Șase bestsellere multi-premiate, pentru cele mai inspirate cadouri de Crăciun, de la Editura Trei
Nicicând istoria nu s-a împletit mai bine cu ficțiunea. De la cele mai premiate romane ale momentului, scrise de autori străini și români, la cele mai de succes volume istorice publicate recent, Editura Trei le propune cititorilor în căutare de cadouri diferite un grupaj inedit. Șase volume captivante, atât din domeniul istoriei, mitologiei și al poveștilor care au marcat evoluția omenirii, cât și romane care invită la introspecție și liniște interioară, cadourile perfecte pentru perioada sărbătorilor și pentru un an nou plin de inspirație.
1. O istorie de familie, de Simon Sebag Montefiore
Recent lansată în România în prezența autorului, Lumea. O istorie de familie reprezintă o încununare a operei de până acum a istoricului britanic Simon Sebag Montefiore, atât în ceea ce privește demersul de documentare, cât și în cel de analiză și redactare. Volumul de peste 1.300 de pagini oferă o descriere captivantă a civilizației umane povestită dintr-o perspectivă originală: prin intermediul familiilor care au modelat trecutul nostru colectiv, cuprinzând istoria omenirii, din preistorie până în zilele noastre.
Numită „Una dintre cele mai bune cărți ale anului” de publicațiile The New Yorker și The Economist și „Cea mai bună carte de istorie a anului”, de către The Times (UK) și Smithsonian Magazine, Lumea. O istorie de familie le aduce o viziune autentică cititorilor pasionați de istorie: o scriitură aparte, vie și antrenantă, care transformă informațiile istorice într-un adevărat film de acțiune. Însă Personajele care alcătuiesc distribuția numeroasă din acest volum sunt unele dintre cele mai complexe personaje reale – conducători faimoși – de la Alexandru cel Mare, Attila, Ivan cel Groaznic și Genghis-Han până la Hitler, Thatcher, Obama, Putin și Zelensky.
Nu lipsesc nici mențiunile despre istoria României și lideri precum Vlad Țepeș, regele Carol al II-lea și regele Mihai I, Gheorghe Gheorghiu-Dej și evenimentele zilei în care acesta a proclamat România „republica populară“, alături de felul în care și-au găsit sfârșitul soții Ceaușescu la Revoluția din 1989. Toate acestea se regăsesc într-un volum minuțios alcătuit, perfect pentru această perioadă „în care istoria este mai vie ca niciodată”, după cum afirma autorul, în cadrul vizitei sale la București.
Simon Sebag Montefiore a studiat istoria la Universitatea Cambridge, unde a primit titlul de doctor și este Fellow al Royal Society of Literature din Marea Britanie. Cărțile sale au fost traduse în peste 48 de limbi și recompensate cu numeroase premii.
2. Mereu cu gândul la ea, de Jean‑Baptiste Andrea
În romanul strălucitor, debordând de grație și de frumusețe care a câștigat premiul PRIX GONCOURT în 2023, Jean‑Baptiste Andrea spune povestea lui Mimo care, în jocul destinului, a tras cărți proaste. Născut sărac, intră ucenic la un tăietor în piatră brutal și alcoolic. Însă se dovedește a fi înzestrat cu un mare talent de sculptor. Viola, în schimb, este moștenitoarea unei familii de vază, ce nu vrea să se resemneze cu locul atribuit. Ei doi nu ar fi trebuit să se întâlnească niciodată. Și totuși, la scurtă vreme după ce se cunosc, jură să nu se mai despartă. Viola și Mimo nu pot nici să trăiască împreună, nici să stea departe unul de celălalt. Legați de o atracție statornică, îndură anii de teroare când Italia alunecă spre fascism. Mimo își ia revanșa asupra sorții, dar la ce-i folosește gloria dacă trebuie să o piardă pe Viola?
Născut în 1971, Jean-Baptiste Andrea este un scriitor, scenarist și regizor francez, distins în 2023 cu Prix Goncourt, cel mai prestigios premiu literar din Franța. Prima parte a carierei și-a dedicat-o cinematografiei. Cărțile sale, Regina mea (romanul de debut), distins cu Prix Femina des Lycéens și Prix du premier roman, Cent millions d’années et un jour, Des diables et des saints și Mereu cu gândul la ea au fost vândute în peste 600 000 de exemplare în Franța și traduse în 26 de limbi.
3. Totul e în regulă în mine și în lume, de Petronela Rotar
„Am scris cu multă iubire și multă compasiune cartea asta: în primul rând pentru mine, apoi pentru fiecare om care o va citi, pentru istoricul lui personal, mai mult sau mai puțin traumatic, pentru greul pe care îl duce în spate, pentru adaptările și strategiile la care a fost nevoit să recurgă pentru a supraviețui. Și cu multă încredere în viață și în capacitatea noastră umană de a ne regenera, de a fi bine, de a continua să creștem”, spune Petronela Rotar, autoarea cărții Totul e în regulă în mine și în lume.
Volumul cuprinde, după cum precizează chiar autoarea, toate căutările și înțelegerile sale din ultimii ani de studiu și practică terapeutică, dar și de travaliu cu sine, pe drumul vindecării. „Sper ca, la finalul acestei cărți, prin crăpăturile ființei tale să intre lumina despre care vorbește Cohen și să simți că nu e nimic fundamental în neregulă cu tine sau cu lumea, așa cum zice titlul acestei cărți”.
Petronela Rotar (născută în 1977, Brașov) este scriitoare și psiholog cu specializare în psihodramă, model transgenerațional și Compassionate Inquiry (abordarea lui Gabor Maté). A fost jurnalist vreme de 18 ani, lucrând ca reporter, editor și prezentator la ProTV, Antena 1, Realitatea. A debutat în 2014 cu un volum de poezie, O să mă știi de undeva, și a publicat de atunci încă șapte cărți, fie poezie, fie proză scurtă, fie roman, cea mai recentă fiind Ajută-mă să nu dispar (2019). La Editura Trei au mai apărut ediția revizuită a romanului Orbi (2021) și Privind înăuntru (ediția a doua; 2022).
4. Creanga de aur. Un studiu despre magie și religie, de Sir James George Frazer
Una dintre cele mai influente cărți ale secolului XX, așa cum a fost numită de revista Time, Creanga de aur. Un studiu despre magie și religie reprezintă un studiu monumental al ritualurilor și practicilor religioase în societățile „primitive” și a fost unul dintre primele texte influente în antropologie. Sir James Frazer a analizat gama largă de obiceiuri culturale, tabuuri și credințe din comunitățile din întreaga lume, concluzionând că există un model observabil în modul în care magia s-a transformat în religie. Această lucrare s-a dovedit a avea o influență uriașă asupra a numeroase personalități internaționale, printre care se numără Sigmund Freud și C. G. Jung și scriitori și poeți ca D.H. Lawrence, T.S. Eliot, Wyndham Lewis, James Joyce și Robert Graves sau specialistul în mitologie Joseph Campbell ale cărui volume din seria Măștile Zeului au apărut la Editura Trei.
James George Frazer (1854–1941) a studiat la University of Glasgow și la Trinity College, Cambridge (disertația sa avea să fie publicată câțiva ani mai târziu sub titlul The Growth of Plato’s Ideal Theory). A făcut apoi Dreptul la Middle Temple, dar nu a practicat niciodată. Pe baza disertației sale despre Platon a fost admis în 1879, ca Alpha Fellowship, în corpul profesoral de la Trinity College, titlu pe care și l-a reînnoit de trei ori: în 1885, 1890 și 1895. În 1914 a fost numit cavaler, iar în 1921, în onoarea lui, s-a înființat un lectorat public de antropologie socială la universitățile din Cambridge, Oxford, Glasgow și Liverpool.
5. Destul de frig să vină zăpada, de Jessica Au
O nouă apariție în colecția Anansi.World Fiction, narează istoria a două femei, fiică și mamă, care își petrec împreună vacanța în Tokio: se plimbă de-a lungul canalelor în lumina arămie a serilor de toamnă, se înfrigurează în răceala ploilor iscate de taifun, se bucură de mâncare în mici restaurante găsite la-ntâmplare pe stradă și vizitează galeriile de artă ale orașului. Toate aceste mărunte evenimente turistice sunt prilej de dialog: așa că ele vorbesc mult, despre vreme, horoscop, haine și obiecte, despre familie, distanță și memorie, instrumente muzicale și mâncare. Pe măsură ce călătoria își urmează cursul, apar și incertitudinile: cine povestește cu adevărat, ale cui sunt amintirile din spatele poveștilor?
Jessica Au este scriitoare, editoare și librăreasă și trăiește în Melbourne. Romanul Destul de frig să vină zăpada a fost tradus în 19 limbi și a câștigat, printre altele, Victorian Prize for Literature și Prime Minister’s Literary Award for Fiction. Este, de asemenea, și primul câștigător al The Novel Prize, selectat din 1 500 de manuscrise din întreaga lume.
6. A treia lumină, de Claire Keegan
A treia lumină, de Claire Keegan spune povestea unei fetițe care este încredințate pentru scurtă vreme unui cuplu fără copii dintr-un sătuc irlandez. Lăsată în voia ei, copila intră într-o lume cu totul necunoscută, unde se regăsește în inocența și lumina blândă a verii. Încetul cu încetul, pe măsură ce-și descoperă părinții temporari și le cunoaște grija și afecțiunea, fetița trăiește simțăminte nebănuite. Cu totul accidental, descoperă însă și un secret care-i va schimba cursul vacanței în raiul ei temporar.
Scriitoarea irlandeză Claire Keegan (n. 1968) este cunoscută pentru povestirile sale publicate de-a lungul timpului în The New Yorker, The Paris Review sau Granta. A scris peste cinci cărți cu care a câștigat peste șase premii importante pentru literatură. Claire Keegan a mai primit distincția Woman of the Year for Literature in Ireland (2022), Author of the Year (2023), Seamus Heaney Award for Arts and Letters și Siegfried Lenz Award (2024). A treia lumină a fost ecranizată în 2022, cu titlul The Quiet Girl, în regia lui Colm Bairéad, cu Carrie Crowley, Andrew Bennett și Catherine Clinch în distribuție.