Now Reading
Marturisirile unui disident convertit

Marturisirile unui disident convertit

Revista Psychologies
Autor: Adam Michnik
Editura: Polirom, 2009

La 20 de ani dupa primele alegeri libere care au pus capat regimului comunist din Polonia, Adam Michnik publica la Polirom „Marturisirile unui disident convertit”. Volumul a aparut cu sprijinul Institutului Polonez din Bucuresti.

Marturisirile unui disident convertit, Adam Michnik, Editura Polirom


La 20 de ani dupa primele alegeri libere care au pus capat regimului comunist din Polonia, Adam Michnik publica la Polirom „Marturisirile unui disident convertit”.

Volumul a aparut cu sprijinul Institutului Polonez din Bucuresti.

Tradus din limba poloneza de Sabra Daici, volumul reprezinta o selectie de eseuri remarcabile din cele mai recente carti ale lui Adam Michnik, abordind teme istorice, sociale, literare si religioase. Folosindu-si vastele cunostinte de istoric si experienta de revolutionar, Michnik descifreaza pentru cititori lucruri care s-au intimplat chiar sub ochii lor sau apeleaza la trecut pentru a „ilumina” prezentul. Reflecteaza asupra revolutiilor morale, a pericolelor radicalismului, a minciunii si tradatorilor, a politicienilor de ieri si de azi.

In ciuda bilantului amar al perioadei postrevolutionare, Adam Michnik nu se considera un pesimist frustrat; e convins ca obligatia lui civica si intelectuala este sa evidentieze sferele intunecate ale transformarilor democratice, repetind cu placere ca „democratia nu e regimul politic ideal, dar pina acum nu s-a inventat ceva mai bun”.

Vladimir Tismaneanu noteaza in prefata volumului: „Personaj intrat in legenda, iubit, admirat, adulat, detestat, ponegrit, contestat, hulit, Adam Michnik este unul dintre cei mai cunoscuti intelectuali critici ai timpurilor noastre. In raport cu el, nimeni nu ramine neutru. Este un magnet al pasiunilor, pozitive si negative. Istoric de mare clasa, indragostit patimas de cultura poloneza, Michnik a fost si ramine un mare nonconformist, un idealist care isi poate adeseori nedumeri amicii prin pozitiile sale a contre courant. Este un spirit eminamente liber.”

Postfata volumului este semnata de regretatul profesor preot Jozef Tischner si scrisa special pentru una dintre cartile redactorului-sef al Gazetei Wyborcza. Jozef Tischner se intreaba daca Michnik, criticat si laudat totodata, va fi vreodata inteles: „De ce l-a creat Dumnezeu pe Michnik? E limpede ca trebuie sa fi avut un scop. Daca n-ar fi fost scopul, n-ar fi fost Michnik.”

Nascut in 1946 la Varsovia, Adam Michnik este istoric, jurnalist si politolog.
–  Arestat pentru prima oara la 18 ani.
–  In 1968 este exclus din universitate si condamnat la trei ani de inchisoare.
–  Fondator al KOR (Comitetul de Aparare a Muncitorilor) si consilier al Solidaritatii.
–  Animator al revistei clandestine Krytyka si al Universitatii volante, discipol al lui Leszek KoÅ‚akowski.
–  Este inchis, din nou, dupa lovitura de stat militara din 13 decembrie 1981.
–  In 1982, PEN Club-ul francez i-a decernat Le Prix de la Liberté, iar in 1984, New School for Social Research (New York) i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
–  Redactor-sef al cotidianului Gazeta Wyborcza.
–  De acelasi autor, la Editura Polirom au mai aparut Scrisori din inchisoare si alte eseuri (1997) si Restauratia de catifea (2001).

Adam Michnik isi va lansa Marturisile unui disident convertit in Republica Moldova pe 15 iunie si in Romania, in perioada 17-20 iunie, la Timisoara, Craiova si Bucuresti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top