Now Reading
Seară de poveste cu autoarea Alina Lavinia Grigoraș: lansarea volumului „Anria”

Seară de poveste cu autoarea Alina Lavinia Grigoraș: lansarea volumului „Anria”

Revista Psychologies

Seară de poveste cu autoarea Alina Lavinia Grigoraș: lansarea volumului „Anria”, primul tiltu al tetralogiei „Aligri și cele patru anotimpuri”

Luni, 28 aprilie, la Seneca AntiCafe, a avut loc lansarea volumului „Anria”, primul titlu din tetralogia „Aligri și cele patru anotimpuri”, scrisă de Alina Lavinia Grigoraș, apărută în ediție de lux la Editura Leviathan. Volumul este ilustrat de Eva-Katerina Buțu, coperta poartă semnătura lui Rudy Roth, iar prefața aparține criticului literar Costin Tuchilă.

Evenimentul de lansare a fost găzduit de Seneca Anticafe, primul spațiu de tip „anticafenea” deschis în București, recunoscut pentru atmosfera prietenoasă și pentru promovarea activă a culturii urbane și a lecturii. Un spațiu ce a găzduit numeroase evenimente culturale, Seneca Anticafe și-a deschis „sufrageria” pentru o seară dedicată poveștilor și dialogului intergenerațional, cu prilejul lansării acestui volum.

Invitații serii au fost Camelia Cavadia – scriitoare și co-fondator Fabrica de PR, Pușa Roth – director Editura Leviathan, criticul literar Costin Tuchilă și toți iubitorii de povești, indiferent de vârstă, pentru un dialog despre puterea cărților și a poveștilor, despre generozitate, bunătate, înțelepciune, empatie și altruism.

Autoarea cărții, Alina Lavinia Grigoraș:

„Deși Anria, primul volum al tetralogiei ”Aligri și cele patru anotimpuri”, se petrece iarna, iar noi am pășit deja serios în primăvară, nicicând nu e nepotrivit să vorbim despre povești și cărți, și mă bucur că am găsit un nou spațiu, Seneca Anticafe, un loc unde cultura, lecturile și dezbaterile au fost dintotodeauna bine primite, care ne primește cu brațele deschise pentru a face cunoscută povestea lui Aligri și a motanului său năstrușnic, Boticelli.

Pentru că, înainte de toate, Anria, și celelalte volume viitoare din seria ”Aligri”, nu sunt altceva decât un manifest pentru lectură, în toate formele ei și de pe orice suport. Vă invit cu drag să povestim despre Aligri, Anria, dar și să deschidem discuții benefice despre modalitățile prin care să îndrumăm copiii, și oamenii mari deopotrivă, să revină la citit, la textul profund, de calitate, la consumul de cultură în general, ca bază obligatorie în mai atotcuprinzătorul proces al educației și al dezvoltării sănătoase individuale și colective”.

Criticul literar, Costin Tuchilă:

„Acest prim volum al romanului Aligri și cele patru anotimpuri rivalizează cu cea mai bună literatură modernă de gen. Cu o imaginație bogată și fantezie cuceritoare, Alina Lavinia Grigoraș propune cititorilor – deopotrivă celor mici și celor mari – un roman pe tema anotimpurilor. Binecunoscută în literatură și în alte arte, ea este însă tratată original sub forma unei povești care ar putea fi circumscrisă basmului. Dar numai aparent circumscrisă și la o judecată rapidă: eterna confruntare a binelui cu răul, izbânda primului după o lungă serie de încercări (ținuturile, numite districte de autoare, tot atâtea ipostaze ale iernii în acest volum), personificare și recuzită simbolică proprii eventual unui basm, de la ființele fantastice la obiecte ritualice.

Romanul poate fi citit și în cheie simbolică, în linia marii literaturi care folosește, tradițional, povestea fantastică pentru a dezvălui o realitate. […] Morala acestei povești fascinante este ușor de sesizat: pentru a repara ordinea lumii, este nevoie de eforturi supraomenești, inteligență, sacrificiu”.

Iar Valentina Bâcu, managerul cultural al Seneca Anticafe, s-a declarat încântată să găzduiască un asemenea eveniment:

„Când un motan cu nume de pictor faimos îți este cel mai bun prieten, ai cu siguranță parte de aventuri fantastice, chiar și la o vârstă în care începi să te desprinzi ușor de vârsta copilăriei. Așa că miră și nu prea când Aligri, o fetiță cu vârsta de 10 ani, ajunge, nimeni nu știe cum, într-un ținut care i se pare și familiar, și cu totul diferit – o țară în care cresc doar brazi, iar păsările sunt copiii înaripați ai brazilor, spiridușii locuiesc laolaltă cu alte personaje fantastice, precum Coloșii de Gheață, pinguini designeri vestimentari, oameni de zăpadă multicolori și dictatori ai iernii. De ce primește tocmai Aligri misiunea de a recupera bagheta magică și a salva acest ținut? E misiunea micilor cititori care încă mai cred în povești să descopere, dar și a părinților acestora, care încă mai cred în puterea poveștilor”.

Volumul „Anria” deschide seria aventurilor lui Aligri și ale motanului ei năstrușnic, Boticelli – o poveste destinată atât copiilor, cât și adulților care încă mai cred în puterea poveștilor.

Cu ilustrații realizate chiar de fiica autoarei, Eva-Katerina Buțu, „Anria” îi invită pe cititori într-o călătorie fantastică pe tărâmul iernii veșnice, unde magia, curajul și prietenia sunt puse la încercare de provocări neașteptate.

„Anria” propune cititorilor o incursiune într-un univers original și spectaculos, construit cu o imaginație debordantă și umor fin. Aligri, eroina volumului, pornește într-o aventură inițiatică în care curajul, empatia și generozitatea sunt cele mai prețioase arme. Însoțită de motanul Boticelli și de Bibliotecus, un anriș bibliotecar plin de înțelepciune, Aligri descoperă că, uneori, chiar și cele mai mici gesturi pot schimba cursul unui univers întreg.

Prin această serie, Alina Lavinia Grigoraș oferă atât copiilor, cât și părinților o lectură incitantă și educativă, ce îmbină fantasticul cu teme profunde despre prietenie, responsabilitate și puterea de a schimba lumea prin curaj și imaginație.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top