Now Reading
Denisa Comanescu il prefera pe Mihail Bulgakov

Denisa Comanescu il prefera pe Mihail Bulgakov

Revista Psychologies

Denisa ComanescuMihail Bulgakov
„Cunosti Tverskaia… Pe strada asta circula mii de oameni, dar te asigur ca ea ma vazuse doar pe mine si ma invaluia intr-o privire ingrijorata, mai mult decat ingrijorata: inecata in durere.“

Pe aceasta strada din Moscova, Maestrul o intalneste prima data pe Margareta, indragostindu-se pe loc de ea. Nu am fost la Moscova, dar, daca as ajunge, as face-o pentru a urma traseele intortocheate ale personajelor din romanul Maestrul si Margareta al lui Mihail Bulgakov.

Am citit romanul in studentie, in anii ’70, in traducerea Nataliei Radovici. M-am indragostit, si eu, dintr-o data de Margareta cand i-a soptit Maestrului: „Iti plac florile mele?“, am fost obsedata de galbenul cameliilor ei „oribile si rau-prevestitoare“ – culoarea dominanta a intregului parcurs narativ, am intrat in sarabanda de demoni si vrajitoare a Diavolului de sub chipul iluzionistului Woland, alaturi de Koroviev si de motanul Behemoth.

L-am urat pe Pontius Pilatus din romanul pe care-l scrie Maestrul in acest roman, dar, mai cu seama, m-a intarit suferinta si sacrificiul Maestrului si Margaretei – traitori, asemenea lui Bulgakov insusi, intr-o lume a anilor ’30 tot atat de degradata ca si aceea in care existam eu.

Atunci nu imi puteam imagina ca voi edita, dupa aproape patruzeci de ani, la finele lui 2007, o noua traducere a romanului. E o traducere proaspata, fluida, exacta si poarta semnatura lui Ion Covaci.

Denisa Comanescu

Maestrul si Margareta, Mihail Bulgakov, Humanitas de citit:
Maestrul si Margareta
Mihail Bulgakov
Humanitas, 2007

Scris si rescris intre 1928 si 1940, cand, pe patul de moarte, Mihail Bulgakov (1891-1940) ii dicta sotiei sale, Elena Sergheevna, ul­ti­mele corecturi, Maes­trul si Margareta este o opera complexa, cu multi­ple ni­ve­luri de semnifica­tii, in care secventele autobio­gra­­fice marcate de teroa­rea comu­nista se intretes cu satira, cu alegoria reli­gi­oa­sa si cu fantasticul negru.


.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top