Cum sa uiti o femeie
Afla daca poti sa uiti o femeie din noul roman al lui Dan Lungu, aparut la Editura Polirom. Un roman despre iubire, uitare, dar si despre „pocaiti” si lumea acestora.
Afla daca poti sa uiti o femeie din noul roman al lui Dan Lungu, aparut la Editura Polirom. Un roman despre iubire, uitare, dar si despre „pocaiti” si lumea acestora.
Cum sa uiti o femeie este cel mai recent roman al lui Dan Lungu, al treilea roman al unuia dintre scriitorii contemporani cu cele mai multe contracte de editare in strainatate. Autorul este dublu nominalizat la editia din 2008 a prestigioaselor premii „Jean Monnet” din Franta.
„Dan Lungu trebuie citit de urgenta.”
Lire
Cum sa uiti o femeie de Dan Lungu se gaseste deja in librariile din Bucuresti. Incepind de saptamina viitoare va putea fi cumparat din librariile din intreaga tara. Romanul a fost publicat in colectia „Fiction Ltd.” de la Polirom si este una dintre cele mai asteptate aparitii ale acestui inceput de an.
Dupa succesul repurtat cu Sint o baba comunista!, autorul se reinventeaza in acest nou roman, renuntind la temele legate de comunism si adoptind o perspectiva predominant psihologica. Aceasta duce la constructia unor personaje vii, complexe, care, mai ales in a doua parte a cartii, par a fi facute 100% „din carne si oase”: Marga, Andi, prezbiterul Set. Atentia focalizata de autor pe psihologia personajelor face ca resorturile lor sufletesti sa poata fi mai usor disecate, intelese si impartasite de catre cititor.
Duplexul tematic al cartii este generat de un singur nucleu: iubirea. Astfel, romanul este despre doua tipuri de iubire: cea care leaga sau dezleaga un cuplu si cea pentru Dumnezeu. Avatarurile dragostei terestre se impletesc cu framintarile mistice, iar lumea „pocaitilor” este surprinsa cu intelegere si amuzament. Problematizarea acestor doua teme majore ne-ar putea face sa credem ca tonul cartii este intrutotul grav, insa specialitatea lui Dan Lungu este de a vorbi relaxat si patrunzator despre lucrurile cu adevarat importante. Astfel, dincolo de gravitatea incontestabila, romanul este invaluit de umor, (auto)ironie si, uneori, malitie.
Dan Lungu (n. 1969, Botosani) este cel mai tradus scriitor din noua generatie.
- A facut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona si este redactor al revistei Au Sud de l’Est (Paris).
- In 1996, initiaza la Iasi grupul literar Club 8.
- Intre 2001 si 2002, redactor-sef al revistei de cultura Timpul.
- In 2005, face parte din grupul de scriitori romani invitati la „Les belles etrangeres”, Franta.
- Romanul de debut, Raiul gainilor (2004; editia a II-a, 2007, Ed. Polirom), a fost patru luni in topul vinzarilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar editia germana a fost declarata, in decembrie 2007, cartea lunii in Germania.
- Cel de-al doilea roman, Sint o baba comunista! (2007, Ed. Polirom), se afla in curs de adaptare cinematografica in regia lui Stere Gulea, iar versiunea franceza a cartii a fost dublu nominalizata la Premiile Jean Monnet (Franta, 2008).
- Tot la Polirom a mai publicat doua volume de proza scurta, Baieti de gasca (2005) si Proza cu amanuntul (editia a II-a, 2008), iar alaturi de Radu Pavel Gheo a coordonat volumul colectiv Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (2008).
- Carti ale sale au aparut ori sunt in curs de publicare in limbile franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara si greaca.
- Este distins cu Premiul Societatii Junimea pentru activitatea literara pe 1993; Premiul Editurii Nemira pentru proza scurta, 1997; Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut in proza, 1999; Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalitatii, ca reprezentant al Club-ului 8, 2001; Premiul USR, filiala Iasi, pentru proza, 2005; Premiul „Vasile Pogor”, al Primariei Municipiului Iasi, pentru activitate literara, 2007.
- Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Citeste Capitolul 19 din acest roman.
Citeste Comment oublier une femme, o confesiune a autorului.