Marturie si document
„Daca pina la urma m-am hotarit totusi sa public aceste memorii, am facut-o inainte de toate ca o datorie de constiinta. Am trecut si eu prin iadul inchisorilor comuniste si aceasta experienta de viata si istorie traita si asumata poate servi celor care vin dupa noi, sa cunoasca si mai ales sa impiedice repetarea unui asemenea trecut…”
Marturie si document – vol. I
„Daca pina la urma m-am hotarit totusi sa public aceste memorii, am facut-o inainte de toate ca o datorie de constiinta. Am trecut si eu prin iadul inchisorilor comuniste si aceasta experienta de viata si istorie traita si asumata poate servi celor care vin dupa noi, sa cunoasca si mai ales sa impiedice repetarea unui asemenea trecut.
N-am fost eroul unei clipe de entuziasm, ci omul care, de-a lungul a mii de zile de temnita si anchete, a ramas dirz si demn in fata tuturor incercarilor si metodelor de anchetare, umilinta sau compromitere. N-¬am avut tinerete, insa am dobindit cel mai paradoxal titlu de noblete din istoria umanitatii, cel de detinut politic. Pentru a-l fi avut, incercarile erau insa atit de grele, incit costau adesea viata; cei care l-au primit nu l-au dorit si nu l-au cerut, iar cei care l-au acordat nu si-au dat seama ca ne innobileaza, ci au crezut exact contrariul.”
Constantin Ticu Dumitrescu
Acest prim volum din Marturie si document de Constantin Ticu Dumitrescu contine trei parti.
Au sprijinit aparitia primului volum al acestei carti urmatorii: Florin Andronescu, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania si detinuti politici din filialele AFDPR Bucuresti, Craiova, Constanta, Brasov, Arges si Targu-Mures.
Marturie si document – vol. II
Autorul a realizat o selectie a celor mai semnificative documente care s-au pastrat in arhivele fostei Securitati, preluate in prezent de CNSAS, cele cu o valoare istorica incontestabila si care prezinta intreaga gama a ororilor prin care au trecut cei ce au luptat impotriva regimului comunist.
Cititorii vor avea ocazia sa afle dintr-o sursa autorizata destinul unora dintre cele doua milioane de romani care au avut de suferit de pe urma represiunii comuniste. Este vorba despre: Aurel Cazanisteanu, Remus Radina, Gheorghe Petrescu, Gheorghe Cretu, Iuliu Ion Caravan, Vasile Apostol, Gheorghe Ionescu, Mihail Andreica, Vasile Valusescu, Licinius Faina, Ovidiu Ioan Borcea, Matei Boila, Elena si Livia Boila, Cornel Velteanu, Vasile Georgescu-Barlad, Serban Georgescu-Barlad, Romeo Giovani Snaidero, Emil Bosca Malin, Constantin R. Dumitrescu, Alexandru Bratu, Nistor Man si Ion Puiu.
Constantin-Grigore Dumitrescu, cunoscut ca Ticu Dumitrescu, s-a nascut pe 27 mai 1928, in Ciumati, judetul Prahova. A urmat Liceului „Sfintii Petru si Pavel” din Ploiesti, apoi a urmat cursurile Facultatii de Drept, din 1945 pana 1948, cand a fost elimitat din motive politice.
Dupa eliminarea din facultate, urmarit de Securitate, devine fugar, pentru ca in 1949 sa fie arestat si apoi condamnat, pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Eliberat in 1953 cu domiciliu obligatoriu, este rearestat in 1958 si condamnat la 23 de ani de munca silnica pentru crima de uneltire. In 1962 i se comuta pedeapsa la 6 ani inchisoare corectionala.
A supravietuit detentiei din inchisorile si lagarele de exterminare comuniste, fiind eliberat in 1964, odata cu gratierea tuturor detinutilor politici din Romania. A fost detinut in penitenciarele din Zarca Aiudului, la Botosani si Vacaresti. In marturiile colegilor sai de suferinta, il aflam demn, intransigent, refuzand orice compromis cu regimul.
Dupa eliberare, a lucrat pe diferite santiere forestiere din Muntii Cernei, Muntii Bucegi, Muntii Oituz si Muntii Vrancei. A prestat diferite munci (sef echipa, muncitor, functionar tehnic).
Dupa 22 Decembrie 1989, a devenit cunoscut ca senator PNTCD pina in octombrie 1997, membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii, intre 1992 si 1996. A fost presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, membru al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (C.N.S.A.S.), initiatorul Legii lustratiei.
Constantin Ticu Dumitrescu a incetat din viata pe 5 decembrie 2008, la Bucuresti.