Despre psihanaliza
Despre psihanaliza reprezinta prima expunere a teoriilor lui Freud, acesta straduindu-se sa vorbeasca in prelegerile sale pe limba unui public cultivat, insa fara orientare medicala.
Lucrarea trateaza despre traumele psihice, isteria, tratamentul cathartic, refularea si rezistenta, conflictul psihic, simptomul, principiul determinismului mental, visele, complexele patogene, sexualitatea infantila, libidoul, perversiunea sexuala, complexul lui Oedip, nevrozele, arta, transferul, sublimarea – cateva dintre cele mai importante contributii aduse de psihanaliza.
Insistand asupra fenomenelor inconstiente, Freud a gasit o farama de adevar despre natura umana, iar prin cercetarile sale a intemeiat psihanaliza ca stiinta de sine statatoare, scotand-o de sub aripa biologiei si anatomiei.
Constient sau inconstient, orice terapeut din zilele noastre ia cu el in cabinet contributiile aduse de Freud.
Terapiile de toate orientarile, fie ca sunt mai moderne, de tip CBT, psihoterapia rational-emotiva, analiza tranzactionala, fie ca este vorba de Gestalt sau Bodywork, toate au fost si sunt influentate de parintele psihoterapiei, Sigmund Freud.
Grauntele sadit de el cu multi ani in urma, incolteste in fiece forma de terapie, uneori mai mult, alteori mai putin, ramanand insa intotdeauna valorificat.