Medgidia, orasul de apoi
„Cristian Teodorescu din Medgidia, de profesie croitor literar, a taiat o bucata din Dobrogea si a facut din ea un costum impecabil, asa cum se purta pe vremea marilor scriitori. Trebuie spus ca Dobrogea are stofa, iar cine nu stie nimic despre cum poti ramine fermecat de praful, apele, oamenii si de infinitele ei povesti, are acum o buna ocazie sa afle.”
Doru Buscu
Lansare de carte la Carturesti Verona:
Medgidia, orasul de apoi, de Cristian Teodorescu
Joi, 5 noiembrie, la ora 18.00, la Libraria Carturesti Verona din Bucuresti, va fi lansat romanul Medgidia, orasul de apoi de Cristian Teodorescu (Editura Cartea Romaneasca, 2009). Prezinta, alaturi de autor: Tania Radu, Doru Buscu, Robert Turcescu, Daniel Cristea-Enache.
Pentru prima oara in literatura romana, cititorii isi pot scrie singuri romanul, pe masura ce aduna la un loc, cu sufletul la gura, nu doar povestile care il alcatuiesc, ci si firele invizibile care le leaga. Sint 103 nopti si zile ale locuitorilor tuturor oraselor de apoi.
Romanul este o savuroasa colectie de ,,istorii” individuale profilate pe fundalul agitat al anilor ’40 din secolul trecut, pret de zece ani de zbucium politic, dar si de viata, pur si simplu. In decorul tirgului dobrogean − care devine, in logica fictiunii, un centru al Lumii − se ,,filmeaza”, cu maxima acuitate si fidelitate a imaginii, memorabile secvente din vremea Razboiului, a rebeliunii legionare ori a ocupatiei sovietice.
Medgidia, orasul de apoi poate fi, la scara redusa, oricare oras de pe harta Romaniei, insufletit de pasiuni omenesti, de lupte politice, cu mize mai mici sau mai mari. Mersul implacabil al Istoriei se reflecta − amplificat pina la teroare sau, dupa caz, pina la grotesc − in oglinda biografiilor netrucate ale locuitorilor lui.
„Cristian Teodorescu din Medgidia, de profesie croitor literar, a taiat o bucata din Dobrogea si a facut din ea un costum impecabil, asa cum se purta pe vremea marilor scriitori. Trebuie spus ca Dobrogea are stofa, iar cine nu stie nimic despre cum poti ramine fermecat de praful, apele, oamenii si de infinitele ei povesti, are acum o buna ocazie sa afle. Cele o suta de triburi ale Dobrogei fac impreuna un mic Babilon fratern si isi traiesc, netulburate, tihna de o mie de ani. Teodorescu a avut noroc si le-a fotografiat in secunda miraculoasa a copilariei lui. Dupa aceste imagini rare a cusut apoi o carte extraordinara, ajunsa la moda inca din tipar.”
Doru Buscu
Cristian Teodorescu s-a nascut pe 10 decembrie 1954, la Medgidia, pe atunci raion in Regiunea Dobrogea.
– A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti in 1980.
– Este redactor la Academia Catavencu si director editorial al editiei romane a revistei New York Times Book Review.
– Debuteaza in 1981 cu o povestire in revista Tribuna, iar editorial, in antologia Desant 83 (Cartea Romaneasca), in 1983.
– In 1985, volumul de povestiri Maestrul de lumini (Cartea Romaneasca), ii aduce Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor, Premiul UTC si Premiul Fundatiei „Liviu Rebreanu.
– In 1988 publica romanul Tainele inimei (Cartea Romaneasca), premiat de Academia Romana in 1990.
– In 1991 publica Faust repovestit baietilor mei, Petre si Matei, Ed. Alex.
– Volumul de proza scurta Povestiri din lumea noua (RAO, 1996), primeste Premiul U.S.R..
– Urmeaza alte doua volume de povestiri, Ingerul de la benzinarie, (Paralela 45, 2002), Maestrul de lumini si alte povestiri, (Curtea Veche, 2004).
– In 2005, reediteaza Tainele inimei la Editura Cartea Romaneasca.
– Traduceri ale povestirilor sale apar in antologii de proza scurta din Olanda, Rusia si Statele Unite.