Lansare: Stegan Agopian, Opere
Stefan Agopian isi lanseaza cele doua volume aparute in colectia „Opere” de la Editura Polirom.
Editura Polirom va invita marti, 10 martie, ora 17.00, la lansarea volumelor Opere I. Insemnari din Sodoma. Drumul. Republica pe esafod. Ziua miniei. Manualul intimplarilor. Tache de catifea si Opere II. Tobit. Sara. Fric. Evenimentul va avea loc la Galeriile Artmark din Bucuresti (str. Logofat Luca Stroici, nr 18), in cadrul Expozitiei „Saga Ilfoveanu”. Alaturi de autor, prezinta: Carmen Musat, Eugen Negrici si Daniel Cristea-Enache.
„Nimeni nu mai scrie la noi ca Stefan Agopian. Reverie ludica si multicolora, fantasme tratate jucaus, montaje suprarealiste, voluptati baroce, luxurianta si senzualism, frazare poetica: ca pretext pentru spectacolul exegetic, totul este de-o generozitate aproape unica in proza noastra de azi. Sucit si rasucit in viziuni fara virsta si dincolo de spatiu, mester (armeanul) in aurarie si ritualuri cu dulceata, Agopian este un sceptic rafinat, solitar si convivial deopotriva, un morbid cu masura egofila, crud, uneori ricaneur de temut, dar pentru care hedonismul e litera de aur.”
Dan C. Mihailescu
Stefan Agopian (n. 1947) a debutat editorial cu romanul Ziua miniei (Cartea Romaneasca, 1979). A mai publicat: Tache de catifea (roman; Cartea Romaneasca, 1981; Polirom, 2004); Tobit (roman; Eminescu, 1983; Polirom, 2005; traducere in limba germana, Kriterion, 1989; premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti); Manualul intimplarilor (proza; Cartea Romaneasca, 1984; Humanitas; 1993, premiul Uniunii Scriitorilor); Sara (roman; Eminescu, 1987; Paideia, 1991; Polirom, 2006; premiul revistei Amfiteatru pentru cea mai buna scriere beletristica a anului); Insemnari din Sodoma (proza; Eminescu, 1993); Republica pe esafod (teatru; Cartea Romaneasca, 2000; premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti); Fric (proza; Polirom, 2003; premiul ASPRO pentru experiment in cadrul Tirgului International de Carte Bookarest 2004 si premiul revistei Cuvintul la categoria „Superlativele anului 2003”). In prezent este senior editor la Academia Catavencu si colaboreaza la revista B-24-FUN.
Colectia „Opere”, coordonata de Daniel Cristea-Enache, grupeaza numai scriitori de calibru, care au marcat si influentat decisiv istoria literaturii romane contemporane. Dupa ce mai multe generatii de cititori si comentatori le-au parcurs si evaluat cartile, acestea sint reunite in editii definitive, realizate cu maxima acuratete si prefatate de critici importanti. O cronologie bio-bibliografica si un dosar de receptare completeaza si recontextualizeaza operele.
In colectia „Opere” au mai aparut:
- Gabriela Adamesteanu, Opere I. Dimineata pierduta si Opere II. Gara de Est. Intilnirea.
- Radu Cosasu, Opere I. Maimutele personale. Povesti pentru a-mi imblinzi iubita. Alti doi ani pe un bloc de gheata.
- Emil Brumaru, Opere I. Julien Ospitalierul si Opere II. Submarinul erotic.