Now Reading
Romanul ”Degete mici” de Filip Florian in presa internationala

Romanul ”Degete mici” de Filip Florian in presa internationala

Revista Psychologies

Filip Florian, Degete mici, Polirom, Little Fingers, Houghton Mifflin Harcourt, Alistair Ian Blyth


Versiunea in limba engleza a romanului „Degete mici” de Filip Florian (Polirom, 2005; 2007), „Little fingers”, a fost prezentata recent in publicatiile „Los Angeles Times” si „Newsweek”.

• „Lipsesc degete – degete proaspat taiate dintr-o groapa comuna sinistra, descoperita de curind intr-un sat romanesc. Birocrati marunti, magistrati, calugari si arheologi se straduiesc sa dateze groapa comuna si sa rezolve misterul degetelor care lipsesc. Un arheolog sta pe veranda, bea ceai de maghiran si brandy si asculta povestile gazdei. Exista si dovezi factuale si divinatie – in carti sau boabe de cafea. Timpul trece in valuri – straturi vaste de amintiri coletive si individuale.
Filip Florian traieste la Bucuresti. In acest prim roman scris in 2005, stilul sau aminteste de Poe si Dostoievski – intram in mintea unui nebun si nu stim sigur unde incepe si unde se termina realitatea.”
Los Angeles Times, 22 noiembrie 2009

• „Chiar si autorii mai tineri, care se intereseaza mai degraba de framintarile propriei generatii decit de traumele trecutului, se lovesc inevitabil de „ramasitele” morale ale comunismului. In Degete mici, al autorului roman Filip Florian, descoperirea unei gropi comune conduce la o reevaluare a ordinii sociale dintr-un orasel, unde multi dintre vechii activisti sunt inca la conducere.”
Newsweek, 19 noiembrie 2009

Little fingers a aparut la sfirsitul lunii iulie a acestui an la prestigioasa editura americana Houghton Mifflin Harcourt, in traducerea lui Alistair Ian Blyth. In luna august, aceasta s-a aflat printre recomandarile cotidianului San Francisco Chronicle si ale Best Translated Book Panelists.

In anul 2008, romanul Degete mici a fost publicat de Suhrkamp, una dintre cele mai importante edituri germane, in traducerea lui Georg Aescht, cu titlul Kleine Finger.

Tot in 2008, Degete mici a aparut in limba maghiara la Magveto Publishing House Ltd, in traducerea lui Karacsony Zsolt, cu titlul Kisujjak. In acelasi an a fost publicata si varianta in limba poloneza a romanului, la editura Czarne, in traducerea lui Szymon Wcislo, cu tilul Male Palce.

Romanul va mai aparea pina la sfirsitul acestui an in Slovenia, la Editura Didakta, si in Slovacia, la Editura Kalligram. In primavara anului viitor vor aparea versiunile in italiana, la Fazi, si spaniola, la Acantilado.

Dupa publicarea primei editii, in anul 2005, romanul Degete mici a primit Premiul pentru „Cel mai bun debut” acordat de Romania literara si Fundatia Anonimul (2005) si Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru „Cel mai bun debut in proza” (acordat in 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R. Degete mici reprezinta debutul literar al autorului si a aparut pina acum in doua editii, ambele la Editura Polirom, in colectia „Ego. Proza” (coordonator Lucian Dan Teodorovici).

Impreuna cu fratele sau, Matei Florian, tot in colectia „Ego. Proza” de la Polirom, Filip Florian a publicat, de asemenea in doua editii, romanul Baiuteii (2006; 2007). Volumul a aparut anul acesta in polona la editura Czarne, in traducerea lui Szymon Wcislo, cu titlul: Starszy brat, mlodszy brat, urmind sa fie publicat si de Acantilado (Spania), si Plural Plus (Bulgaria).

Filip Florian, scriitor

In luna octombrie a anului trecut, Filip Florian a publicat la Polirom romanul Zilele regelui, care a fost recompensat cu premiul Manuscriptum acordat de Muzeul Literaturii Romane si a fost declarat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului romanesc contemporan. Autorul a semnat recent si pentru Zilele regelui un contract de traducere tot cu editura Houghton Mifflin Harcourt (English World Rights), publicarea in Statele Unite fiind preconizata pentru primavara lui 2011.

Zilele regelui a aparut anul acesta in limba maghiara, la editura Magveto, in traducere lui Karacsonyi Zsolt, cu titlul A kiraly napjai

Filip Florian (n. 1968, Bucuresti) este unul dintre cei mai importanti scriitori din noua generatie. In perioada 1990-1992, a fost reporter special la Cuvintul; intre 1992 si 1995, redactor la biroul din Bucuresti al postului de radio Europa libera; intre 1995 si 1999, corespondent al Deutsche Welle la Bucuresti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top