Psihologia varstelor
Adaptarea la realitate presupune o buna cunoastere de sine, capacitatea de a ne analiza aptitudinile si de a evalua situatiile cu care ne confruntam. In dobandirea si exersarea acestor abilitati, psihologia, cu mijloacele specifice de investigatie si puterea de interpretare, joaca un rol decisiv.
Adaptarea la realitate presupune o buna cunoastere de sine, capacitatea de a ne analiza aptitudinile si de a evalua situatiile cu care ne confruntam. In dobandirea si exersarea acestor abilitati, psihologia, cu mijloacele specifice de investigatie si puterea de interpretare, joaca un rol decisiv.
Psihologia varstelor permite intelegerea comportamentelor si atitudinilor prin corelarea unor date specifice diverselor stadii de dezvoltare psihica. Axat in principal pe psihologia copilului si adolescentului, volumul are avantajul unei viziuni unitare asupra transformarilor psihice de-a lungul intregii vieti.
O lectura utila pentru specialisti si studentii care se pregatesc sa lucreze in domeniu, dar si pentru parintii interesati de particularitatile dezvoltarii copilului.
- Caracteristicile fizice si psihice ale nou-nascutului
- Dezvoltarea afectiva si sociala intre 1 si 3 ani
- Dezvoltarea gandirii prescolarului
- Adaptarea la mediul scolar
- Dezvoltarea psihica a scolarului mic
- Adolescentul
- Tanarul
- Adultul
Prof. univ. dr. Tinca Cretu a predat cursul de Psihologia varstelor la Universitatea din Bucuresti. Impreuna cu Mielu Zlate (coordonator), Nicolae Mitrofan si Mihai Anitei, este autoarea Manualului de psihologie pentru clasa a X-a (2008).
Lucrarea Psihologia varstelor face parte din noua colectie Psihologia copilului & Parenting. Coordonatorul colectiei: Georgeta Panisoara.
Asemenea unor colectii deja de traditie de la edituri de prestigiu din strainatate, Psihologia copilului & Parenting, prima colectie de parenting din Romania, se adreseaza in special parintilor si psihologilor care lucreaza in domeniu si isi propune sa-i ajute in educarea copiilor si pregatirea lor pentru diferitele etape pe care trebuie sa le traverseze.
Incepind cu primii ani de viata si virsta prescolara pina la adolescenta, volumele din colectie prezinta particularitatile dezvoltarii copilului si, implicit, nevoile acestuia si resorturile psihologice care ii explica comportamentul.
Nu mai putin, ele ajuta parintii si psihologii sa dezvolte aptitudinile copilului si, cu predilectie prin intermediul seriei practice a colectiei, le ofera numeroase sfaturi, sugestii ori chiar „trucuri” care permit rezolvarea problemelor concrete cu care se cofrunta acestia.
Georgeta Panisoara este doctor in psihologie, cadru didactic la Catedra de Psihologie, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti. Desfasoara proiecte de consultanta in psihologie si este autoarea a numeroase articole in presa nationala si in reviste de specialitate. A publicat trei carti care s-au bucurat de un remarcabil succes de public la Editura Polirom, intre acestea numarindu-se Motivarea eficienta. Ghid practic (in colaborare, 2005).
Mai multe informatii despre cartile aparute le Editura Polirom:
.