Renumitul medic Gabor Maté despre stres și traumă
Volumul renumitului medic Gabor Maté, „Când corpul spune nu”, s-a lansat sâmbătă, 15 octombrie, în prezența autorului și cu o audiență impresionantă. Unul dintre cei mai apreciați psihoterapeuți ai momentului, medic şi autor cunoscut şi apreciat în toată lumea, Gabor Maté a vorbit celor prezenți despre unele dintre cele mai importante teme ale sănătății mintale: de la traumă la dependență, la stres și furie.
Victimele abuzurilor sau rasismului suferă efecte fizice
Autorul a deschis dezbaterea aducând un omagiu medicului Soma Weiss, un pionier al studiului în psihiatrie, care într-un discurs la Universitatea Harvard, în 1939, a discutat pentru prima oară despre impactul factorilor emoționali în apariția, tratarea și vindecarea bolilor. Gabor Maté a subliniat faptul că această teorie este în continuare confirmată, studiile demonstrând că victimele abuzurilor de orice fel sau rasismului, dar și furiei sau neputinței suferă efecte fizice.
„De curând a fost lansat un studiu care demonstrează că dacă o persoană este ținta unei insulte rasiste, sistemul ei imunitar are imediat de suferit. Înseamnă că atunci când oamenii se simt insultați, în pericol, atacați, și sistemul lor imunitar este afectat”.
Costurile ascunse ale stresului
Medicul a adus în discuție și felul diferit în care femeile și bărbații sunt afectați de stres, dar și care sunt costurile ascunse ale acestuia.
„Stresul pe termen scurt e bun. Dacă te atac sau țip la tine, ar trebui să fii stresat, pentru că acest lucru te va ajuta să reacționezi sau să te aperi. Însă dacă ești stresat pentru o perioadă lungă, aceleași mecanisme care te protejează pe termen scurt îți vor afecta sănătatea pe termen lung”.
„S-a dovedit că e stresant să fii femeie într-o societate în care femeia are un rol de subordonare. Acest lucru afectează organismul, este motivul pentru care mai multe femei decât bărbați dezvoltă boli autoimune. De exemplu, în jurul anilor ‘30, incidența sclerozei multiple era aproximativ egală la cele două sexe. Cu toate acestea, în acest moment, în America de Nord, de trei ori mai multe femei decât bărbați suferă de scleroză multiplă”.
Publicul a mai putut afla că adicția este un răspuns direct al traumei, dar și că, atunci când ne anulăm răspunsul de furie sănătoasă, sistemul imunitar are de suferit. Toți cei care nu au putut fi prezenți la dezbatere sau vor să afle mai mult, pot găsi exemple, definiții și tactici de gestionare ale stresului și adicției în volumului în ediție colecție Când corpul spune nu, disponibilă pe www.curteaveche.ro și de sâmbătă, 15 octombrie, în librăriile din țară.
Eveniment susținut de:
REGINA MARIA – Rețeaua Privată de Sănătate
Parteneri: Librăriile Cărturești, Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei – ISTT, Gastrolab, Klarmedia
Despre Gabor Maté
Gabor Maté (n. 1944) este un cunoscut medic canadian de origine maghiară, specialist în domeniul îngrijirii paliative. Cercetările sale vizează în special traumele din copilărie, dependența de alcool sau droguri și stresul. Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale se numără rubrica de la The Globe and the Mail, colaborarea cu câteva clinici pentru recuperarea pacienților dependenți de droguri din Downtown Eastside, Vancouver, și, mai recent, aparițiile publice în calitate de speaker motivațional și autor.
Pentru activitatea sa de excepție din domeniul medical și pentru cărțile scrise, Gabor Maté a primit Premiul Hubert Evans pentru nonficțiune și i s-au acordat Ordinul Canadei și Civic Merit Award din partea orașului Vancouver, unde locuiește.