Now Reading
Matthew Blake, autorul Anna O, despre crime săvârșite în somn

Matthew Blake, autorul Anna O, despre crime săvârșite în somn

Revista Psychologies
Matthew Blake

De-a lungul vieții, o persoană petrece dormind, în medie, aproximativ 33 de ani. Somnul este experiența împărtășită de cei aproape 8 miliarde de locuitori ai planetei. La capătul unei zile, cufundarea în lumea viselor este pentru mulți un refugiu. În același timp, somnul altora e tulburat de coșmaruri teribile. Cum ar fi dacă acestea ar deveni realitate? Deși greu de imaginat, există persoane care au avut ghinionul să trăiască în realitate cele mai negre coșmaruri. Sunt cazurile celor care au comis crime în timpul unor episoade de somnambulism. Doar în lumea anglo-saxonă sunt documentate cel puțin 70 de astfel de cazuri. Scriitorul britanic Matthew Blake, autorul thrillerului psihologic Anna O publicat de Editura Trei a studiat timp de doi ani cazurile reale ale asasinilor somnambuli, care au stârnit controverse puternice în sistemul judiciar și în societate: sunt aceste persoane vinovate de omucidere sau pot fi absolvite de orice vină invocându-se circumstanțe asemănătoare nebuniei? Aceasta este premisa de la care pornește thrillerul psihologic „Anna O” tradus în peste 40 de țări și favorit în cursa pentru „Cartea anului 2024”.

„Somnul este una dintre puţinele experienţe cu adevărat universale”, spune Matthew Blake „Noi toţi, cele opt miliarde de oameni de pe glob, dormim. Am vrut să explorez o angoasă împărtăşită de lumea întreagă, iar somnul mi-a oferit modalitatea perfectă. Mă bucur foarte mult că această idee a avut un impact atât de larg şi că atât de mulţi oameni s-au regăsit”.

Anna O

În romanul său de debut considerat un fenomen editorial la nivel mondial, Matthew Blake urmărește cazul Annei Ogilvy – transformată de presa britanică în Anna O – o tânără scriitoare care comite o crimă dublă în somn. „Cred că i-am ucis” este mesajul pe care-l trimite Anna pe grupul WhatsApp de familie, apoi cade într-un somn profund, o tulburare psihosomatică rară, cunoscută sub numele de „sindromul resemnării”. Psihologului criminalist Benedict Prince, expert în cazuri de crime săvârșite în somn, îi revine sarcina de a o aduce pe Anna din lumea viselor în realitatea unei săli de judecată.

 „Obiectivul meu principal a fost să mă asigur că tot ce-am spus în roman se bazează pe realitate şi mulţi cititori mi-au spus că au dezvoltat o obsesie pentru toate cazurile reale la care se face referire în carte”, mărturisește autorul. Matthew Blake recunoaște că, așa cum filmul Jaws/Fălci a trezit în mulți privitori teama de a înota în ocean, și-a dorit ca Anna O să fie cartea care îi face pe cititori să nu mai doarmă niciodată la fel!

 Anna O, răsturnări de situații imposibil de anticipat!

Punctele forte ale thrillerului Anna O sunt intriga ingenioasă care pornește de la incredibile fapte reale și răsturnările de situație inteligente și total impredictibile. Matthew Blake mărturisește că a scris romanul în patru ani, iar cel mai mult a durat documentarea și scrierea scenelor care marchează puncte culminante. Blake le-a scris întâi pe acestea, apoi a conceput restul. Practic, a scris romanul de la finalul fiecărui capitol spre începutul său, ca să fie sigur că totul se leagă perfect.

„Voiam să obţin genul de răsturnare de situaţie pe care să n-o poată anticipa nici măcar cei care au citit o grămadă de thrillere psihologice. Am început de la acea răsturnare şi apoi am luat-o invers pe firul narativ ca să mă asigur că fiecare detaliu şi fiecare indiciu erau corecte şi nu induceau cititorul în eroare”, dezvăluie autorul. Tehnica a avut efectul scontat. Editurile din toată lumea s-au luptat să obțină drepturile de publicare pentru Anna O. Între timp, potențialul de a realiza un film sau serial de succes a fost observat de casele de producție. Matthew Blake este în discuții în acest moment pentru realizarea unui serial tv inspirat de roman.

Ce visează Matthew Blake

„Hypnos este zeul somnului, iar fratele său geamăn este Thanatos, zeul morții. Ambii locuiesc în lumea subpământeană lipsită de soare”. Ca refugiu sau ca spațiu bântuit de demonii interiori, somnul ocupă un loc central în romanul Anna O. Dar autorul romanului ce visează? „De fapt, nu prea visez, dar am coşmaruri. Poate că din cauza asta scriu thrillere!”, spune cu umor Matthew Blake. Paradoxal, coșmarurile scriitorului britanic pot părea familiare multor oameni, indiferent de țară sau continent. „Am adesea coşmarul ăla în care se face că am examen a doua zi şi nu m-am pregătit. Sau uneori am coşmarul în care mă fugăreşte cineva. Partea fascinantă e că, după cum arată studiile, vise similare se regăsesc dincolo de barierele lingvistice şi culturale. Aşadar, mintea umană procesează angoasele sub forma unor vise aproape identice, indiferent dacă subiectul e originar din Birmingham sau din Bucureşti!”, mai spune autorul romanului Anna O.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top