Now Reading
Ion Manolescu il prefera pe William Gibson

Ion Manolescu il prefera pe William Gibson

Revista Psychologies

Ion Manolescu, scriitorWilliam Gibson, scriitor
Va amintiti de Matrix si figura spiritualizata a lui Keanu Reeves, bransat prin cabluri si circuite la universul retelei? Va par cunoscuti adolescentii din Internet Café-uri, cu iPod-ul intr-o ureche, Bluetooth-ul in cealalta si degetele sudate de tastatura calculatorului?

V-ati obisnuit cu denumiri ca lume virtuala sau spatiu cibernetic? Cineva s-a gandit la ele inaintea noastra: prozatorul William Gibson. Si, ca sa nu le piarda, le-a introdus in­tr-un roman ce l-ar fi facut pe Jules Verne sa paleasca de invidie: Neuromancer (1984) sau Neuromantul, in traducere romaneasca.

Gibson s-a nascut in Statele Unite in 1948; la 24 de ani s-a mutat in Vancouver, Canada. Acolo, inarmat cu rabdare, o masina de scris si niste ochelari de dimensiuni cosmice, si-a imaginat o societate a viitorului in care oamenii duc doua vieti: una reala, si alta virtuala, in magistralele de date ale retelei – cyberspace. Sau, in cuvintele autorului, „o halucinatie consensuala, traita zilnic de miliarde de operatori legitimi”.

Neuromantul este oglinda fictionala a lumii de langa noi; o carte clasica, despre dezumanizarea adusa de consumul electronic generalizat. In paginile ei, veti regasi un conflict familiar: cel dintre o elita care, prin monopol tehnologic, gestioneaza abuziv resursele economice, si indivizii neafiliati, decisi sa refuze sistemul.

Daca sunteti refractari la reguli si nemultumiti de sistem, Neuromantul o sa va cucereasca. Iar daca, la ultima pagina, n-ati gasit iesirea din matrice, romanul lui Gibson o sa va lase in plin Derapaj.

Ion MAnolescu


de citit:
Neuromantul
William Gibson
Editura Nemira

32,90 lei

Neuromantul e un ro­man intens despre viata si moarte, dincolo de ecranul calculato­ru­lui. Eroul, hackerul Henry Dorsett Case, patrunde in matrice pentru a se rafui cu cei care i-au alterat sistemul nervos si l-au deposedat de sen­timente. Iubirea si bu­curiile au ajuns dro­guri cibernetice, pe care le poate obtine doar ile­gal. Dar, pe masura ce isi recupereaza identi­tatea in retea, Case constata ca dispare treptat din lumea reala..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top