Ioana Parvulescu: Cartile citite te ajuta sa traiesti
de citit: Intoarcere in Bucurestiul interbelic Ioana Parvulescu Editura Humanitas, 2002 O delicioasa calatorie prin Bucurestiul real si cel imaginar, prin orasul scriitorilor si prin locurile favorite ale personajelor acestora. Cartea ofera placerea indiscretiei, a privitului amuzat in casele unei epoci romantice. |
Ati spus ca una dintre dorintele dvs ar fi sa calatoriti in timp. Ce ati duce din secolul nostru oamenilor din secolul al XIX-lea?
M-as duce cu cateva geamantane uriase, cum se si calatorea pe vremuri – o trasura de geamantane, malposte – in care as pune numai obiecte practice: antibiotice si multe, multe alte medicamente (m-as sfatui cu un medic), pentru ca bolile sunt cel mai inspaimantator lucru din trecut.
Apoi diverse obiecte strict feminine, de la teste de sarcina la ce vrei tu, pentru ca si aici era o mare problema.
Apoi lanterne, ochelari si chiar lentile de contact, becuri (dar si aici m-as sfatui cu un inginer, ca sa vad cum se pot adapta).
Si, pentru mine personal, as duce un aparat de fotografiat digital si o camera de filmat.
Cum ati defini cochetaria?
Imi plac femeile cochete si nu-mi place stilul sleampat decat in cazuri rare, cand se potriveste cu persoana. Cochetaria mi se pare a fi arta detaliului si detaliile sunt importante in toate privintele. Viata poate fi bulversata, distrusa sau salvata din cauza unui detaliu. Poate ca e o viziune romanesca – Dostoievski spunea ceva asemanator – dar e si convingerea mea. In nici un caz nu acord cuvantului „cochet” sensul de secol XIX, cand „cochetele” erau de fapt „cocotele”.
Care sunt valorile dvs?
Libertatea. „La liberté avant toute chose”. De la ea incepe tot restul si in lipsa ei totul se perverteste. Am trait indeajuns intr-o lume lipsita de libertate si stiu ce spun. Apoi, vorba Sfantului Augustin, „iubeste si fa ce vrei”.
Ce inseamna pentru dvs a fi fericita?
A avea timp.
A consemnat Iuliana Alexa.