Now Reading
Scriitorul și chirurgul Florin Chirculescu a primit „Premiul Vasile Voiculescu”

Scriitorul și chirurgul Florin Chirculescu a primit „Premiul Vasile Voiculescu”

Revista Psychologies
scriitorul-și-chirurgul-florin-chirculescu-a-primit-premiul-vasile-voiculescu

Scriitorului și chirurgului Florin Chirculescu i s-a decernat Premiul „Vasile Voiculescu”, pentru realizări deosebite în activitatea cultural-artistică. Premiul i-a fost înmânat de către prof. dr. Mircea Penescu, concertmaistrul Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”.

A II-a ediție a Galei „Medic pentru România” a avut loc pe 23 martie, la hotelul Marriott din București. Evenimentul a fost organizat de Colegiul Medicilor din România.

La categoria Premiului „Vasile Voiculescu” au fost 8 nominalizări.

Colegiul Medicilor din România acordă 3 premii pentru excelență, celelalte două fiind Premiul „George Emil Palade” pentru cercetare științifică și Premiul „Carol Davila” pentru meritele deosebite în profesia medical.

Printre personalitățile prezente la gală s-au numărat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, conf. dr. Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, senatorii Nicoleta Pauliuc și prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Biografie Florin Chirculescu

Florin Chirculescu (de profesie chirurg toracic) s-a născut la București în 1960. A debutat cu proză scurtă în anul 1993, în revista SF JSF. A câștigat Premiul pentru Debut European la Euroconul de la Glasgow din 1995, dupa care Marele Premiu al Editurii Nemira din 1997 pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine, tipărit la aceeași editură.

De-a lungul anilor, au urmat alte distincții. A colaborat cu varii ziare și reviste, unde a publicat nuvele și povestiri, și a fost redactor-șef al revistei Nautilus. Cu pseudonimul Sebastian A. Corn a semnat volumele: 2484 Quirinal Ave (Nemira, 1996), Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine (Nemira, 1998), Cel mai înalt turn din Babylon (Nemira, 2002), Imperiul Marelui Graal (Diasfera, 2006), câștigător al Premiului Vladimir Colin în 2006, Vindecătorul (Cartea Românească, 2008), Skipper de interzonă (Millenium, 2012), Ne vom întoarce în Muribecca (Nemira, 2014), Iovik (Millenium, 2014), Eucronoza și alte nuvele (Millenium, 2017).

Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu este prima operă de ficțiune pe care a semnat-o cu numele său real. Romanul a fost nominalizat în 2018 la Premiile Observator Cultural, Premiile Radio România Cultural și Premiul Național de Proză Ziarul de Iași.

În 2022, publică Solomonarul, un roman despre un altfel de Eminescu, prins într-o revoluție fără început și sfârșit. 

Solomonarul, cel mai recent roman publicat la editura Nemira

Două planuri, unul din secolul al XIX-lea, celălalt din prezentul secolului al XXI-lea, se împletesc în niște circumstanțe extra-ordinare. Emin și Max Murgescu, zis Macu, un soi de afacerist obsedat de Eminescu, se caută continuu prin timp și spațiu. Iar strașnica jurnalistă Louise e centrul de greutate în această tatonare fără sfârșit. Coincidențele răsar parcă de nicăieri, contextele istorice și socio-politice capătă profunzime, crizele și corupțiile se adâncesc, măștile cad încet-încet, iar solomonarul nu face decât să strângă menghina și mai puternic.

Solomonarul, noul roman al lui Florin Chirculescu, o carte-eveniment, pune reflectorul pe celălalt Eminescu, reușind să-l umanizeze așa cum niciun text nu a făcut-o până acum.

„În literatura română de azi, Solomonarul este un obiect fascinant. Roman istoric și roman al actualității, roman despre Eminescu și roman despre zonele de turbulență ale lumii contemporane, roman despre obsesiile naționale și roman gândit la o scară planetară, roman plin de idei și roman traversat de aventuri și conspirații, roman realist și roman fantastic, roman cu o arhitectură riguroasă și roman deschis explorărilor ca o cutie misterioasă, Solomonarul activează portaluri pe care literatura română nu le-a cunoscut până la Florin Chirculescu.” Mihai Iovănel

„După Greva păcătoșilor, Florin Chirculescu revine cu un roman remarcabil din toate punctele de vedere: Solomonarul.
Documentarea minuțioasă și erudiția se contopesc cu ficțiunea, realitățile particulare se toarnă într-o formă universală, fie că sunt surprinse în prezentul foarte apropiat, în trecutul cețos ori în viitorul glamorous, viziunea realistă se declină în sute de nuanțe, dar și în inserții fantastice, științifice, culturale, pop ș.a.m.d., stilul inconfundabil al scriitorului – frazarea rafinată, decupajul, oralitatea, interferențele, naturalețea și ușurința cu care jonglează cu toate acestea – se imprimă pe fiecare pagină. Grosso modo, Solomonarul are o complexitate narativă năucitoare. Deschide multe uși. Iar după acest tur de forță, cititorul și-l va aminti pe Eminescu altfel. Și nu doar pe el.” Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top