigioase premii pentru debut: Premiul Campiello si Premiul Viareggio, si a fost tradus in unsprezece tari.
Cu cele mai rele intentii este o fresca insolita a inaltei societati romane, pe durata a patru decenii, urmarind destinul familiei naratorului, clanul lui Beppy Sonnino. Evocand aceasta lume pestrita, extravaganta si ridicola, orice umbra de tandrete se preface, in ochii tanarului descendent al clanului, Daniel Sonnino, in umor negru si miscatoare ironie. Iar sarcasmul sau nu iarta pe nimeni, si cu atat mai putin pe sine insusi.
Cand, la zece ani, cu prilejul inmormantarii bunicului sau, Daniel Sonnino afla ca, fiind fiul unei familii mixte alcatuite dintr-un tata evreu si o mama catolica, nu poate fi socotit nici evreu si nici catolic pe deplin, sentimentul excluderii capata in ochii lui proportiile unui stigmat ce va apasa asupra intregii sale vieti.
Incepand din acel moment, el se va vrea altfel: altfel decat vitalul, cinicul si imprevizibilul sau bunic, altfel decat snobul sau tata, altfel decat colegii de liceu, toti copii de bani gata. Si va reusi din plin, tinandu-se departe de afacerile familiei si dedicandu-se literaturii, inlocuind sexualitatea debordanta a bunicului Beppy cu un fetisism impenitent, afisand o nepasare fata de conventii in totala contradictie cu uzantele clanului Sonnino sau acceptand sa sufere ca nici un alt tanar din generatia sa din pricina unei iubiri neimpartasite.
Mai presus de toate insa, Daniel nu va mai putea privi lumea fara sa vada grotescul fiecarui chip ce-l inconjoara, al fiecarui gest facut in preajma sa si tocmai din aceste chipuri si aceste gesturi este alcatuita ampla fresca a societatii romane a ultimelor patru decenii, pe care Daniel Sonnino – un alter ego al autorului – o zugraveste in aceasta adevarata saga a clanului Sonnino.
Alessandro Piperno
S-a nascut la Roma in 1972. A studiat literatura la Universitatea Tor Vergata din Roma, unde in prezent preda un curs despre literatura franceza. Este redactor al revistei Nuovi Argumenti. A publicat un eseu despre Marcel Proust, Proust antiebreo (2000), intampinat cu entuziasm de critica.